Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Lucrul bine făcut aduce satisfacții pe măsură – Școala gimnazială „Vasile Alecsandri” – Nufăru, Tulcea

10 / 12 / 2013

#2013, #câștigător, #cel mai activ profesor, #poveste, #școală, #Tulcea


Aerul e viu și proaspăt! … el trezeşte și învie

Pieptul, inima și ochii peste care lin adie.

Balta-n aburi se ascunde sub un văl misterios,

Așteptând voiosul soare ca pe-un mire luminos.

”Balta” de Vasile Alecsandri

Cine trăiește în asemenea locuri, peisaje rupte din pastelurile lui Alecsandri? Locuitorii comunei Nufăru, județul Tulcea. Să locuiești aproape de Delta Dunării, una din cele mai frumoase dar și fragile rezervații naturale ale Europei, înseamnă o mare responsabilitate – aceea de a respecta echilibrul dintre om și natură, de a înțelege că orice formă de poluare distruge un paradis unic.

Patrula de Reciclare a Școlii gimnaziale „Vasile Alecsandri” nu doar a înțeles acest adevăr, ci l-a revelat întregii comunități din localitatea lor. Camelia-Mărioara Staicu, profesor coordonator, câștigătoare a premiului „Cel mai activ profesor” ne-a mărturisit că acest lucru îi oferă „un sentiment de împlinire, de satisfacție a lucrului bine făcut.”

Secretul constă în diseminarea informației și implicare”, a constatat profesoara. Așadar, au pornit de la… informație. Au învățat temeinic despre deșeurile de echipamente electrice și impactul lor în natură. Au început cu ateliere de discuții pe tema colectării și reciclării DEEE, au vizionat documentare despre reciclare și beneficiile ei și au avut întâlniri cu specialiști în protecția mediului.

Cu acest bagaj solid de cunoștințe și argumente convingătoare, membrii patrulei s-au împărțit în grupe de 5-6 elevi, în funcție de localitatea de domiciliu, și au mers din casă în casă povestind tuturor vecinilor cum trebuie să procedeze cu aces tip de deșeuri și îndemnându-i să folosească punctul de colectare din școală.

Implicarea părinților și a tuturor cadrelor didactice i-a stimulat în mod deosebit pe elevi. Fiecare profesor din școală a adus cel puțin cu obiect electrocasnic pentru reciclare. Exemplul concret este cea mai bună pledoarie pentru cauza în care crezi. Patrula școlii ”Vasile Alecsandri” a numărat mulți ”Susținători” oficiali. Nu e acesta semnul unei performanțe remarcabile pentru promotorii schimbării de comportament și de mentalitate?

La capitolul ”creație”, agenții au realizat obiecte din produse reciclabile și numeroase desene pe care le-au reunit într-un poster. Holul principal al școlii a devenit purtător permanent al mesajului lor ecologic și o motivație continuă pentru viitoarele proiecte.

De asemenea, membrii Patrulei de Reciclare au desfășurat activități de ecologizare a curții interioare, a exteriorului școlii, a împrejurimilor, precum și a plajei din Nufăru.

Unde-s mulți puterea crește

Membrii Patrulei de reciclare de la Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri au fost foarte activi, plini de entuziasm și s-au străduit să încurajeze colectarea a cât mai multe deșeuri de echipamente electrice și electronice. Și cei mici au reușit să fie la fel de convingători precum colegii lor mai mari”, ne-a spus doamna Camelia Staicu.

Interesante sunt și planurile lor de viitor: vor să-și unească forțele cu Primăria, Poliția locală, medicii de familie și micii întreprinzători din comuna Nufăru. Cu cât mai mulți, cu atât mai bine! Așteptăm cu interes evoluția lor în ediția 2013-2014 a programului.