Patrula de Reciclare a devenit mai mult decât un program de educație de mediu, o atitudine, o stare de spirit, un set de valori în comportamentul față de mediu. Ca Agent, Coordonator sau Suporter, orice român, ”mic” sau ”mare” este un membru de preț al echipei naționale a reciclării deșeurilor de echipemente electrice și electronice.
Cel mai recent exemplu vine de la elevii de la Colegiul ”Costache Negruzzi” din Iași – ei au predat aproape 900 kg de DEEE pentru Patrula județeană. Agenții de la Patrula Școlii Gimnaziale ”Aron-Vodă” din comuna Aroneanu au dat ”tonul” – au strâns și au trimis la reciclare, deja, 100 de kg de DEEE. Colegii lor de la ”Costache Negruzzi” le-au urmat exemplul.
Pentru noii Suporteri ai Patrulei ieșene, a devenit o obișnuință să gândească ecologist iar coordonatorii lor încearcă să-i educe să fie responsabili față de mediu. Aveau o mulțime de deșeuri electrice în școală și la cantină. Nu știau exact cum trebuie să procedeze cu ele, dar știau sigur că nu le pot arunca pur și simplu. Salvarea a venit de la Patrula de Reciclare.
Profesorul de geografie Florin Iancu este „motorul” educației de mediu din liceu. Le predă la fiecare lecție și încurajează elevii să participe la diverse campanii de reciclare a deșeurilor.
Până acum, nu ”îndrăzniseră” să se ocupe și de deșeurile electrice, deoarece au crezut că au un regim special. ”Poate nu suntem noi în măsură să gestionăm acest fel de deșeuri…” și-au spus.
Au descoperit însă pe site-ul Patrulei de Reciclare că totul este foarte simplu și, de acum înainte, vor colecta și DEEE cu satisfacția că, astfel, au grijă de natură.
Ei sunt obisnuiți să fie ecologiști și nu sunt motivați de câștigarea unui premiu, dar se bucură că îi pot ajuta pe colegii lor din Patrula locală în competiția națională a programului.
“Mediul curat reprezintă un avantaj pentru voi, înseamnă viitorul vostru” au învățat de la profesorul lor, Florin Iancu.