Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Invitatie pentru Moș Crăciun – CSEI nr.1 Bistrița-Năsăud

12 / 12 / 2018

#Craciun, #CSEI1 Bistrita, #editia 2018-2019, #generale, #judetul Bistrita, #Patrula de Reciclare in presa


„Draga Mosule,

Te rog frumos sa vii si anul acesta pe la mine. Am scris in lista multe fapte bune. Cele „nu prea bune” sunt putine si se numesc „nazbatii”, asa mi-au spus parintii si doamnele de la scoala. Te rog sa-mi aduci, in primul rand, sanatate – toata lumea zice ca e cel mai important cadou. Bine, dar si cateva dulciuri sa-mi aduci, ca-mi plac tare mult! Uite, promit ca ma voi spala pe dinti dupa fiecare bomboana! Imi plac si jucariile…

A, era sa uit! Completez chiar acum lista mea cu „fapte bune”: am colectat selectiv deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE), impreuna cu colegii mei din Patrula de Reciclare a scolii. Adica, am ajutat Pamantul sa mai scape de poluare. Cu asta chiar ca pot sa ma mandresc, nu-i asa? Si nici nu a fost asa de greu! Am adus la scoala baterii descarcate, becuri arse, un fier de calcat care s-a stricat; toate au fost sortate si asezate in simpaticele cutii de pe coridorul scolii. De acolo, vor merge cu masina la reciclare, la RoRec. Si ceilalti colegi au colectat deseuri electrice; drept sa-ti spun, mult mai multe decat mine. Ei, nu-i nimic! Acum, ca mama s-a apucat de curatenie, precis ca mai gasesc ceva de adus la scoala. Voi vorbi si cu bunica sa ma ajute sa colectez …apoi voi merge la unchii mei, apoi…Stii ceva, Mosule? N-ai vrea sa ma ajuti putin si tu? Sa fii, asa, un „Mos Craciun al Reciclarii”, un Suporter al Patrulei mele, ca tot suntem la „Editia Suporterilor”!

Eu trebuie sa-i conving pe toti locuitorii Bistritei – pe oamenii de la case si blocuri, firme, companii, institutii, asociatii – sa colecteze deseuri electrice alaturi de mine si de Patrula de Reciclare. Tu, Mosule, ii cunosti pe toti! Fa-i sa se gandeasca acum, cand isi fac curatenia de sarbatori, de ce nu e bine sa pastreze DEEE acasa sau la locul de munca! Trebuie sa stie ca se pot imbolnavi grav, ca aceste deseuri ocupa spatiu inutil si ca arata foarte urat.

Te rog, Mosule, uita-te cu atentie cand cobori cu sania pe pamant si, daca vezi oameni ca arunca deseurile electrice la gunoi, pe camp sau pe strada, aminteste-le ca polueaza apa pe care o bem, aerul pe care il respiram, solul din care cresc plantele; spune-le ca cele mai multe dintre aceste deseuri nu se pot sorta si recupera din gropile uriase de gunoi! Asa am invatat la scoala! Sfatuieste-i sa aduca DEEE de mici dimensiuni la punctul de colectare amenajat la noi, la Centrul Scolar de Educatie Incluziva Nr. 1 Bistrita, Str. Alba Iulia, Nr. 20 bis sau sa predea la reciclare, in contul Patrulei, aparatele mari care nu mai functioneaza (televizoare, frigidere, masini de spalat, cuptoare cu microunde, aspiratoare, computere, imprimante, monitoare, etc.) sunand gratuit la Telefonul Verde 0800 444 800. Pot intra si pe site-ul www.patruladereciclare.ro sau pot folosi aplicatia DEEECollect ca sa scape de deseurile electrice.

Ce cadou frumos ar fi si pentru Natura!Eu nu te-am vazut niciodata, draga Mosule! Ai venit pe cand dormeam sau ai trimis in ajutor pe altcineva, imbracat exact ca tine, sa imi aduca daruri. Esti bun, esti intelept, esti darnic. Vreau sa fiu si eu la fel! Te invit la scoala sa-ti alegi un cadou lucrat cu mana mea la Atelierul Eco-Art, un ornament de Craciun. Poate iti place ingerasul din scoici, poate omul de zapada cu palarie din ghinda sau bradutul din seminte de bostan. Vino, Mos Craciun! E darul meu pentru tine si pentru Suporterii pe care-i vei trimite la mine.”

Dragi Suporteri, va asteptam la scoala sa va alegeti cadoul de Craciun si sa va uram „Sarbatori fericite!”

Patrula de Reciclare de la CSEI Nr.1 Bistrita
prof. coordonator Teodora Popescu