Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

O, ce veste minunată!

20 / 12 / 2018

#editia 2018-2019, #editoriale, #generale


În general, suntem bombardați cu vești proaste, mai ales în ceea ce privește starea planetei. Dar trebuie să știți că în 2018 s-au întâmplat și multe lucruri bune: zeci de țări au adoptat măsuri radicale și ample de protejare a ecosistemelor terestre și marine, populația câtorva specii pe cale de dispariție a crescut, anumite boli grave sunt pe cale să fie eradicate definitiv iar nivelul de trai și de educație s-a ameliorat, în general, pe plan mondial.

Medium.com ne aduce, pe scurt, 100 de vești bune despre evoluția lumii în anul pe care îl încheiem. Iată doar câteva dintre ele:

  1. Națiunile Unite au raportat că, dacă se continuă măsurile reparatoare, gaura de ozon va fi acoperită în zona Arctică până în anul 2030 și în restul Globului, până în 2060.
  2. În 2018, după mai mult de 10 ani de dezbateri, 140 de națiuni vor începe negocieri pentru Acordul de la Paris pentru Ocean, primul tratat internațional menit să reducă pescuitul excesiv și să protejeze viața marină.
  3. Din 2010, rata globală a infectării cu virusul HIV/AIDS a scăzut cu 16% la adulți și cu 35% la copii. Se estimează că în multe tări riscul de infecție va fi eliminat complet până în anul 2030.
  4. Omenirea a trecut un prag colosal în 2018 – pentru prima oară, în cei 10.000 de ani de când a început civilizația bazată pe agricultură, marea majoritate a lumii nu mai trăiește în sărăcie sau nu mai are acest risc.
  5. Vă amintiți cum ne-am panicat când am aflat de ziua în care nu va mai curge apă în Cape Town, zi care anunța, poate, începutul unei noi ere catastrofale a lipsei de apă? Din fericire, prin măsuri drastice dar necesare, metropola sudafricană a reușit să evite criza.
  6. Rapoartele organizațiilor internaționale de monitorizare arată că democrația este mai extinsă ca oricând, ca sistem de guvernare. 6 țări din 10 sunt democratice – un nou record al lumii de după cel de-al Doilea Război Mondial.
  7. 11 state europene fie și-au închis filierele de exploatare a cărbunelui, ca resursă naturală, sau sunt pe cale să o facă. Franța și-a propus să oprească procesul până în 2023, Italia și Marea Britanie până în 2025 iar Danemarca și Olanda până în 2030.
  8. În 2018, cel puțin 32 de tări au adoptat legi contra plasticului de unică folosință, iar jumătate dintre aceste țări se află în Africa!
  9. Sistemul de curățare a Oceanului Pacific funcționează! Îi puteți vedea progresul aici. Echipa care îl coordonează crede că ar putea elimina jumătate din Insula de Gunoi din Pacific în următorii 7 ani.

Citiți toate cele 100 de vești bune pe medium.com

Tot acest progres nu înseamnă că ne putem culca pe lauri, ci că PUTEM SCHIMBA ÎN BINE până și cele mai dramatice situații, dacă ACȚIONĂM PROMPT, COLECTIV și SISTEMATIC.

Și Patrula de Reciclare poate sta la loc de cinste printre aceste reușite, datorită recordurilor la numărul de oameni câștigați ca susținători ai cauzei mediului și la cantitatea de deșeuri electrice care a fost reciclată în consecință.

Mai sunt multe de remediat, deci… să ne ținem de treabă.

La un 2019 și mai bogat în astfel de vești!

  • 04 Mar 2025

    Concursul național „Nicio baterie la gunoi!” revine: o nouă ediție cu premii pentru școlile din România care contribuie la reciclarea bateriilor

  • Data indisponibilă

    Nou record la colectarea bateriilor – „Nicio baterie la gunoi!” 2024

  • 09 Dec 2024

    Volens și CleanAir@School – exemple de excelență în educația climatică, la Bruxelles

  • 14 Nov 2024

    Înscrie-te în noua ediție a concursului GreenUp my School

  • 25 Oct 2024

    De la deșeuri electronice la instalații artistice: Expoziția itinerantă Recycle Your Technology ajunge la Rezidența9

  • 29 Aug 2024

    Pagina Facebook a Patrulei de Reciclare pierdută în urma unui atac cibernetic

  • Data indisponibilă

    Biodiversitate, oameni, locuri prezentate prin ochii copiilor premiați pentru promovarea patrimoniului natural și cultural din Dâmbovița

  • Data indisponibilă

    Ada Lungu: Susținem profesorii din mediul rural să adopte metode inovatoare de dezvoltare a literației și de incluziune a elevilor vulnerabili

  • Data indisponibilă

    Câștigătorii concursului din cadrul proiectului „Comorile vii de lângă noi”

  • Data indisponibilă

    Vasile Brașovanu: „Normalitatea pedagogică este atunci când toate nevoile copilului sunt puse pe primul plan în activitatea de zi cu zi a profesorului”