Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Zero poluare – un ideal posibil sau doar o temă de conversație? Provocare pentru Patrula de Reciclare în Săptămâna verde europeană 2021

EU Green Week 2021 Zero poluare
21 / 05 / 2021

#editia X, #editoriale, #EU Green Week, #generale, #poluare, #zero poluare


O lume cu zero poluare e ceva la care, privind în jur, aproape că nu mai îndrăznim să sperăm. În fiecare zi simțim, pe propria piele, efectele poluării – în aerul pe care-l respirăm, apa pe care o bem sau solul în care sunt cultivate alimentele. Este un fenomen responsabil de afecțiuni și decese, în special în rândul celor vulnerabili – copii, vârstnici, oameni cu probleme medicale. Poluarea îi îmbolnăvește și pe cei sănătoși, dacă trăiesc lângă zone contaminate sau cu trafic intens. Din aceeași cauză ne pierdem și biodiversitatea. Ecosistemul planetar nu mai reușește să lupte contra acestei agresiuni, prin ceea ce făcea până acum – reducerea carbonului și decontaminarea resurselor naturale.

Zero poluare – tema centrală a EU Green Week 2021

Zero poluare este, oare, un deziderat radical și irealizabil sau există totuși o șansă să oferim copiilor o lume curată, în care să poată trăi sustenabil? Cea de-a doua opțiune reprezintă premisa de la care am  pornit, noi, statele Uniunii Europene, atunci când ne-am angajat, prin Pactul Verde European, să fim primul continent neutru din punct de vedere climatic.

Avem și un plan pentru asta –  Planul de acțiune al UE pentru ambiția de reducere la zero a poluării.

Dacă vă sună prea complicat, vă spunem noi, simplu și pe scurt, în funcție de ce măsuri prevede, ce putem face noi, cetățenii, în principal :

1. Să reducem cantitatea de deșeuri generată. Aceasta ar însemna renunțarea la produse și ambalaje de unică folosință, consum responsabil, alegerea unor materiale biodegradabile, upcycling și freecycling etc.

2. Să alegem alimente produse în mod sustenabil și nu provenite din culturi care folosesc pesticide în mod excesiv. Aceasta înseamnă să ne documentăm și să citim etichetele.

3. Să alegem modalități de transport care nu generează poluarea aerului și poluare fonică (cât mai mult mers pe  jos, cu bicicleta, mijloace electrice, transport în comun și, în ultimul rând, autoturisme și avioane).

Și… ar mai fi ceva: să participăm la EU Green Week 2021 – Săptămâna verde europeană (31 mai – 4 iunie). Este vorba despre o serie de evenimente dedicată „ambiției de reducere la zero a poluării”.

Săptămâna verde europeană 2021 – o conversație între autorități, companii și societate civilă

În Săptămâna verde europeană 2021 aflăm care sunt inițiative relevante ale Pactului verde european. Ce se întreprinde privind schimbările climatice sau folosirea substanțelor chimice? Ce progrese facem, în domeniile energiei, industriei, mobilității, agriculturii, pescuitului, sănătății și biodiversității?

Profesorii și echipele lor de copii și tineri din Patrula de Reciclare participă la dialog și anul acesta, propunând soluții pentru comunitățile lor, pe câteva teme de interes. Abordăm colectarea responsabilă a tuturor deșeurilor, reducerea plasticului, combaterea crizei climatice prin împăduriri și prin refacerea ecosistemelor locale.  

Propunerile lor vor completa această conversație europeană. Putem transforma în realitate ambiția „zero poluare” și speranța să trăim într-un mediu fără substanțe toxice?