Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Andreea Idriceanu la Ora Patrulei de Reciclare: ”Dacă vrem o țară ca afară trebuie să facem fiecare dintre noi câte ceva. Nu se poate doar să așteptăm să se facă, să ni se ofere, să ni se organizeze. ”

7 / 08 / 2017

#CSR, #editia 2016-2017, #generale, #Ora Patrulei de Reciclare, #Radio Gold FM, #Suporterii Patrulei


Responsabilitatea socială. O noțiune deja asimilată, o expresie des întâlnită, mai ales în cadrul companiilor. Auzim de proiecte de CSR, luăm contact cu diferite acțiuni prin care firmele arată că le pasă. Cauzele susținute sunt diferite, însă campaniile converg în același punct: ne pasă! Până la urmă, orice acțiune / inițiativă / gest de implicare socială reprezintă dovada vie a lui: “din mediu și de la societate primim, de mediu și de societate trebuie să avem grijă”. Pe scurt, avem transpunerea în fapte a vorbelor. Laudabil, cu atât mai mult cu cât suntem mulți care putem spune, dar putem fi și mai mulți care facem. De anul acesta, prin Directiva Europeană 95 din 2014, responsabilitatea socială și sustenabilitatea nu mai sunt opționale. Practic, companiile trebuie să le raporteze într-o declarație nefinanciară care va conține ”informații privind cel puțin aspectele de mediu, sociale și de personal, respectarea drepturilor omului și combaterea corupției și a dării de mită.

Roxana Bichiș începe astfel ediția emisiunii Ora Patrulei de Reciclare alături de Andreea Idriceanu Calev, manager de comunicare al Asociației RoRec și Bogdan Arnăutu,  manager Comunicare si CSR HeidelbergCement România, Suporter de top al programului Ora Patrulei de Reciclare. Vă prezentăm mai jos interviul cu Andreea Idriceanu, având ca temă politicile de CSR vs. companii și ce înseamnă pentru acestea din urmă să fie suporteri ai Patrulei de Reciclare.

Roxana Bichiș: Ce reprezintă pentru Patrulă susținerea unei companii ca HeidelbergCement și cât de important este ”omul” care propune acest proiect? 

Andreea Idriceanu: Cred că orice proiect începe cu oamenii și evident că “omul” înseamnă oamenii, înseamnă oamenii din compania respectivă, care decid să susțină un astfel de proiect. Patrula poate fi asimilată ca un proiect de CSR pentru că el se ocupă de educație și de mediu. ”Responsabilitate socială” înseamnă asumare, implicare, atenție la ceea ce se întâmplă în jurul tău.

RB: Nu e o situație ușoară pentru firmele care trebuie să raporteze pentru prima oară faptul că desfășoară în mod sistematic activități de protecție a mediului. Patrula de Reciclare este o soluție în acest sens! Cum anume, în mod concret?

Foto: Daniel Angelescu

AI:  Nu înseamnă doar o raportare pe hârtie ci chiar să faci lucrurile să se întâmple și ce poate fi mai simplu decât să faci ceva firesc cum ar fi colectarea selectivă a deșeurilor electrice în beneficiul unor copiii – să ii ajuți în misiunea lor de a promova un stil de viață sănătos și să faci ceva absolut firesc care nu implică nici un cost. Poate fi un voluntariat asimilat cu viața de zi cu zi și asta înseamnă de fapt o companie mare care se alătură proiectului nostru, aduce oameni lăngă noi, aduce suporteri, notorietate. Trebuie să mulțumim HC pentru că ei au fost între primii noștri suporteri, care au crezut în noi, au înțeles valențele acestui proiect. Ei colectează împreună cu noi pentru a ajuta Patrula, dar ei fac și promovarea proiectului în comunitate pentru că toți credem în aceleași valori: mediu, viață, comunitate.

RB: De ce este important ca din ce în ce mai multe firme, companii, instituți publice, școli și organizații de orice fel să aibă proiecte de responsabilitate socială și protecție a mediului?

AI: Sunt 2 concepte diferite: activitatea de CSR care înseamnă să creezi sau să adopți anumite proiecte pe zona de mediu, socială, de educație și în care să te implici. Există această parte de raportare non-financiară pe care trebuie să o facă respectând anumite criterii și anumite standarde locale sau internaționale care sunt specifice fiecărei companii sau industrii. Noi nu putem să îi ajutăm în raportarea non-financiară dar, putem să le punem la dispoziție acest proiect. Un mare diferențiator al acestui proiect este că el nu presupune nici un efort financiar din partea suporterului pentru că noi nu cerem finanțare sau sponsorizare. Singurul lucru pe care companiile trebuie să îl facă pentru a se implica este să colecteze corect deșeurile electrice – o obligație pe care ele o au oricum, prin legislația de management de colectare a deșeurilor, să le caseze în beneficiul Patrulei de Reciclare și să ajute în acest fel copiii să colecteze mai mult sau să câștige puncte în acest program național. Același lucru pot să îl facă și angajații – de la ei de acasă, de la bunici de la țară sau de unde au deșeuri electrice, să nu le mai arunce la gunoi ci să le colecteze sau să le aducă la punctele de colectare din organizațiile partenere sau să sune la TelVerde pentru deșeuri mari să le luăm de acasă și să le dea în contul Patrulei. Această activitate devine un voluntariat automat pentru că există amenzi. Legislația română în vigoare prevede amenzi și pentru noi ca cetățeni, și pentru companii dacă aruncăm la gunoi aceste deșeuri sau dacă nu le raportăm prin casare în momentul în care ne-am debarasat de ele. Acesta este suportul pe care companiile pot să îl aducă în acest proiect.
Dacă vrem o țară ca afară trebuie să facem fiecare dintre noi câte ceva. Nu se poate doar să așteptăm să se facă, să ni se ofere, să ni se organizeze. Trebuie să începem cu lucrurile mici. Dacă ne place să fie curat în casele noastre, atunci trebuie să ne placă să fie curat și pe șoselele noastre, pe străzile noastre, în pădurile noastre, pe câmpurile noastre, în jurul nostru peste tot și să putem să mergem cu fruntea sus oriunde în lume, pentru că noi suntem primii care generăm o schimbare și facem ceva ca această țară să fie frumoasă. Ne place să ne lăudăm că avem o țară minunată cu peisaje superbe, cu oameni foarte frumoși și foarte buni și foarte dornici să facă lucruri frumoase. Ne plângem că avem numai știri negative în presă, dar nu este așa – schimbarea începe cu fiecare dintre noi. Mișcarea către o lume mai frumoasă, o lume mai bună, începe cu noi și atunci oricare angajat al unei companii sau autorități locale, oricare profesor al unei școli care duce mai departe un mesaj oricât de mic care poate schimba ceva ce ține de noi este un om câștigat, un om care este ceea ce ar trebui să fie.

RB: Ce ar trebui să facă oamenii într-o oră dedicată Pământului?

AI: Să pornească de la a-și alege programele pe care vor să le susțină și să fie programe care să li se potrivească. Este foarte frumos să lucrezi în spiritul și filizofia companiei și să te implici în lucruri și proiecte pe care tu ca și organizație și în care angajații și partenerii tăi să se regăsească și atunci lucrurile devin foarte simple. Este foarte natural să faci lucruri firești și care sunt în natura ta, deci pentru a face o oră de fapte bune pentru Pământ, putem începe de la a nu mai arunca țigara pe geamul mașinii, să udăm florile din casă, fiecare lucru pe care îl facem pentru binele nostru și al celor din jur este un gest care ne jaută să ne simțim mai bine și atunci eu cred că sunt oameni care fac mai mult decât 1h/săpt în beneficiul Pământului.