Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Începutul unei experiențe pentru generații viitoare – Povestea Patrulei de Reciclare de la Școala Gimnazială „Grigore Tocilescu” din București, sectorul 5

18 / 12 / 2013

#2013, #Bucuresti, #câștigător, #cea mai mare cantitate DEEE/agent, #cel mai activ profesor, #poveste, #școală


Patrula Școlii Gimnaziale „Grigore Tocilescu” din București, se mândrește și cu ”cel mai activ profesor”- Beatrice-Adelaida Batista și cu ”cea mai mare cantitate de DEEE/colectată per elev” din sectorul 5 al capitalei la ediția 2012-2013. „Elevii noștri au demonstrat dorință de implicare (locurile în Patrulă au fost insuficiente comparativ cu numărul de doritori), entuziasm (membrii Patrulei au fost activi în toate etapele și acțiunile campaniei), competivitate și spirit de echipă”, ne-a mărturisit doamna profesoară Batista.

Principiul-cheie pe care l-au aplicat cu succes a fost să valorifice la maximum potențialul de comunicator al fiecărui elev. Fiecare dintre cei 300 elevi ai școlii și-a adus o contribuție la succesul programului. „Toți au receptat mesajul educativ al proiectului și au exersat un mod de viață care îi va ajuta în viitor. Mai mult, pentru ei a fost prilejul de a se remarca prin diferite abilități” precizează profesorul coordonator.

Parteneriatul cu părinții, un nou tip de relație cu școala

Cele două premii înseamnă că au pus în practică activități multe, variate și bine… adaptate. Altfel cum ar fi reușit să informeze și să convingă oamenii să dea din case atâtea DEEE, pe care, altminteri, le-ar fi păstrat sau le-ar fi aruncat pe stradă sau pe câmp, deși sunt toxice? În cadrul atelierelor de creație, tinerii agenți cu abilități practice și talent artistic au realizat materiale promoționale – insigne și brățări, texte literare cu subiect ecologic.

Bucuresti_Sc gimnaziala Grigore Tocilescu_S5Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, sau a „Crăciunului ecologic” după cum l-au denumit, elevii au creat (în echipă) o felicitare tematică.

Pentru campania de informare, au făcut afișe informative pe care le-au distribuit lângă școală. În urma acestei campanii, familiile din blocurile învecinate școlii au colectat aproximativ 150 kg de deșeuri DEEE. De asemenea, prin intermediul părinților lor și ai colegilor lor, au convins și agenții economici și firmele locale să predea la reciclare încă 500 de kg DEEE.

„Am beneficiat, mai mult ca de obicei, de susținerea părinților elevilor. S-a intensificat astfel parteneriatul dintre educatori și beneficiarii actului educativ, un obiectiv încă greu de pus în practică în sistemul nostru de învățământ. Părinții au simțit că sunt implicați în activitățile propriilor copii și cred că, prin aceasta, au aflat care sunt necesitățile, așteptările lor și ale școlii. N-au mai venit la școală doar ca participanți la sedințele cu părinții, ci ca parteneri ai noștri. De aceea, în cadrul serbării de premiere, am acordat diplome de susținători ai Patrulei de Reciclare celor mai activi părinți” povestește doamna Batista.

Valorile Patrulei, transmise deja de la o generație la alta

Lucrul în echipă i-a adus împreună, pentru cauza naturii, pe cei mari cu cei mici. Cele mai originale activități pe care elevii le-au organizat de-a lungul campaniei sunt lecția de ecologie și scenetele tematice. În cadrul ”lecției de ecologie”, șase agenți din clasele a VIII-a, au realizat o prezentare Powerpoint și au ”predat” elevilor din clasele primare scurt curs despre gesturile prin care protejăm natura. Ca să demonstreze că au înțeles mesajul, cei mici au contribuit și ei cu 20 kg de DEEE-uri mici.

Și-au creat scenetele, le-au și interpretat în fața colegilor pentru a-și duce mai departe mesajul ecologic în cel mai memorabil mod cu putință.

În ultima parte a campaniei, doamna profesoară a organizat un concurs de colectare la nivelul întregii școli. În urma acestui concurs, au fost colectate cele mai multe DEEE-uri de pe parcursul campaniei și au fost premiați cei mai activi elevi, dar și părinți.PENTACON DIGITAL CAMERA

Probabil că cel mai frumos exemplu pe care ni-l dă Școala Gimnazială „Grigore Tocilescu” din București este, mai presus de cele două premii, consecvența și continuitatea. Chiar după ce au fost declarați câștigători, nu și-au oprit activitatea.

Au promovat colectarea DEEE și a materialelor reciclabile și pe parcursul vacanței. O dată cu reînceperea școlii, au introdus lecții cu tematică ecologică în orele de dirigenție, unde elevii voluntari își împărtăsesc experiența. Au continuat să se pregătească intens pentru noua ediție și… s-au reînscris în program.

Dacă toate Patrulele din București le urmează exemplul, cu energia și creativitatea lor, cu dăruirea profesorilor și ajutorul nostru, al Asociației RoRec, vă imaginați cât de mult putem îmbunătăți obiceiurile oamenilor și cât putem reduce poluarea orașului?