Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Paula Copăcel – Școala Gimnazială nr. 59 „Dimitrie Sturdza” din București „Cea mai mare realizare este să-ți atingi țelul și să faci ceva util”

19 / 09 / 2018

#Bucuresti, #editia 2018-2019, #editoriale, #generale, #interviuri, #premianti patrula de reciclare


Doamna Paula Copăcel, Profesorul Coordonator al Patrulei de la Școala Gimnazială nr. 59 „Dimitrie Sturdza” din București s-a reînscris în program și din propria inițiativă, dar mai ales… „la cererea publicului”. „Elevii mă tot întrebau când reîncepe campania. Și părinții așteptau cu nerăbdare startul, pentru că mai aveau electrocasnice vechi de care doreau să scape.” Nerăbdarea era justificată – copii din clasa dânsei sunt creativi, deștepți, dornici de aventură, „chiar și în domeniul cunoașterii” și vor să se miște repede.

Ce spune o plantă nocturnă unui detectiv?

Dar nu numai energia tinereții i-a motivat pe elevi să reînceapă activitatea în program, ci și metodele profesoarei de a le stârni curiozitatea: „Le arăt ce pot eu să fac din anumite materiale, într-un anumit context, apoi îi las pe ei să descopere cum pot folosi aceleași resurse, în situații diferite.”

Își învață elevii să fie creativi și cu informațiile, provocându-i să le folosească în contexte inedite.  „De exemplu, le spuneam despre informația pe care o poate da o plantă nocturnă unui polițist care ar investiga un caz. Despre planta aceea, mulți știu câte ceva, dar cum folosești acele cunoștințe dintr-o perspectivă diferită este foarte important.

Paula Copăcel le creează elevilor ei și o legătură de suflet cu natura, așa cum o descrie ea: „puternică și fragilă în egală măsură, un laborator uriaș în care viața ne arată toate fațetele ei. Vedem cum se adaptează ființele microscopice, studiem teoria roiului, pentru că are multe aplicații, luăm lecții de zbor de la guguștiuc, ciocănitoare și alte păsări din curtea școlii (ne tot uitam să vedem cum reușesc să planeze, pentru că zmeul construit de noi nu prea știa că trebuie să se înalțe).”

Suporterii salvează situația

Au pornit în Ediția Campionilor cu ambiții și speranțe mari. În primăvara anului 2018, alături de alte echipe din sector, au organizat, în cartierul lor, o acțiune amplă de mobilizare pentru colectarea deșeurilor electrice. Pe măsură ce se apropia ziua cea mare, obiectivul propus începea să pară oarecum compleșitor. „Aveam impresia că nu vom acoperi în veci zona propusă. Elevii au discutat cu tot cartierul. Avem și copii timizi care se pot bloca în fața publicului, dar, culmea!, în campanie, au vorbit, au argumentat, stimulați de faptul că oamenii îi ascultau și erau interesați de mesajul lor. Acțiunea se apropia de sfârșit și ni se părea că am colectat puțin față de cât ne-am propus. Cu o oră înainte de final, a apărut o furgonetă. Familia Dobre, foarte hotărâtă să câștigăm, a strâns DEEE de la toți cunoscuții, toți vecinii, doar să ne atingem țelul. Acești Suporteri au fost eroii zilei!

Recunoaște că succesul lor și sentimentul satisfacției se datorează sprijinului celor din cartier, o comunitate „vie, în continuă transformare, dornică să învețe, constantă în atașamentul față de valori, iubitoare de verde, de prospețime, cu așteptări nu întotdeauna realiste (dar și idealismul are farmecul lui).”

Patrula îndrumată de Paula Copăcel se numără printre Campionii care au dat numele Ediției 2017-2018 și au ajutat la colectarea a 1.100.000 kg de deșeuri electrice. Oare ce noi recorduri vor atinge și ce noi  Suporteri vor cuceri școlile din București și din țară la ediția a VIII-a a programului?

  • 14 Nov 2024

    Înscrie-te în noua ediție a concursului GreenUp my School

  • 25 Oct 2024

    De la deșeuri electronice la instalații artistice: Expoziția itinerantă Recycle Your Technology ajunge la Rezidența9

  • 29 Aug 2024

    Pagina Facebook a Patrulei de Reciclare pierdută în urma unui atac cibernetic

  • Data indisponibilă

    Biodiversitate, oameni, locuri prezentate prin ochii copiilor premiați pentru promovarea patrimoniului natural și cultural din Dâmbovița

  • Data indisponibilă

    Ada Lungu: Susținem profesorii din mediul rural să adopte metode inovatoare de dezvoltare a literației și de incluziune a elevilor vulnerabili

  • Data indisponibilă

    Câștigătorii concursului din cadrul proiectului „Comorile vii de lângă noi”

  • Data indisponibilă

    Vasile Brașovanu: „Normalitatea pedagogică este atunci când toate nevoile copilului sunt puse pe primul plan în activitatea de zi cu zi a profesorului”

  • Data indisponibilă

    Recycle your Technology– tinerii devin artiști ai upcycling-ului

  • 23 Apr 2024

    O nouă aventură începe în Săptămâna Verde: concursul național „Nicio Baterie la Gunoi” 2024

  • 17 Apr 2024

    GreenUp my School 2024 – încă un premiu pentru școlile care colectează cele mai mari cantități de baterii