Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Arheologia reciclării

16 / 05 / 2017

#Bucuresti, #editia2016-2017, #generale, #ilfov, #judetul ilfov


La 6 școli din sectorul 6 a avut loc, sâmbătă, 13 mai, un eveniment fără precedent – au fost expuse publicului larg sute de artefacte electrice vechi, descoperite prin săpături arheologice în depozitele școlilor și boxele vecinilor. Zeci de colecționari de aparate electrice complet inutile și-au donat obiectele atât pentru a susține acțiunea copiilor și profesorilor voluntari de la școala de lângă ei dar, mai ales, pentru că au aflat că respectivele ”antichități” nu mai serveau la altceva decât să le ocupe spațiul din case și să emane substanțe nocive.

De la fiare de călcat de pe vremea când abia începuseră să funcționeze cu electricitate la monitoare de computer din primele generații, deșeurile adunate la școlile din Patrula de Reciclare au uimit publicul tânăr, care s-a amuzat să își imagineze motivele pentru care oamenii decid să le păstreze:

”Cred că uită de ele” a presupus unul dintre Agenți. ”Sau le mai folosesc…ca altceva”, a adăugat colega lui. ”Da, să sprijine vreo etajeră…” a continuat dezbaterea. Aparatele aflate într-un stadiu avansat de dezintegrare le-au pus imaginația la încercare. ”Poate le țin pentru piese” s-a gândit un alt voluntar, ”deși nu știu ce s-ar putea scoate din asta…” a adăugat, privind un amplificator cvasi-explodat.

Au existat și deșeuri recuperate de unul dintre agenții voluntari, de pe stradă, când mergea cu familia la cumpărături, în zilele precedente evenimentului. Au văzut un televizor, s-au oprit, l-au luat, l-au dus la școală. Că n-ar mai fi avut loc de cumpărături, altfel…

”Expoziția” pentru reciclare a contat pe participarea locuitorilor cartierului, care, în ciuda ploii, s-au prezentat cu aparatele lor vechi și defecte. ”Abia așteptam să scap de el” a mărturisit o doamnă, predând un televizor. ”Dar știam că nu pot să-l arunc oricum și am așteptat contextul potrivit” a spus, exprimând singurul motiv corect pentru care ar fi cazul să păstrăm un aparat, după ce s-a stricat.

Școlile care merită felicitate pentru inițativă sunt:

  • Școala Gimnazială ”Sf. Andrei” – profesor coordonator doamna Alina Dobre
  • Grădinița nr. 230 – profesor coordonator doamna Angelica Feldihan
  • Școala Gimnazială nr. 169 – profesor coordonator doamna Mihaela Dima
  • Liceul Tehnologic „Sf. Antim Ivireanu” – profesor coordonator doamna Mirela Negreanu
  • Școala Gimnazială nr. 59 – profesor coordonator doamna Paula Copăcel
  • Colegiul Tehnic de Poștă și Telecomunicații „Gh. Airinei” – profesor coordonator doamna Elena Simion

La finalul acțiunii, deșeurile electrice colectate au plecat …nu către vreun muzeu, ci la reciclare – singurul loc unde trebuie să ajungă aparatele electrice vechi sau defecte.

În doar câteva săptămâni, copiii și profesorii din Patrula de Reciclare din București și Ilfov au reușit să elimine din oraș și să trimită la reciclare PESTE 20.000 DE KG DE DEȘEURI ELECTRICE! Sute de bucureșteni au aflat de la ei că aparatele electrice vechi sau stricate sunt, de fapt, deșeuri periculoase și poluante și că singurul lucru de făcut cu ele este să le trimită la reciclare. Ca să îi ajute și mai mult, i-au primit la școlile lor, în fiecare sâmbătă, cu deșeurile electrice de care vroiau să scape.
Dacă aceste 20.000 kg de deșeuri electrice ar fi fost aruncate și nu colectate selectiv, ar fi putut polua o zonă echivalentă cu Parcul Herăstrău, și asta timp de zeci de ani!

La cererea publicului, continuăm campania de informare și debarasare de aparate electrice vechi sau defecte, de data aceasta în sectoarele 1 și 2!