Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Toamna se numără bobocii Patrulei de reciclare – Povestea Liceului Tehnologic de Servicii din Bistrița Năsăud

5 / 12 / 2013

#2013, #Bistrița-Năsăud, #liceu, #poveste


Încântați că își pot folosi abilitățile în folosul sănătății mediului înconjurător și stimulați de implicarea în activități extrașcolare, elevii Liceului Tehnologic de Servicii și-au început lupta ecologică.

Momentele creării și realizării mascotei din bateriile uzate au fost cele mai hazlii. Cum să arate, ce să reprezinte, ce mesaj dorim să transmitem. A fost distractiv să urmăresc entuziasmul, inventivitatea acestor copii, dar și colaborarea lor în cadrul grupului pentru a realiza împreună ceva frumos”, a spus Elisabeta Zoldhegyi, profesorul coordonator al Patrulei de Reciclare.

Propria lor creativitate i-a stimulat și i-a amuzat deopotrivă. Cu entuziasm, inventivitate și muncă de echipă au realizat o mascotă extraordinară.

Pentru ca membrii comunității lor să conștientizeze impactul deșeurilor de echipamente electrice și electronice asupra mediului și importanța colectării selective a acestora, elevii au compus și un mesaj pe măsură: 

”Implică-te, nu lăsa tot greul asupra Pământului!” 

Elisabeta Zoldhegyi, câștigătoare a premiului „Cel mai activ profesor coordonator” este mândră că a crescut astfel prestigiul școlii. ”Nu ne-am implicat pentru a câștiga un premiu, ci pentru a face un lucru bun și necesar: să trăim cu toții într-un mediu curat și plăcut.”

DSCN2214

În luna februarie, profesorii Liceului Tehnologic de Servicii au organizat un concurs între clase: „Reciclăm electrice și salvăm Pământul”. Profesorii au oferit premii surpriză din propriile bugete și cu ajutorul unei sponsorizări venite din partea Primăriei. Fiecare clasă a avut parte de un juriu format din trei cadre didactice și un reprezentant al elevilor. Competiția s-a dovedit acerbă – două clase au câștigat la egalitate!

Cine cercetează, învață.

În „Ziua Eco” din cadrul săptămânii „Să știm mai multe, să fim mai buni” elevii au confecționat o mascotă a „Patrulei de reciclare” din baterii uzate; au văzut filme și prezentări pe teme ecologice; au participat la concursul de creație din materiale ecologice „Moda Eco” și au contribuit la înfrumusețarea școlii – au curățat spațiile verzi și au plantat flori.

Zelul față de protejarea mediului înconjurător i-a purtat mereu mai departe. Astfel, când Primăria Bistrița a dat startul programului ecologic „Bistrița Verde”, au fost primii înscriși. Cantitatea de DEEE colectată și acțiunile pe care le-au desfășurat în cadrul campaniilor „Luna curățeniei de toamnă 2012”, „Luna curățeniei de primăvară 2013”, „Săptămâna mobilităţii 2012”, „Ora pământului 2013” și „Luna pădurii 2013” au adus Liceului Tehnologic de Servicii premiul I și distincția „Steagul Verde”.

DSCN2258

Cât despre viitoarele activități educative de protejare a mediului, premianții noștri nu-și fac griji. Știu, din experiență, că ideile nu le vor lipsi. „Succesul vine de la sine, trebuie doar să facem lucrurile să meargă bine și să punem suflet”, afirmă încrezătoare profesoara care îi îndrumă.

Sunt hotărâți să participe la toate activitățile lansate de autoritățile locale, ca să contribuie la formarea și promovarea unui comportament ecologic sănătos pentru generația viitoare. Abia așteptăm să vedem cu ce ne mai încântă agenții bistrițeni!