Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

„Și gestul tău contează!” – Povestea Patrulei de Reciclare a Școlii gimnaziale „Iancu Rosetti”, Roseți, județul Călărași

17 / 12 / 2013

#2013, #Călărași, #câștigător, #cel mai activ profesor, #poveste, #școală


Haideți să facem o plimbare cu barca pe Dunăre. Să ne oprim pe malul stâng al Borcei, în comuna Roseți. Faceți cunoștință cu cea mai activă profesoară a Patrulei de Reciclare-ediția 2012-2013, din județul Călărași: doamna Mioara Ștefan, profesor la Școala gimnazială „Iancu Rosetti”.

A aflat de programul educațional de mediu, s-a înscris, și-a strâns agenții, i-a instruit. ”Copii au fost încântați să facă parte dintr-o echipă, să poată contribui, ei însiși, la realizarea unor obiective atrăgătoare pentru ei”, își amintește, cu nostalgie, reacția elevilor.

Prima lor reuniune le-a dezvăluit lucruri noi și interesante despre „Protejarea resurselor, reciclarea deșeurilor – politici raționale pentru viitorul omenirii”, tema pe care au abordat-o. Tot cu această ocazie, și-au pus la punct tactica prin care își propuneau să schimbe opiniile și atitudinile comunității în ceea ce privește deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE).

66917_476055659120875_1028569136_n

O trilogie a perseverenței

Patrula și-a conceput misiunea în trei părți.

În primul episod – „Punga cu deșeuri”, cei  25 de agenți și alți elevi ”susținători” ai Patrulei, au plecat la „colindat” în comună. La sfârșitul unei singure zile, au constatat că motivaseră concetățenii să se debaraseze de nu mai puțin de 25 kg de DEEE-uri mici!

Episodul 2, „Și gestul tău contează” a sensibilizat oamenii mai mult decât prima acțiune. Căpătaseră deja experiență – datorită lor, s-a colectat de la vecini o cantitate dublă față de prima ”recoltă”.

Ultima parte a ”trilogiei” a fost campania lor de mediu: „Localitatea noastră, casa și școala, spațiile verzi – mai curate și mai îngrijite, pentru ca viața noastră să fie mai frumoasă și sănătoasă”. O nouă oportunitate să informeze locuitorii comunei despre nocivitatea deșeurilor electrice și despre nevoia de a le colecta și să îi mobilizeze să le predea, civilizat și responsabil, spre reciclare.

Motivația agenților, munca în echipă, respectul pentru mediu, dar mai ales devotamentul profesorului coordonator, Mioara Ștefan, care și-a inspirat elevii ”prin gesturi personale și naturale”, au asigurat impactul Patrulei de Reciclare a Școlii gimnaziale „Iancu Rosetti”, din Roseți, județul Călărași.

Povestea lor depășește ”trilogia” anului școlar 2012-2013 pentru că, așa cum le șade bine personajelor de legendă… s-au întors. Participă și la ediția curentă, unde așteptăm să ne surprindă plăcut, din nou.

Le urăm să învingă în continuare inerția, indiferența sau descurajarea semenilor, convingându-i că: ȘI GESTUL TĂU CONTEAZĂ!