Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

O experiență de neuitat!

25 / 10 / 2017

#editia 2016-2017, #județul Brașov, #premianti patrula de reciclare


             Sâmbătă, 21 septembrie 2017, voluntarii-juniori ai clasei a II-a A din Şcoala Gimnazială nr. 1 Braşov, coordonaţi de prof. Maria Sandu, s-au bucurat de excursia primită ca premiu pentru ,,Cea mai activă Patrulă’’ în ediția trecută.

Prin urmare, într-o dimineaţă de sâmbătă, destul de noroasă – după câteva zile ploioase, voluntarii-juniori ai clasei a II-a A, însoţiţi de câte un membru al familiei, părinte sau bunic, au urcat în autocarul care urma să îi transporte spre Râşnov. Bucuria se citea pe feţele tuturor, iar starea vremii nu i-a afectat în niciun fel (oricum, cu toţii erau convinşi că nimic nu le-ar fi putut strica buna dispoziţie şi că vremea va ţine cu ei, iar soarele îşi va face apariţia pe cer, la un moment dat – ceea ce, din fericire, s-a şi întâmplat).

Primul obiectiv vizitat, Cetatea medievală Râşnov, i-a introdus pe micii voluntari într-o lume puţin cunoscută. Astfel, ei au aflat că: Cetatea medievală este ansamblul fortificat situat pe dealul calcaros aflat la sudul oraşului Râşnov şi că cele mai vechi structuri păstrate până în prezent datează din secolul al XIV-lea, fiind ridicată, probabil, pe locul fortificaţiei din lemn ridicate de Cavalerii Teutoni la începutul sec. al XIII-lea. În interiorul cetăţii se află și muzeul de artă feudală în care sunt expuse arme, unelte, galerii, mobilier de epocǎ, stampe, armuri, porturi specifice secolului, diverse fotocopii ale documentelor din acea vreme, precum şi multe alte informaţii extrem de interesante.

   Al doilea obiectiv vizitat a fost Dino Parc, un ,,muzeu în aer liber’’ – un parc tematic, singurul de acest fel din România şi cel mai mare din sud-estul Europei. Şi de această dată, micii voluntari au fost surprinşi de multitudinea exponatelor: reptile preistorice – dinozauri, în mărime naturală. Unul dintre exponate, reprodus în premieră în mărime naturală, cel mai mare animal zburător (pterozaur) din lume, Hatzegopteryx Thambema, descoperit în Ţara Haţegului, care putea face înconjurul pământului în zbor fără să se oprească, le-a atras în mod deosebit atenţia. Dar, cel mai mai apreciat dinozaur dintre toţi a fost ,,regele lor’’, T-Rex.  Totodată, au remarcat dinozaurul care se mişcă şi scoate sunete specifice, vulcanul care scoate fum şi produce un cutremur când erupe. De asemenea, în cadrul parcului au vizitat cele două expoziţii ştiinţifice inedite: un meteorit real, extrem de rar, descoperit pe teritoriul României şi un cuib cu ouă reale de dinozaur.

Al treilea obiectiv vizitat a fost Peştera Valea Cetăţii. Şi acest obiectiv a avut un succes deosebit printre micii voluntari, mai ales, că niciunul dintre ei nu ştiuse până atunci că în judeţul Braşov există o peşteră de o asemenea frumusețe, care poate fi vizitată. Ei au descoperit că această peşteră este localizată pe povârnişul vestic al Masivului Postăvaru, în bazinul Ţării Bârsei, la o altitudine de 790 m şi că face parte dintr-o arie naturală protejată datorită fenomenelor caracteristice deosebite, precum şi pentru peisajul cu arbori seculari şi flora diversă. Drumul dus-întors a fost făcut pe jos, cu multă vioiciune.

Micii voluntari-juniori şi însoţitorii lor au făcut zeci de fotografii care să ateste trecerea lor prin acele locuri minunate și au achiziţionat o mulţime de suveniruri. Întrebaţi dacă le-a plăcut această activitate, toţi participanţii, mici şi mari, au răspuns cu mult entuziasm că a fost o experienţă de neuitat şi că doresc să o repete, ceea ce înseamnă că vor fi cel puţin la fel de activi ca Patrulă de Reciclare în noul an şcolar, 2017-2018.

În numele tuturor excursioniştilor, vă mulţumeşte coordonatorul Patrulei de Reciclare din Şcoala Gimnazială nr. 1 Braşov,

prof. Maria Sandu