Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Luăm a(l)titudine! Câştigătorii dublu-premiaţi din Caraș Severin de anul trecut, motoarele Patrulei judeţene de anul acesta

6 / 02 / 2014

#2013, #Caraș-Severin, #câștigător, #cea mai mare cantitate DEEE/agent, #cel mai activ profesor, #poveste


Dacă Patrula de Reciclare ar fi avion, acesta ar fi momentul când luăm altitudine, adică ne ridicăm în aer, cu toată viteza. În octombrie 2013, am “aprins” sistemul, în noiembrie am pornit uşor, în decembrie ne-am poziționat pe pistă, în ianuarie am decolat iar acum, cu motoarele turate la maximum, ne înălțăm.

Patrule Bucureștene sau locale, ne-am propus să atingem altitudinea de …50g deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE) colectate de fiecare locuitor al orașului sau al județului nostru.

Avem nevoie de combustibil și de motoare performante – în traducere, eforturi, acțiuni și inițiative. Avem nevoie și de un plan de zbor eficient și de piloți talentați, adică exemple inspiratoare, idei de bune practici și profesori hotărâți.

Obişnuiţi în top. Adică sus.

Din județul Caraș-Severin ne vine o forță de propulsie importantă – patrula Liceului Pedagogic ”C.D.Loga” din Caransebeș. La ediția 2012-2013, au zburat foarte sus. Dețin două premii locale – pentru cea mai mare cantitate de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) per agent și pentru cel mai activ profesor coordonator, Lucia Sferle.

Ocupă un loc în topul primelor 10 Patrule care au ajutat la colectarea celor mai mari cantități de DEEE în toată țara, la ediţia de dinainte – 2720 kg!

Au unele din cele mai frumoase creații literare pe tema reciclării și protejării mediului. Au dovedit o capacitate ieșită din comun de convingere și mobilizare a comunității din orașul lor, documentată în fotografii.Liceul Pedagogic C.D. Loga - Caransebes

Doamna Lucia Sferle și-a înscris liceul în programul Patrula de reciclare ca să inducă o atitudine responsabilă față de mediu, în școală și în comunitate.

Cred că am reusit”, argumentează ea. ”Am sesizat la elevi o schimbare de comportament. Au conștientizat faptului ca suntem parte integrantă a sistemului care este mediul înconjurător.”

În fotografii, se vede cum au răspuns oamenii la apelul Patrulei. Monitoare, televizoare, frigidere, tastaturi, s-au adunat, dovedind impactul pe care elevii de la ”C.D.Loga” l-au avut asupra opiniei publice. ”S-au orientat spre punctul nostru de colectare părinţii elevilor, oameni din comunitate, reprezentanţi ai unor instituţii sau firme private” povesteşte doamna Sferle.

Priveşte-n cer

În următoarele luni, până la finalul ediţiei 2014, în 15 mai, fiecare activitate, fiecare cetățean convins, fiecare apel la TelVerde care menţionează Patrula liceului lor, fiecare interacţiune cu reprezentantul nostru local și fiecare acțiune a Asociației RoRec în care se implică, vor decide dacă Patrula de la C.D. Loga rămâne ”cea mai activă Patrulă” din judeţ.

Oricum, fiecare efort VA CONTA, pentru că liceul C.D.Loga este membru al Patrulei județene de Reciclare și, ca în orice echipă, fiecare membru contribuie decisiv la victorie.

Dacă fiecare unitate de învățământ înscrisă în program urmează exemplul eroilor poveştii noastre de azi, atunci obiectivul de 50 de grame de deșeuri electrice colectate de fiecare cetățean din județ se va îndeplini.

Și astfel Patrula județeană de Reciclare din Caraș Severin are șanse la premiul pregătit special pentru județele care au atins acest obiectiv: Ziua Patrulei de Reciclare – O zi de evenimente dedicată profesorilor, agenților, suporterilor, susținătorilor și tuturor oamenilor responsabili care vor contribui la succesul judetului lor!