Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Un copil educat, un om castigat – atitudinea de invingator a Patrulei Scolii Ion Creanga din Buzau

Un-copil-educat-un-om-castigat
19 / 08 / 2013

#2013, #Buzau, #câștigător, #cea mai mare cantitate DEEE/agent, #cel mai activ profesor, #poveste, #școală


Oare ce ar fi scris Ion Creangă despre Patrula școlii care îi poartă numele in Buzău? Ar fi povestit că s-au străduit atât de mult să lămurească oamenii să colecteze deseuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) că a venit la ei până și un stol de berze?

Într-o zi de primăvară am mers cu câţiva membri ai patrulei să distribuim fluturași în cartier. Când ne întorceam la şcoală, deasupra noastră, la înălţime foarte mică a apărut un întreg stol de berze. Copiii s-au bucurat, niciodată nu văzuseră atâtea berze zburând deasupra lor. Şi-au imaginat că au venit să ne susţină în încercarea noastră de a păstra mediul curat şi pentru ele!” își amintește Valerica Homoc, profesorul coordonator al Patrulei.

Chiar dacă nu aduceau nici becuri, nici baterii, zburătoarele majestuoase le-au purtat noroc, așa cum zice o credință din popor. Au câștigat ambele premii județene: pentru cea mai mare cantitate DEEE colectată și pentru cel mai activ profesor coordonator.

Patrula de reciclare a Școlii Ion Creangă din Buzău și învățătoarea lor neobosită Valerica Homoc pun în dificultate orice narator. Cu ce să începi? Au făcut… cam tot ce se putea: producții artistice, activități ecologice în aer liber, demersuri de informare și convingere a comunității, participări la evenimente. Nici nu știi ce să alegi din exemplele creativității lor – acronimul demn de antologie:

Recuperare

Ecologie

Colectare

Initiativa

Curatenie

Legaturi

Atitudine

Refolosire

Educatie,

sau versurile create de tineri poeți de doar 8 ani:

Aparate vechi, stricate,

Becuri, baterii uzate

Te rog, nu le arunca,

Ele se pot recicla !

 

Oricât de mic sunt eu acum

Am învăţat cum să adun

Orice deşeu folositor

Natura să ajut, mă simt dator!

 

…sau desenele, sloganurile, fluturașii pe care i-au realizat cu tot atâta inspirație?

Copiii ”la catedră”

Cred că cel mai mult pe copii i-a motivat faptul că, aici, ei aveau rolul educatorului. Am antrenat în patrula de reciclare elevi ai ciclului primar. Ei sunt foarte dornici să se implice, să explice necesitatea reciclării acestor deşeuri. Copiii şi-au luat rolul foarte în serios, le-a făcut plăcere atât să pregătim împreună panoul, să creeze afişe prin care să-i îndemne pe ceilalţi, mici sau mari, să recicleze pentru a proteja natura cât şi să pună cu mâna lor deşeurile mici in containerele de colectare. Ei chiar cred că viitorul Pământului, casa noastră, a tuturor, depinde de ei, copiii”, spune profesorul coordonator.

Astfel a început aventura în care entuziasmul i-a purtat din ce în ce mai departe. Fiecare agent al patrulei a strâns aliați prețioși – părinți, bunici, vecini, colegi, care au avut misiunea să facă ”inventarul” DEEE-urilor pe care le au. Pe măsură ce parcurgeau broșurile și urmăreau site-ul și pagina de Facebook a Patrulei, agenții patrulei au aflat din ce în ce mai multe despre deșeurile electrice, potențialul lor de a polua, nevoia de a le recicla. Au început să vorbească din ce în ce mai mult despre asta, așa cum mărturisește doamna Homoc: ”materialele de popularizare ale Patrulei de reciclare sunt foarte atractive, copiii se întreceau să povestească ceea ce au reţinut despre nocivitatea deşeurilor”. Au ajuns să privească mai atent realitatea din jur. Au distribuit flyere despre colectarea DEEE și au arătat oamenilor că este ilegal să le arunce împreună cu gunoiul menajer. Indiferența i-a dezamăgit, dar nu i-a descurajat. ”Au fost unele persoane care s-au arătat interesate, solicitând un număr de telefon pentru a suna să predea deşeurile. Elevii au fost încântati de rolul de „profesor” al adulţilor, dar au fost dezamăgiţi când unele persoane le răspundeau „Nu sunt interesat”, fără a-i asculta” relatează experiența activităților stradale doamna Homoc.

Impactul Patrulei – confirmat

Patrula de reciclare a Școlii Ion Creangă din Buzău are dovada că și-a împlinit visul în ediția 2013. În ciuda a ceea ce s-ar putea crede, nu premiul a fost acest vis.

Nu posibilitatea câştigării unui premiu i-a mobilizat, le-am spus că acesta este lucrul cel mai puţin important. Faptul că au fost câştigători a fost o bucurie în plus. Important este că, acum, în cartierul şcolii noastre sunt blocuri în care aproape nimeni nu mai aruncă deşeuri electrice și asta datorită copiilor care şi-au implicat întreaga familie, rudele, vecinii.”

Chiar după închiderea ediției, elevii au continuat să aducă la punctul de colectare DEEE-urile mici, becuri și baterii. ”Dacă elevii noştri sunt educaţi în spiritul grijii faţă de natură vor deveni nişte adulţi mai grijulii, mai informaţi, vor şti că, dacă este bine pentru mediu, va fi bine şi pentru ei” crede Valerica Homoc.

Pentru ei, colectarea selectivă a devenit un obicei, iar obiceiurile bune se practică în fiecare zi, indiferent de premii, programe sau angajamente. Gesturile cotidiene de grijă și respect sunt cele care stabilesc exemplul personal ca standard, construiesc valorile comunității și, încet, dar sigur, schimbă lumea.