Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Semnele schimbării Ep.1 – Patrulele și Suporterii, ”dați la ziar”

6 / 02 / 2015

#Patrula de Reciclare in presa


Patrulele locale au crescut mari. Sunt din ce în ce mai independente, mai sigure, mai active. Își construiesc strategii, își definesc obiective și responsabilități, se impun în fața comunităților lor, se promovează în presă din proprie inițiativă. Au prins aripi și curaj să zboare, singure, din ce în ce mai sus. Profesorii și agenții au înțeles că, la ei acasă, ei sunt ”lideri”.

Dovada? Ajung din ce în ce mai des, la.. gazetă. Nici nu începuse bine anul și, în ”Deșteptarea” de Bacău, sub titlul ”Patrula școlii ”Mihai Drăgan veghează la calitatea mediului” citeam un articol care îi mobilizează pe ”toti cei care se declara suporteri ai patrulei” să ”îi ajute pe copii sa câstige un premiu national.”

După câteva zile, brăilenii ne surprindeau și ei cu o veste bună: ”Brăila ocupă un loc fruntaş în Patrula de Reciclare”, scria ziarul ”Obiectiv de Brăila” care-și menționa, cu mândrie, și Suporterii : ”Două companii din judeţul nostru – „Dunărea” şi „Comcereal” au casat, fiecare, câte o tonă de deşeuri electrice, intrând astfel într-un top realizat la nivel national”.

Ziariștii din Neamț nu au rezistat și nu au lăsat să se încheie luna fără să-și arate și ei ce grozave sunt Patrulele lor. Pe 28 ianuarie, redacția Ziarului Târgu Neamț își mobiliza cititorii să pună umărul la acțiunile copiilor care încearcă să aducă un premiu național județului lor: ”Patrulele de Reciclare de pe raza orașului Târgu Neamț au nevoie de încurajare pentru implicarea în acest proiect de responsabilitate socială. Cu siguranță aveți în birouri sau acasă astfel de vechituri nefolositoare, pe care legea vă obligă să le casați. Decât să le aruncați aiurea, susțineti Patrula de Reciclare. Sunați la TelVerde 0800.444.800 (apel gratuit în toate rețelele de telefonie), iar o echipă va veni să le preia (gratuit) de la sediul sau locuința dumneavoastră.”

Nici presa mureșeană în limba maghiară nu se lăsa mai prejos. La numai două zile după Ziarul Târgu Neamț, Szekelyon scria ceea ce ne dorim să auzim de la fiecare județ :

”Județul Mureș este reprezentat în concurs de 17 echipe: Reghin, Târnăveni și mai mulți copii din comunitățile rurale, de asemenea. Din Târgu Mureș au intrat în competiție Liceul  Comercial și Liceul Tehnologic Ion Vlasiu.” Ne-am bucurat să găsim, în articol, și o declarație a unui profesor coordonator: ”Dorim să atragem atenția tuturor asupra faptului că aparatele electronice stricate nu se aruncă la gunoi.”

Nu mai târziu de săptămâna aceasta, pe 2 februarie, Ziarul de Vrancea a scris despre Patrula școlii din Homocea și a dat mai departe apelul lor la colectare DEEE.

homocea vn ian

Așadar, se întâmplă… Atingem acele țeluri la care am sperat, în ultimii ani.

În primul rând, comunitățile fiecărui județ își ”asumă” reușitele copiilor, devin conștiente că Patrula este ”a lor”, că îi reprezintă într-o competiție inter-județeană și contribuie la reputația județului în țară.

Iar patrulele reușesc din ce în ce mai des să colaboreze cu presa și să pună subiectul reciclării DEEE pe agenda preocupărilor din domeniul mediului și educației.

Exemplele bune date de Suporteri au prilejul să inspire și să motiveze și alte firme și instituții.

În plus, datorită Patrulei, Suporterilor și jurnaliștilor din media locală, din ce în ce mai mulți români colectează și trimit la reciclare deșeurile electrice, așa cum trebuie.

Poate, într-o zi, nu va mai fi nevoie să vorbim despre asta. Într-o zi, orice român va colecta vechiturile electrice în mod corect, din reflex, așa cum spunea o profesoară din Patrulă ”ca spălatul pe dinți” – fără să aibă nevoie de convingere, fără să aștepte recompense, ci doar pentru că așa este normal.

Ca să ajungem la ”acea zi”, trebuie să vorbim despre asta, în știri, articole, interviuri și reportaje.

Le mulțumim și îi felicităm pe profesorii coordonatori care colaborează cu presa, pe Suporterii care i-au ajutat să aibă acele performanțe demne de atenție și pe jurnaliștii care le-au considerat informație de interes public.

Invităm presa locală a fiecărui județ să descopere cu ce se pot mândri, din succesul Patrulei lor!