Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Nicio baterie la gunoi!

16 / 03 / 2020

#colectare baterii, #editoriale, #generale, #patrula 2020


Nicio baterie consumată nu trebuie să ajungă la coșul de gunoi! Orice om responsabil adună fiecare baterie și acumulator uzat și le predă la un punct special de colectare. „E, hai” vor zice unii, „e chiar așa dramă pentru o baterie? E o chestie minusculă. Cât rău poate să facă?” Vă spunem imediat.

Bateriile și acumulatorii uzați sunt o categorie specială de deșeuri electrice, deoarece sunt cel mai des aruncate la coșul de gunoi și ajung în gropile de gunoi, adică exact acolo unde NU trebuie să ajungă. Credem, în mod greșit, că un deșeu atât de mic nu poate polua. Dimpotrivă, veți vedea că fie și o baterie tip pastilă are o capacitate îngrijorătoare de a afecta mediul în mod negativ.

În România se vând anual peste 40 de milioane de baterii portabile. Odată epuizate, majoritatea sunt aruncate cu deșeurile menajere sau sunt incinerate, deși sunt considerate deșeuri periculoase.

O baterie conține în medie 20g de metal, iar 50 de baterii conțin 1 kg de metal ce poate fi reutilizat. O baterie uzată, aruncată la coșul de gunoi, care ajunge, astfel, la groapa de gunoi, poate polua 1 metru pătrat de pământ și 10 l de apă! În medie, o persoană deține în jur de 2 baterii (pastilă) şi 10 baterii normale (A,AA, AAA, C, D, 9V, etc) şi aruncă în jur de 8 baterii pe an (sursa: CECED Romania). Raportat la populația României, efectul devine îngrijorător!

Bateriile uzate pot conține metale grele extrem de toxice, care odată ajunse în natură sau eliminate necorespunzător, pot contamina solul şi pânza freatică.

Incinerate, o parte din compuși sunt degajați în aer sau intră în contact cu apa, devenind nocive pentru mediul înconjurător şi mai ales pentru om. Ajunse la groapa de gunoi, bateriile şi acumulatorii portabili se oxidează şi eliberează metalele grele care ajung în sol, intră în pânza freatică şi ajung apoi în apa de la robinet sau de la fântână.

Mercurul conținut într-o baterie tip pastilă, dintre cele folosite la ceasuri sau la calculatoarele portabile, poate polua 500 de litri de apă sau 1m pătrat de sol pe o perioadă de 50 de ani.

nicio baterie la gunoi, colectare baterii, poluare baterii uzate, reciclare deseuri electrice, educatie de mediu

Bateriile sunt fabricate prin folosirea metalelor grele, cum ar fi mercurul, cadmiul, nichelul, zincul, argintul şi plumbul. Bateria de tip pastilă este cea mai periculoasă, deoarece conține peste 30% mercur, față de alte baterii care conțin un procentaj mai mic. Fiecare baterie conține în medie 20g de metal ce poate fi reutilizat, altfel se pierde în deşeuri.

nicio baterie la gunoi, colectare baterii, reciclare deseuri electrice, patrula de reciclare, voluntariat de mediu

Există, printre susținătorii Patrulei de Reciclare, un voluntar extraordinar. Ion Gaftoneanu, un pensionar din Suceava, colectează lunar mii de baterii uzate pe care le duce la centrele speciale de colectare de unde pleacă la fabricile de reciclare. Datorită lui Ion Gaftoneanu, sute de kg de baterii au ajuns la reciclare. Nu vă cerem același entuziasm, doar responsabilitate față de propriile voastre baterii, o dată ce s-au consumat. Nicio baterie nu trebuie să ajungă la gunoi. Contăm pe voi.

Bateriile le colectăm cu ajutorul E-Recycling Services SRL, partenerul programului Patrula de Reciclare.