Numai prin eforturile Patrulei de Reciclare de la Grădinița nr. 1 din Orșova (județul Mehedinți), orașul a scăpat cu bine de peste 1.000 de kg de deșeuri electrice, la această ediție a programului.
Grupa Buburuzelor s-a organizat meticulos și a pornit la „cucerirea” Suporterilor.
Episod 1 – Spitalul Municipal Orșova. Au informat doctorii, asistentele, conducerea unității și toți angajații despre proiectul în care sunt implicați. Evident, i-au câștigat ca Suporteri.„Cine i-ar putea refuza pe micii agenți care, încă de la această vârstă, se îngrijesc de binele orașului și al planetei?”, spune doamna Maria Kobau, profesorul coordonator. Rezultatul: datorită Patrulei, la spital s-a organizat un punct de colectare a deseurilor electrice!
Episod 2 – Vecinii și comercianții. În campania de informare prin cartier au aflat de la vecinii lor că nu le este tuturor la-ndemână să completeze formularul de comandă pe site, așa că micuții le-au pregătit câteva formulare și au trimis ei solicitările. La piață, comercianții au aflat, unii pentru prima oară, cât de mult pot polua deșeurile aruncate în pădure și că pot face legumele și mai puțin sănătoase și mai puțin… gustoase!
Episod 3 – Grădinița „H. Ch. Andersen”. Patrula de Reciclare le-a prezentat colegilor lor ”Televizorul Bulbucat care vrea la reciclat”, ”Telefonul Mobil care vrea și el să fie util”, ”Frigiderul care nu mai face frig”…Personajele – electrocasnice stricate, au transmis copiilor mesajul pe limba lor, iar ei au dus mai departe mesajul, părinților și bunicilor.
Episod 4 – Centrul de Creștere în Captivitate a Țestoasei lui Hermann din Eșelnița. În excursia lor în acest loc dedicat protejării unei specii, au profitat ca să extindă preocupările personalului și către importanța reciclării vechiturilor electrice.
Episod 5 – Primăriile orașelor Orșova și Șvinița au trimis la reciclare mai multe deșeuri electrice în urma acțiunilor de mobilizare ale Patrulei poveștii noastre.
Patrula de la Grădinița nr. 1 din Orșova, coordonată de doamna Maria Kobau a avut o adevărată ”strategie” de câștigat Suporteri. Au ales locurile și instituțiile, și-au organizat vizitele, și-au pregătit mesajele și materialele, au știut exact ce le cer interlocutorilor lor. Au avut obiective clare și nu s-au lăsat până nu le-au pus în aplicare.
În total, echipa premiată ca ”Cea mai activă Patrulă din județ” la ediția 2016-2017, a avut aproape 50 de activități, pe parcursul anului școlar, iar hărnicia lor a dat roade. Suporterii câștigați de ei pentru echipa județeană casează deșeurile electrice din birouri și depozite, își mobilizează angajații, și transmit mai departe mesajul ecologic al tinerilor.
Cu fiecare astfel de deșeu predat, șansele Patrulei Mehedințene la un premiu național cresc. Hai Suporterii din Mehedinți!