Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Cele mai eficiente moduri în care putem combate încălzirea globală

2 / 09 / 2019

#2019-2020, #editoriale, #generale


Avertisment – urmează un articol optimist despre încălzirea globală. Nu, nu este glumă, nici ironie, nici pamflet. Da, schimbarea climatică există, e gravă și ni se datorează, în mare parte. Dar tot noi avem și soluțiile prin care o putem încetini. Încă.

CNN a dat publicității rezultatele unui studiu recent realizat de Project Drawdown, una dintre cele mai importante organizații mondiale care caută soluții de inversare a schimbării climatice. Ei au ierarhizat 5 dintre cele mai eficiente măsuri prin care noi – indivizii, companiile și guvernele putem reduce amprenta de carbon asupra naturii. Credeți că știți care sunt acestea? Haideți să testăm! Cum ați ordona acțiunile de mai jos, în funcție de cât de mult reduc amprenta noastră de carbon:

1. Reducem risipa de mâncare;

2. Alegem aparate de refrigerare (frigidere, congelatoare, aparate de aer condiționat) pe bază de amoniu sau propan, nu HFC;

4. Conservăm și reînnoim pădurile tropicale;

3. Construim centrale eoliene;

5. Consumăm mai multe plante și mai puțină carne.

Și acum… răspunsul corect! Ordinea stabilită de cei de la Project Drawdown este: 2, 3, 1, 5, 4.

Miza primoridală – Frigiderul și aerul condiționat (serios?)

Yes! Cea mai importantă „soluție” este legată deeeee….. aparatele electriceeee! N-ați fi crezut, nu-i așa? Ei bine, pentru sceptici, să știți că reducerea gazelor de seră emise de substanțele din aparatele de refrigerare ar reduce evoluția încălzirii globale mai mult decât orice altă acțiune! Ca să vă convingem cât de serios este subiectul, deja, 200 de țări și-au luat angajamentul să elimine substanțele refrigerante de tip HFC din aparatele de răcire.

Reciclarea deșeurilor menajere se numără, de asemenea, printre cele mai bune „remedii” la starea actuală a mediului înconjurător. Conform articolului CNN, acest gest ar fi echivalent cu eliminarea poluării pe care o generează 19,4 milioane de autoturisme.

Pot eu, ca simplu cetățean, să contribui la reducerea încălzirii globale?

Ca să vă prioritizați eforturile, iată și cele mai eficiente acțiuni pe care fiecare dintre noi, simpli cetățeni, le putem aplica, în viața de zi cu zi, ca să reducem încălzirea globală:

  • Aruncăm mai puțină mâncare
  • Conducem mașini electrice
  • Folosim becuri economice
  • Alegem aparate de refrigerare pe bază de amoniu sau propan, nu HFC
  • Reciclăm deșeurile menajere
  • Economisim apa

Concluzia? Da, putem combate schimbarea climatică, chiar și prin ceea ce facem acasă, la școală, la locul de muncă, ba chiar și în vacanță. Chiar și un singur lucru bun, un singur gest responsabil făcut constant poate însemna enorm de mult. În cazul Patrulei de Reciclare, înseamnă 6.500.000 kg de deșeuri electrice reciclate fără a dăuna naturii.

Voi ce recorduri personale v-ați propus, în ce privește gesturile eco?