Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Ziua Internațională a Pădurilor 2022. Viața nelimitată a lemnului ca resursă regenerabilă

21 martie Ziua Internațională a Pădurilor 2022, Patrula de Reciclare, Ecosisteme, Biodiversitate
20 / 03 / 2022

#2022, #editoriale, #generale, #Ghidul Bunelor Eco-Maniere, #protejam padurea, #refacerea ecosistemelor, #Ziua Internationala a Padurilor


Ziua Internațională a Pădurilor 2022, pe 21 martie, ne provoacă să privim pădurile ca pe o resursă vitală supraviețuirii noastre, resursă care trebuie exploatată numai prin metode sustenabile.

„Fiind băiet păduri cutreieram…” spunea Mihai Eminescu într-o poezie antologică. Oare câte generații vor mai putea spune asta, când în lume dispar 10 milioane de hectare de pădure în fiecare an? În acest context, refacerea ecosistemelor prin plantări și împăduriri este una dintre cele 10 teme importante de mediu pe care le-am abordat în Ghidul Bunelor Eco-Maniere.

Avem nevoie de pădurea vie, dar avem nevoie și de lemn. Cum menținem echilibrul? Astăzi, de Ziua Internațională a Pădurilor 2022, explorăm posibile răspunsuri la această întrebare și, după bunul obicei al Patrulei de Reciclare, moduri personale de implicare.

La ce ne servesc pădurile?

Pădurile nu sunt doar un peisaj de vacanță, un loc de relaxare unde ieșim „la aer curat”. Pădurile sunt o sursa de apă, oxigen și biodiversitate imposibil de înlocuit. Le numim pe bună dreptate „plămânii Planetei”. Ele ne reglează clima, influențând ploile, scad temperatura zonelor urbane și absorb o treime din emisiile noastre de carbon. 80% dintre speciile terestre trăiesc în păduri. Jumătate dintre fructele pe care le mâncăm provin din copaci. Tot aici își au sursa numeroase izvoare de apă proaspătă, care alimentează inclusiv orașe mari. Mii de comunități rurale din întreaga lume trăiesc în sau lângă păduri, iar viața cotidiană a peste 1 miliard de oameni depinde în mod direct de ele. 

Și nu vorbim aici doar de pădurile virgine pe care vedem în documentare ci și de pădurile noastre, din România. Aproape o treime din suprafața țării noastre este ocupată de păduri. Ne mândrim cu ele și le considerăm o parte a identității noastre culturale. „Codru-i frate cu românul” spune o vorbă populară. Dar, oare, românul e fratele codrului? Defrișările ilegale sunt, de ceva vreme, una dintre problemele spinoase de mediu cu care ne confruntăm.

Așadar, de ce dispar pădurile?

În primul rând, pentru că avem nevoie de lemn. Folosim lemnul ca resursă energetică și la producția de bunuri de consum, de la mobilă la hârtie. Peste 40 % din gospodăriile din România se încălzesc cu lemn.

De asemenea, se defrișează terenuri pentru agricultură sau proiecte imobiliare. Ne place să trăim lângă pădure, dar cu tot confortul unei locuințe moderne. Minieritul este o altă industrie care afectează acest ecosistem. La toate acestea se adaugă efectele încălzirii globale, care usucă din ce în ce mai mult pădurile și duc la incendii devastatoare. Dar nu orice tăiere de copaci înseamnă un gest distructiv. Tăierile efectuate de specialiști, pe baze științifice, sunt vitale pentru regenerarea fondului silvic.

Cum gestionăm sustenabil pădurile?

Nu doar că putem exploata pădurile în mod sustenabil, dar este chiar imperativ să o facem. Aceasta înseamnă să folosim resursele pe care ni le furnizează astfel încât să nu distrugem biodiversitatea din ele și capacitatea lor de regenerare. Dar cum privim un copac? Prețuim un copac pentru lemnul pe care-l putem obține, tăindu-l, sau pentru beneficiile (mai greu de calculat, ce-i drept), pe care ni le oferă ca organism viu, timp de ani? Atunci când reușim să menținem în echilibru cele două percepții, soluțiile devin mai clare.

Studiem pădurile și ne străduim să le prelungim viața. Stabilim rezervații naturale și zone protejate, recoltăm lemnul în cantități precise și prin metode care nu distrug capacitatea de regenerare naturală, facem plantări și împăduriri, dar nu oriunde, ci în locuri propice pentru dezvoltarea unei păduri. Sunt doar câteva dintre metodele de exploatare responsabilă a pădurilor.

De Ziua Internațională a Pădurilor 2022 ne gândim la ce putem face, fiecare, pentru a le proteja

În Ghidul Bunelor Eco-Maniere, Sylvain Guillot, managerul firmei de mobilier pentru copii E-Kid Furniture, povestește cum putem respecta pădurile valorificând la maximum produsele din lemn.

Un produs din lemn are practic o viață nelimitată. Orice obiect din lemn poate fi recondiționat, poate fi oferit altcuiva. Cu o mică șlefuire și un finisaj nou, mobila poare să renască. Puteți scrie mereu o nouă poveste a unui obiect din lemn care face parte din viața voastră.”

Cum putem contribui, fiecare dintre noi, la protejarea pădurilor?

– Iubim pădurile, învățăm despre ele, le vizităm cu grijă și responsabilitate.
– Admirăm și protejăm speciile sălbatice.
– Achiziționăm produse din lemn obținut prin exploatare sustenabilă. Căutați acest simbol pe ambalaje.

Logo Use

– Recondiționăm și folosim cât mai mult obiectele din lemn, ca mobila.
– Reciclăm hârtia, cartonul.
– Participăm la acțiuni de plantări și împăduriri.
– Susținem organizațiile de conservare a pădurilor.
– Luăm atitudine dacă suntem martori ai defrișărilor abuzive.

Află și alte exemple, de la echipele locale ale Patrulei, în capitolul „Refacerea ecosistemelor prin plantări și împăduriri” din Ghidul Bunelor Eco-Maniere!

Natura este o adevărată școală pentru noi toți. Sămânța sădită, copacul plantat, parcul îngrijit, toate acestea pot fi comparate cu educația și creșterea unui copil. Natura ne oferă bucuria pe care o simțim când vedem că a înflorit un trandafir plantat în grădina noastră sau emoția pe care o trăim când gustăm un fruct din pomul pe care noi l-am udat și l-am îngrijit.

Ziua Internațională a Pădurilor 2022 ne amintește și ne îndeamnă să iubim copacii în primul rând ca sursă de viață, pentru generațiile prezente și viitoare.

Ecosisteme, Împăduriri, Gestionare sustenabila a padurilor