Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Premiu cu suflet, de la Baisoara

27 / 08 / 2014

#baisoara, #județul Cluj, #povestile Patrulei, #profesori premiati


Este Profesorul Coordonator al celei mai active Patrule de Reciclare din judetul Cluj. Povestile lor pline de umor si aventura din timpul anului scolar ne-au fascinat de fiecare data. Au reusit sa-si transforme intreaga comunitate intr-o mare ”Patrula de reciclare”. Datorita lor, comuna Baisoara are, in randul miscarii noastre nationale de tineret, reputatia unui exemplu de succes epic: un grup mic care a realizat un lucru atat de mare.

Vorbim din nou de Lucretia Presecan, indrumatorul Patrulei baisorene, care primeste un nou premiu. Pe 17 august, Baisorenii aniverseaza ziua infiintarii comunei lor si isi cinstesc oamenii de seama. Lucretia Presecan este, acum, si cea mai buna coordonatoare de proiecte scolare din comuna.

Am profitat de acest prilejul ca sa o provocam sa ne daruiasca o noua poveste. Asa cum ne asteptam, am citit-o pe nerasuflate si ne-am bucurat de fiecare cuvant. Exclusiv pentru Patrula de Reciclare, Lucretia Presecan ne da o doza nepretuita de optimism:

Sunt foarte incantata ca echipa mea de voluntari RoRec a reusit sa fie cunoscuta, mai ales ca noi suntem o scoala micuta dintr-o comuna clujeana. Pentru mine si echipa mea, premiul acordat de comunitatea din Baisoara, la initiativa doamnei primar Minodora Luca si a Consiliului Local, are o mare insemnatate. Este actul prin care comunitatea sateasca recunoaste ca acesti copii participa cu entuziasm si succes la activitatile de voluntariat pe care le organizez cu ei. Cred ca este bine sa-i invete pe cei mai in varsta ca ei ca e vremea sa fim si noi europeni, nu doar ca facem parte statal din Uniunea Europeana, ci si ca mentalitatea noastra se schimba, ca noua, celor mici, ne revine sarcina si datoria de a avea grija de planeta noastra.

Va marturisesc ca am pornit la drum in acest proiect ca intr-o joaca, nici nu ne-am imaginat ca vom fi apreciati de cineva. Nu am avut curajul sa le spun copiilor ca la finalul acestui proiect se castiga premii, nu am vrut sa-i dezamagesc spunandu-le sa se implice cu ideea de a fi rasplatiti. Nu am crezut ca noi vom putea vreodata fi pe primul loc pe judetul Cluj, localitatea Baisoara este micuta, iar competitia se dadea cu scoli de renume din Cluj-Napoca.

Voluntariatul in scoala ii face pe tineri cetateni responsabili, iubitori de cultura si oameni generosi

Voluntariatul este o pasiune a mea si a elevilor mei. De exemplu, anul trecut am participat si la un proiect international pe teme de cultura si ecologie si am obtinut de doua ori medalia de aur atat la sectiunea OBICEIURI DE CRACIUN, cat si la sectiunea de  ECOLOGIE. Consider ca scoala romaneasca trebuie sa se modernizeze, sa-i facem pe elevii nostri nu doar ”toba de stiinta”, ci si cetateni responsabili de lumea in care traiesc, iubitori de cultura si de frumos, iar implicarea in voluntariat le deschide orizontul spre o astfel de viata.

Premiul pe care l-au castigat, oferit de comunitatea din Baisoara, va fi folosit intr-un alt proiect de ajutorare a copiilor orfani. Prin voluntariat , copiii mei au invatat sa fie darnici, au invatat sa-si ajute aproapele, au invatat sa se comporte civilizat. Intr-o societate atat de lipsita de bune maniere si de respect, a te comporta civilizat cand intri in curtile oamenilor sa le vorbesti de colectarea ” gunoaielor” , asa cum le numesc unii, este un mare pas spre formarea unui viitor cetatean responsabil si educat intr-un spirit civic si ecologic in acelasi timp. 

Iti daruiesc puterea de a darui

Ma implic cu bucurie alaturi de elevii mei in asemenea proiecte fiindca eu consider ca asta este menirea mea ca profesor, sa-i ajut sa se desavarseasca ca oameni, sa-i invat ce inseamna a fi recunoscatori Planetei Pamant-casa noastra perfecta, darul Lui Dumnezeu dat noua, oamenilor. Dictonul latin DO UT DES este bine cunoscut elevilor mei, ei stiu ca daca dai ceva din toata inima, nu neaparat ceva material, vei fi rasplatit. Au fost rasplatiti mereu pentru bunatatea lor atunci cand nici nu ne-am astaptat, asa cum si dumneavoastra ne rasplatiti cu ceea sa publicati despre noi. Munca noastra merge mai departe, abia asteptam sa vina toamna sa o luam de la capat!”

Felicitari Lucretiei Presecan si elevilor ei implicati, generosi si neobositi, care ne arata ca poti face orice daca privesti destinatia si nu obstacolele.