Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Pe cântar, la Total Waste Recycling

18 / 06 / 2018

#activitati Patrule, #Bucuresti, #editia 2017-2018, #generale


În luna noiembrie 2017, Patrula Școlii Gimnaziale „George Topîrceanu” avea deja pline, pentru prima oară, containerele DEEE din școală ba chiar și câteva televizoare aduse de vecinii unuia dintre agenți. Au chemat Operatorul Local Partener al Asociației RoRec ca să preia deșeurile. „Atunci am intrebat prima data ce se intampla cu DEEE cand pleaca de la noi si ni s-au enumerat niste etape foarte interesante. Ne-am pus întrebarea dacă nu cumva am putea vizita şi noi un centru de dezasamblare și sortare a DEEE. Părea foarte interesant de aflat ce şi cum…” povestește doamna profesor Adina Nițu, coordonatorul Patrulei.

În iunie 2018, la sfârșitul anului școlar, au organizat o vizită la Total Waste Recycling, centrul din Jilava unde ajung sute de tone de deșeuri electrice pentru a fi sortate și dezasamblate cu grijă față de mediu.

 

Domnul Director Mihai Roșca ne-a întâmpinat ca pe nişte oaspeţi de seamă. Am vizitat extreriorul TWR şi două hale de lucru. Unele instalaţii erau oprite, ca să ne putem auzi, dar şi pentru protecţia noastră. 

Copiii au văzut în ce se descompun televizoarele, cum se separă cartonul, sticla, care sunt elementele componente ale unui calculator, ca să afle ce anume se recuperează din fiecare. Au văzut sacii conţinând cupru rezultat de la cablurile vechi, recipientele cu sticlă, grămezile de tonere, procesoare, carcase de unităţi, baterii, becuri. D-nul director le-a prezentat cele mai periculoare DEEE şi efectele acestora pentru mediu.

Moment memorabil: ne-am urcat toţi pe un cântar-platformă. Nu am reuşit să atingem o tonă, aşa cum speraserăm!”

Copiii au aflat lucruri surprinzătoare, ca, de exemplu, că „din sticla recuperată se face nisip folosit apoi la obţinerea cimentului (ei ştiau că din nisip se face sticlă, nu şi invers), că televizoare se găseşte plumb, foarte nociv sau că în neoane se află un praf care dăunează sănătăţii, la fel ca mercurul din termometru, dacă se împrăștie” punctează doamna Nițu.

Membrii Patrulei au fost impresionaţi de cât de organizaţi sunt oamenii la Total Waste Recycling, dar şi de efectele teribile pe care anumite substanţe din aparatele electrice le pot avea asupra mediului și sănătății noastre, dacă acele aparate nu sunt colectate și reciclate așa cum trebuie.

Pentru agenții Patrulei de la Școala Gimnazială „George Topârceanu” vizita la TWR a fost dovada cea mai grăitoare că activitatea lor de voluntari prin care susțin colectarea responsabilă a deșeurilor electrice este FOARTE IMPORTANTĂ.

Mai mult, au primit lecția unui exemplu personal care le-a arătat că succesul vine mai ales din convingerea și pasiunea cu care faci un anumit lucru. Adina Nițu declară: „am fost impresionată cât de mult crede directorul TWR în ceea ce face. Din felul cum ne-a primit și ne-a vorbit se simte că activitatea firmei pe care o conduce nu este doar un mijloc de a obţine profit, iar cel mai important „profit”, pentru dânsul, este contribuția pe care o aduce astfel la salvarea mediului. Elevii mei sunt mai convinşi ca oricând că reciclarea este absolut necesară.”

Patrula Școlii „George Topîrceanu” din București a câștigat premiul pentru „Cea mai activă Patrulă” din Sectorul 4. Și ei, și toți colegii lor din echipa locală așteaptă ca, pe perioada vacanței de vară, bucureștenii să predea cât mai multe deșeuri electrice la reciclare, în program, și să îi ajute să câștige, în toamnă, unul din premiile naționale.