Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Patrula merge mai departe, cu ediția a X-a !

23 / 11 / 2020

#editia X, #editoriale, #generale, #profesori coordonatori


Ce așteptăm să aducă „școala” copiilor? Ce înțelegem prin educație? De ce considerăm atât de importantă perioada de formare, pentru generația tânără? De unde începe schimbarea ?

Multă vreme, școala a însemnat, în principal, informație, note și calificări, pregătire pentru o viață profesională de succes. În ultimii ani, însă, ritmul alert al schimbărilor din toate domeniile dar, mai ales, degradarea mediului înconjurător, datorată faptului că am ignorat consecințele acțiunilor noastre, ne-au făcut să înțelegem că educația trebuie să se extindă și către noi arii.

Într-o perioadă în care viețile oamenilor sunt conectate de la un capăt la celălalt al lumii, efectele acțiunilor noastre au devenit cu mult mai ample. Acum pe lângă cunoștințe, este vital ca „școala” să ofere copiilor și valori, încredere în sine, capacitatea de se identifica drept parte a ecosistemului uman și natural global, de a comunica și de a colabora eficient cu ceilalți, dar, mai ales, conștiință socială și simțul responsabilității.

Ca program național de educație extracurriculară de mediu, Patrula de Reciclare a excelat, în ultimii 10 ani, pe toate aceste planuri.

La începutul ediției a X-a, am întrebat profesorii coordonatori cu experiență în program care sunt cele mai importante beneficii pe care Patrula de Reciclare le-a adus tinerilor voluntari și cum a îmbogățit experiența lor școlară cu abilități-cheie pentru viitor. 

Iar răspunsurile lor ne dau cel puțin 3 motive pentru care acest program trebuie să continue.

Beneficiul primordial – Conștientizare și Responsabilitate

Schimbarea începe atunci când știi și înțelegi. În Patrula de Reciclare copiii au aflat cum afectează gesturile noastre natura și au înțeles că de sănătatea Pământului depinde calitatea vieții noastre.

Dar numai continuitatea asigurată de cei 10 ani de educație de mediu a făcut ca această conștientizare să fie aplicată și la nivel de comportament. Astfel, informațiile învățate la școală au devenit decizii și obiceiuri practicate în viața de zi cu zi.

Responsabilizarea copiilor, formarea de deprinderi la vârste fragede se păstrează în timp. Astfel am format viitori cetățeni civilizați, care respectă mediul și tot ceea ce ne înconjoară” spune Nicoleta Lupuleț, profesor județul Argeș.

Rezultate concrete în salvarea mediului

Puține programe de educație au avut și un impact tangibil atât de important. Nu vorbim doar de 120.000 de copii educați, ci și de 6.500.000 de adulți informați, prin intermediul lor. Mii de familii care și-au schimbat stilul de viață și au adoptat în mod permanent obiceiuri sănătoase precum colectare deșeurilor electrice, colectarea deșeurilor reciclabile, economisirea resurselor naturale, păstrarea curățeniei în comunitățile lor.

Copiii cunosc foarte bine noțiunea de reciclare, ba mai mult, adună de acasă tot ce este stricat, consumat și aduc la gradiniță! Gunoiul se aruncă la coș, nu pe jos, apa nu se risipește! Mâncarea nu se aruncă la gunoi, ci se oferă unui animal sau se prepară altceva din ceea ce a rămas. Cumpăram doar cât e necesar, nu mai mult” spune doamna Adriana Sandu, profesor din Brăila.

Oportunitate de performanțe și integrare

Program incluziv pe multe planuri, Patrula de Reciclare a oferit oportunități de performanță și de integrare copiilor cu rezultate școlare mai modeste sau cu dizabilități, dar și o șansă de a se afirma la nivel național elevilor din mediul rural.

Implicarea copiilor, în special a celor din medii defavorizate, le-a facilitat comunicarea și colaborarea cu restul colegilor, reușind să lege prietenii durabile” confirmă prof. Ioana Sion, din județul Bacău.

Iar doamna Denisa Carabaș, din județul Arad, adaugă că „activitățile extra-școlare din Patrulă le-au îmbunătățit abilitățile de comunicare și de a-și crea relații sociale.

La ediția a X-a, ediție aniversară, ne propunem să îi aducem împreună pe toți cei care au făcut posibile aceste realizări, dar și să îmbogățim echipa de voluntari și susținători.

Îi invităm alături de noi pe toți cei care cred că avem, din ce în ce mai mult, nevoie să educăm o generație implicată în dezvoltarea sustenabilă, prin comportamente responsabile și leadership bazat pe puterea exemplului. Voi ce faceți? Veniți cu noi?