Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Legislație de mediu în UE – 5 întrebări la care am găsit răspuns la EU Green Week

17 / 05 / 2019

#editia 2018-2019, #editoriale, #EU Green Week 2019, #generale


De ce participă Patrula de Reciclare la EU Green Week?

Mediul înconjurător reprezintă o preocupare importantă pentru 95% dintre europeni, printre care, evident, și noi, voluntarii din Patrula de Reciclare. Și noi credem că depinde de noi să protejăm natura, prin respectarea regulilor și legislației de mediu pe care le-am stabilit împreună, ca membri ai Uniunii Europene.

De ce EU Green Week 2019 aduce în discuție tema implementării legislației?

Aceste legi trebuie și implementate! Dacă le aplicăm așa cum trebuie, putem economisi până la 50 de miliarde de euro, pentru că vom plăti mai puțin serviciile de sănătate și ne va costa mai puțin să remediem problemele de mediu.

În domeniul reciclării, dacă aplicăm corect legile, putem crea până la 400.000 de locuri de muncă.

Fiecare stat membru al Uniunii aplică, însă, aceste legi, în felul său.

Cum facem să atingem un nivel cât mai bun la aplicarea legilor de mediu?

A fost creat un instrument special – Evaluarea punerii în aplicare a politicilor de mediu (Environmental Implementation Review – EIR).

Această analiză arată stadiul în care a ajuns fiecare stat și recomandă posibile direcții acolo unde există deficiențe. Scopul este să găsim soluții potrivite, împreună și să folosim exemplele celor care au reușit cel mai bine.

Și… îl putem citi și noi?

Rapoartele de evaluare a punerii în aplicare a politicilor de mediu (EIR) pentru fiecare țară sunt publice și pot fi consultate de oricine. Raportul este o sursă importantă de informații care dă posibilitatea cetățenilor să ceară o implementare mai bună a legislației privind protecția mediului și să participe efectiv la aplicarea acesteia.

EIR pentru România (2019) poate fi consultat aici.

OK, dar cum ne implicăm, concret?

Ne informăm. Ne analizăm obiceiurile. Reciclăm tot ce se poate. Economisim cât mai mult resursele naturale. Ne stabilim reguli sănătoase de consum. Vedem ce inițiative și proiecte de mediu putem sprijini. Una dintre ele este Patrula de Reciclare, programul național de educație de mediu care implică copii, tineri și profesori într-unul dintre domeniile-cheie ale politicilor de mediu – colectarea și reciclarea deșeurilor, cu precădere a deșeurilor electrice.

Ei au reușit să convingă românii să trimită la reciclare 5 MILIOANE DE KG DE DEȘEURI ELECTRICE, în cele 8 ediții desfășurate.

Până pe 24 mai, echipele din București propun evenimente de promovare a colectării deșeurilor electrice. Participați, scăpând de aparatele vechi sau stricate. Este o modalitate prin care susțineți aplicarea legilor de protejare a mediului prin încurajarea economiei circulare.