Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Tălmăcel – Patrula care ”bate” ficțiunea

25 / 04 / 2016

#editia 2015-2016, #judetul sibiu, #performante Patrula de Reciclare


Deși are condei, colegul nostru Marius Ungurean nu scrie prea des. Nu are timp… e din Sibiu, județul cu Patrula cea mai ”efervescentă” din țară. Poate de aceea, când am primit această ”poveste” de la el, am crezut, la început, că e vreun spam 🙂 Mai începea și așa poetic, am zis că sigur e un mesaj din seria ”dă mai departe ca să nu ai ghinion”. Noroc că, după primele cuvinte, a devenit evident că vorbea despre o Patrulă de Reciclare. Așa că am citit și chiar ”dăm mai departe”. Nu ca să ne ferim de ghinion, ci pentru că merită să știți și voi ce minuni au săvârșit personajele (reale) ale aventurii povestite de Marius.Sibiu_FB_Scoala Gimnaziala_Talmacel_22.04.2016_2

 
”Vreau să vă spun o poveste care nu e nici basm, nici SF. E o poveste ADEVĂRATĂ.

În urmă cu  doi ani, la aproximativ 20 de km de Sibiu, într-un mic sat ardelenesc, o echipă de elevi, îndrumați de ”bagheta fermecată” a învățătoarei Ana Stroia, pășea în marea familie a Patrulei de Reciclare.

În doi ani, junii agenți au crescut proiectul nu mult, nu foarte mult, ci inimaginabil de mult. Au desfășurat atâtea activități încât fiecare familie a comunității satului lor știe ce înseamnă deșeurile electrice și le colectează cu religiozitate. Dacă nu mă credeți, vă invit să vizitați satul Tălmăcel.

Mândri că au pus umărul pentru ca satul lor să fie mai curat și mai frumos,  s-au ambiționat să ofere această experiență și comunității din cel mai apropiat oraș – Tălmaciu. Două zile la rând au străbătut cei patru km pe jos ca să ajungă în oraș și să le spună și celor de acolo să trimită la reciclare deșeurile electrice, că e bine.

Sibiu_FB_Scoala Gimnaziala_Talmacel_22.04.2016_7Au împletit armonios inocența și jocul cu munca, responsabilitatea, creativitatea și ambiția pentru ca activitățile lor de informare și mobilizare să le atragă sprijinul întregii comunități.

Pentru că, la fel ca și în cazul unui basm, ne dorim ca orice poveste adevărată să aibă un final fericit, la acțiunea de vineri, 22 Aprilie 2016, s-au strâns aproximativ 3500 kg de deșeuri electrice!  Toată comunitatea s-a bucurat de un câștig moral, un exemplu de responsabilitate socială și de educație civică.”

Când am mai primit și completarea Anei Stroia, profesoara Patrulei din poveste, am știut că nu e ”prea frumos ca să fie adevărat” ci că este ”cu adevărat, incredibil de frumos” ce s-a întâmplat.

”Cetățenii au fost foarte uimiți de faptul că pentru obiectele predate agenții le ofereau „fără bani” , o figurină din gips pregătită de ei. Suporterii clasei I de la Tălmăcel coordonați de învățătoarea Iuliana Munțiu ne-au ajutat pe tot parcursul zilei, dar au fost și cei de la Școala Gimnazială nr. 1 Tălmaciu, clasa I-coordonați de d-na învățătoare Raluca Tutulescu și clasa a IV a- coordonați de d-na învățătoare Aura Avram.Sibiu_FB_Scoala Gimnaziala_Talmacel_22.04.2016_13

Cetățenii au fost uimiți de implicarea acestor micuți agenți, dar și mândri că au asemenea copii. După o zi petrecută în soare, cu muncă, dar și cu distracție, cetățenii buni la suflet ne-au răsplătit cu mâncare, suc, înghețată pentru a ne păstra forțele și a colecta cât mai multe deșeuri electrice.”

Vreți să aveți parte de aceleași ”senzații tari” ca locuitorii din Tălmăcel, să trăiți și voi sentimentul inegalabil al bucuriei de a contribui la o cauză dreaptă? Nimic mai simplu: uitați-vă în jur ce deșeuri electrice vă ocupă spațiul (și viața), duceți-le la un Centru sau punct de colectare, sau chemați serviciul de colectare să vi le preia de acasă, prin TelVerde 0800 444 800 sau comandă online.