Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

„Protejăm Pământul, căminul nostru, al tuturor!” – Povestea Patrulei de Reciclare a Școlii gimnaziale nr.1 din Măldăeni, județul Teleorman

21 / 12 / 2013

#2013, #câștigător, #cel mai activ profesor, #poveste, #școală, #Teleorman


Școala Gimnazială nr.1 din Măldăeni, județul Teleorman, este printre puținele unități de învățământ care participă în program pentru a treia oară! Da, ați citit bine. Sunt adevărați ”veterani” ai programului, și nu numai atât, premiați deja de două ori – la ediția 2012 pentru cea mai mare cantitate DEEE colectată /elev iar, la ediția 2013, pentru cel mai activ profesor coordonator –  doamna Rădița Bucică.

Atunci când s-au reînscris, la ediția 2012-2013, aveau deja un premiu în palmares, dar nu s-au ”culcat pe lauri”, așa cum se spune, ci au continuat să își facă treaba ca la carte.

„Mă simt minunat! Cred în ceea ce fac! Am avut prilejul de a mă alătura unei inițiative de anvergură națională, care mă sprijină în misiunea de a forma caractere, copii cu o atitudine și un comportament ecologic responsabil”, ne-a mărturisit doamna Rădița Bucică după festivitatea de premiere.4_Patrula de reciclare2012 Sc1 Maldaeni_Teleorman foto2

Cu încredere în propriile puteri, elevii au analizat o problemă de mediu importantă, dar s-au și educat ca cetățeni activi și responsabili, europeni care fac cinste țării lor. Membri Patrulei au fost bucuroși să își exercite calitățile de ”pedagogi în ecologie”, și nu doar față de oamenii mari, ci și pentru cei mai mici. I-au luat ”sub aripa lor” pe preșcolarii de la Grădinița nr.1, pe care i-au învățat și ajutat să colecteze deșeuri. L-au impresionat până și pe primarul comunei, care le-a sprijinit eforturile de stimulare a colectării de DEEE.

Abordarea și convingerile doamnei Bucică ne fac să înțelegem cu ușurință de ce a luat acest premiu. ”Sunt fericită să contribui la formarea unei generații de tineri ce vor fi caracterizați, în mare parte, de responsabilitate, devotament și cu respect pentru mediul înconjurător și pentru viață. Privim proiectul Patrula de Reciclare – programul educațional de protecție a mediului, ca pe o provocare la reflexie, la schimbare și transformare. Vom continua!”

Doamna profesoară Bucică ne-a demonstrat că, pentru a avea succes în cadrul programului, dascălii trebuie să creadă cu tărie în puterea lor de a educa tinerii și în puterea elevilor lor de a deveni, formatori de opinie și ambasadori ai cauzelor ecologice.

O calitate remarcabilă a Patrulei Școlii Gimnaziale nr.1 din Măldăeni este continuitatea. Aflați la a treia participare în program, ei reafirmă un mesaj fundamental al cauzei reciclării: este un proces de lungă durată, care nu se măsoară în ani școlari, ci în generații. E o călătorie în care ”deschizătorii de drumuri” sunt ”locomotiva” pe care contăm pentru a prinde viteză și pentru a cuceri noi teritorii.

4_Patrula de reciclare2012 Sc1 Maldaeni_Teleorman foto3