Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Un portret uriaș al cerului Europei, creat de copii de pe tot continentul. O invitație și pentru cei din Patrula de Reciclare.

31 / 01 / 2022

#2022, #Coalitia Europeana pentru Educatie de Mediu, #generale, #oportunitati internationale, #proiect international


Sâmbătă, 5 februarie, e ziua în care orice copil sau adolescent din Europa are șansa să fie un artist expus la Bruxelles. Coaliția Europeană pentru Educație Climatică invită copiii (între 6 și 18 ani) să ia parte la un proiect artistic multi-disciplinar inspirat de o temă de mediu – Un Portret Uriaș al Cerului Europei. Primele 27 de contribuții primite vor fi expuse la Comisia Europeană, în cursul acestui an, dar nu oricum, ci printate pe particulele de carbon din toate locurile unde trăiesc copiii care vor participa. 

În cadrul acestui proiect, copiii sunt provocați să devină exploratori ai acestor „meteoriți” moderni care  sunt particulele de carbon negru. Acestea călătoresc mii de kilometri prin cer și prin aerul pe care îl respirăm, fără a cunoaște frontiere. Cerul este aer, deci cerul este și… în noi. Participând la acest proiect fotografic colaborativ, vom explora cerul și prin intermediul percepțiilor și al propriului nostru corp, nu doar ca peisaj. Cu fiecare respirație, cerul devine parte din mediul înconjurător de care depind viețile noastre.

Ce ai de făcut sâmbătă, 5 februarie?

1. Oriunde ai locui, ieși în curte, pe stradă, în parc, pe balcon sau doar la fereastră, și fă o fotografie cu cerul, cu un telefon mobil sau aparat foto digital. Momentul ți-l alegi tu, în funcție de cât de bine îți poate ieși fotografia. Stabilește cadrul imaginii astfel încât, în partea de jos, să ai linia orizontului (sau, dacă nu este vizibilă, acolo unde ar trebui să fie). Ideea este să se vadă și împrejurimile dar cea mai mare parte a pozei să fie cerul.

2. Apoi, pregătește un filtru simplu – o bucată dintr-o mască nouă, curată, de unică folosință (din cele pe care le avem cu toții, pentru a ne proteja de COVID-19) și atârnă-l în camera ta, astfel încât să stea drept. Lasă-l acolo toată ziua, fără să-l atingi.

3. Deschide acest formular (în engleză), încarcă fotografia ta cu cerul (alege o singură poză, dacă ai făcut mai multe) și completează-l până la capăt.

4. La finalul zilei, ia filtrul, pune-l într-un plic cu o etichetă cu numele tău, și trimite-l prin poștă, înainte de 15 februarie la: PARLIAMENT OF CLOUDS 27, Rue Alfred De Musset 91120 Palaiseau, France.

Ce se va întâmpla mai departe?

Organizatorii de la Comisia Europeană vor extrage particulele de carbon din filtrele trimise de participanți și le vor transforma în cerneală. Cu această cerneală vor fi imprimate fotografiile care vor fi expuse la sediul instituției din Bruxelles.

De când suntem parte a Coaliției pentru Educație Climatică aflăm cu prioritate despre inițiative și proiecte europene la care profesorii și elevii din Patrula de Reciclare se pot alătura. Cerul n-are limite, ideile bune nu au frontiere, iar acțiunea climatică înseamnă colaborarea dintre toți cei care pot aduce schimbarea de care avem nevoie.  

Aici găsiți instrucțiunile originale în limba engleză.

  • 04 Mar 2025

    Concursul național „Nicio baterie la gunoi!” revine: o nouă ediție cu premii pentru școlile din România care contribuie la reciclarea bateriilor

  • Data indisponibilă

    Nou record la colectarea bateriilor – „Nicio baterie la gunoi!” 2024

  • 09 Dec 2024

    Volens și CleanAir@School – exemple de excelență în educația climatică, la Bruxelles

  • 14 Nov 2024

    Înscrie-te în noua ediție a concursului GreenUp my School

  • 25 Oct 2024

    De la deșeuri electronice la instalații artistice: Expoziția itinerantă Recycle Your Technology ajunge la Rezidența9

  • 29 Aug 2024

    Pagina Facebook a Patrulei de Reciclare pierdută în urma unui atac cibernetic

  • Data indisponibilă

    Biodiversitate, oameni, locuri prezentate prin ochii copiilor premiați pentru promovarea patrimoniului natural și cultural din Dâmbovița

  • Data indisponibilă

    Ada Lungu: Susținem profesorii din mediul rural să adopte metode inovatoare de dezvoltare a literației și de incluziune a elevilor vulnerabili

  • Data indisponibilă

    Câștigătorii concursului din cadrul proiectului „Comorile vii de lângă noi”

  • Data indisponibilă

    Vasile Brașovanu: „Normalitatea pedagogică este atunci când toate nevoile copilului sunt puse pe primul plan în activitatea de zi cu zi a profesorului”