Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Sufletul Patrulei de Reciclare

8 / 07 / 2014

#agenti, #dascali, #educație de mediu, #patrula de reciclare, #povesti, #profesor coordonator


De la începutul proiectului Patrula de Reciclare, peste 1500 de profesori și-au asumat misiunea de a îndruma echipe de agenți harnici și inimoși, iar 60.000 de copii își urmează liderii “în lupta” pentru un mediu curat. Pe lângă cele 1500 de modele, programul implică mii de povești, îndemnuri, idei și fotografii, sute de strategii, desene, acțiuni și proiecte și zeci de marșuri.

Pe lângă performanțe, campanii, sute de mii de kilograme de deșeuri electrice colectate Patrula înseamnă și povești… adevărate.  Poveștile unor oameni pe lângă care poate că trecem pe stradă fără să știm cine sunt, dar care ne schimbă viața și înfrumusețează mediul în care trăim.

Sunt dascălii care pun pentru prima dată creionul în mâna copilului nostru, cei care îl învață să deseneze prima mascotă, primul fluturaș sau afiș, pentru că ”educarea comportamentului ecologic responsabil trebuie începută de la o vârstă fragedă pentru ca această generație să fie conștientă de importanța curățeniei.” Sunt cei care îl implică în primul proiect, care îl ajută să își depășească emoția și să aibă curajul de a le explica părinților și bunicilor de ce trebuie să avem grijă de mediu. Sunt cei care îi învață pe cei mici de ce “responsabilitatea” nu este un cuvânt doar pentru cei mari.

Profesorii le arată că a face un lucru bun nu este doar o datorie, ci o mândrie.”Am o echipă aleasă ”pe sprânceană” și sperăm să facem cinste liceului nostru”, ”entuziasmul lor îmi dă puterea de a merge mai departe” mărturisesc dascălii Patrulelor de Reciclare.

Profesorii sunt cei care își exersează zilnic harul de a dărui, împărtăși, de a crește, de a forma sau de a crea. Sunt cei care zilnic trebuie să aibă răbdare, care trebuie să știe să mobilizeze, să motiveze, să îmbărbăteze trupe de copii și tineri în numele unei idei, cei care merită să audă: ”doamna profesoară ne-a sprijinit foarte mult, noi, elevii, suntem mândri de ea, și ea, de noi”.

Deși nu se cunosc între ei, profesorii coordonatori ai Patrulei de Reciclare au reușit să creeze cea mai activă mișcare ecologistă de tineret din România. Din toate colțurile țării, din comunități mici sau din orașe mari, de la catedra liceului și până la băncuța grădiniței, echipa de profesori coordonatori ai patrulelor ne arată că spritul de comunitate e viu, că valorile nu țin seama de vârstă, limbă sau loc.

Sunt modelele mari, care există, chiar dacă trăiesc într-o lume plină de “modele mici”. Sunt cei care au făcut zeci de mii de copii să creadă în ideea de voluntariat și care au adunat în jurul lor părinții, bunicii, comunitățile pentru a își ajuta copiii să trăiască într-o lume mai curată.

Profesorii Patrulei de Reciclare au devenit profesorii noștri, ai tuturor.