Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

București FM: Andreea Idriceanu-Calev, manager de comunicare al Asociației RoRec, invitatul emisiunii „Întâlniri Capitale”, cu Ștefan Ciochinaru

16 / 04 / 2018

#Bucuresti FM, #editia 2017-2018, #editoriale, #generale, #interviu, #Patrula de Reciclare in presa


Ștefan Ciochinaru: De ce vorbim despre reciclare? Pentru că trăim în această lume care este pe punctul de a se sufoca. Întotdeauna ne bucurăm când între noi se află oameni cu suflet care au inițiativa de a face o lume nu doar mai bună, ci și mai curată. Copiii din Patrula de Reciclare fac un lucru extraordinar. Pe de o parte, ne obligă și pe noi, pe adulți, să conștientizăm cât de important este să trăim într-o lume curată. Pe de altă parte, reprezintă viitorii cetățeni ai acestei planete, mult mai implicați, mult mai responsabili decât suntem noi.

Andreea Idriceanu-Calev: Despre responsabilitate vorbim, de fapt. Aceasta este misiunea Patrulei de

Reciclare. Poate că ne întrebăm ce pot face niște copii de grădiniță și cum pot ei să fie niște modele în colectarea și reciclarea deșeurilor electrice. Copiii aceștia, chiar de la grădiniță începând, sunt niște extraordinari factori de persuasiune. Noi nu facem din copii niște gunoieri, ci „ambasadori” ai unei cauze. Ei vin și pun această problemă acasă. Au grijă ca fiecare baterie și fiecare bec și fiecare deșeu electric mic să ajungă către structurile care le preiau spre reciclare iar acest comportament este un model de viață.

De asemenea, avem profesori extraordinari, în program. Lucrăm anual cu circa 1000 de profesori din toată țara – coordonatorii Patrulelor școlare. Una dintre expresiile foarte frumoase, de la unul din acești profesori, care ne-au rămas ca un motto este: ”Reciclarea trebuie să devină ca spălatul pe dinți.” Dacă nu ne obligă nimeni să ne spălăm pe dinți, dar o facem pentru că este bine pentru noi, atunci de ce nu am privi la fel reciclarea deșeurilor electrice?

Copiii formați în Patrula de Reciclare sunt, deja, niște tineri „cetățeni” responsabili pe mai multe planuri ale vieții. Până la urmă, poluarea mediului nu înseamnă numai o baterie aruncată la gunoi, un chiștoc aruncat din mașină, gunoiul lăsat după picnic. „Mediu” nu înseamnă numai ape, păduri, munți și natură. Mediul se poluează și fonic atunci când asculți muzica prea tare și deranjezi vecinii. Se poluează și prin deșeurile pe care le ții în casă și nu fac decât să adune microbi și mizerie.

‹Fiecare lucru care te face atent la ce se ce se întâmplă în jurul tău,
la consecințele gesturilor tale, înseamnă educație pentru o viață frumoasă, sănătoasă
și pentru o societate civilizată.›

Ș.C.: Îmi place cuvântul ”responsabilitate”. Adică nu îi creștem oricum pe acești copii, îi creștem pentru a fi niște cetățeni responsabili, ceea ce mi se pare vital pentru viitorul nostru.

A.I-C.: Patrula de Reciclare se desfășoară ca un program de voluntariat, pe parcursul anului școlar, în școlile, liceele și grădinițele din țară care se înscriu. Echipele care se formează sunt nucleul care mobilizează comunitatea din jurul școlii. Școala a fost și trebuie să rămână sufletul comunității. De acolo pleacă modelele de comportament dezirabile pentru societate.

Ș.C.: Vorbeați de persuasiune care implică și convingerea comunității de către cei mici.

A.I-C.: Ca agenți ai Patrulei de Reciclare, copiii desfășoară diferite activități. Unul dintre atuurile programului este faptul că îi motivează fără să îi oblige. Noi le stimulăm creativitatea. Ii învățăm, prin ghiduri, jocuri, fime, materiale interactive, să fie ingenioși în promovarea colectării corecte a deșeurilor electrice.

Campaniile lor de informare și conștientizare ajung să includă marșuri pe stradă, expoziții, spectacole de teatru, articole în presa locală, flash-mob-uri, poezii. Ei au nevoie de sprijinul adulților atât ca să trăiască într-o comunitate curată și frumoasă dar și pentru a câștiga niște premii.

Câștigarea unui premiu național presupune ca toate Patrulele dintr-un județ sau dintr-un sector (în cazul Bucureștiului) să se unească și, cu ajutorul Suporterilor, să contribuie la colectarea unei anumite cantități de deșeuri electrice, în județul sau sectorul lor. Înțelegem, astfel, să încurajăm colaborarea între echipe dar și solidaritatea din partea comunității.

Ș.C.: Dar pe copii cum îi ajută, concret, faptul de a fi voluntari în program?

A.I-C.: Este extraordinară reacția pe care o avem. Sunt copii care erau în pragul abandonului școlar dar s-au întors la școală ca să fie în continuare în Patrula de Reciclare. Poate nu toți copiii pot fi olimpici, nu toți copiii pot fi foarte buni la învățătură, dar dacă îi responsabilizezi, dacă îi implici într-un program în care sunt valorizați, în care li se recunoaște aportul, în care sunt lăudați, ei văd lucrurile altfel decât le vedem noi. Avem copii care s-au întors la școală pentru acest program și care sunt lideri, în Patrula lor.

Ș.C.: Primăriile și autoritățile locale ne sunt Suporteri. E adevărat că sunt mai receptive atunci când sunt abordate de copii?

A.I-C.: Copiii sunt ai lor, sunt ai comunităților. Cum să nu îi ajuți când știi că pot câștiga niște premii și, mai ales, când știi că așteaptă de la tine un exemplu bun? Profesorii echipelor câștigătoare pot alege, ca premiu, obiecte

necesare pentru școala sau pentru elevi. S-au cumpărat rechizite, materiale didactice, ghiozdane, vopsea pentru școală. Câștigând, copiii din Patrulă sunt cei care își ajută școală.

Ș.C.: Cine mai sunt Suporteri?

A.I-C.: Firme, instituții, corporații care pot să caseze gratuit deșeuri electrice în contul Patrulei de Reciclare și primesc toate actele necesare. În plus, îi ajută pe pe elevi să câștige aceste premii.

Ș.C.: Unde apar greutățile în acest proiect?


‹Greutățile apar pentru că oamenii nu sunt conștienți
că aparatele electrice vechi și stricate pe care le au în casă sunt, de fapt, gunoaie.
Pentru ei, dacă, încă „mai funcționează”, e bun.›

A.I-C.: Bine, funcționează, dar, dacă trebuie să îl repari în fiecare an sau este atât de vechi încât consumă enorm de multă energie, ajunge să coste mai mult decât un aparat nou. Lucrurile acestea când nu mai funcționează bine devin deșeuri iar singurul gest corect este să ne debarasăm de ele și să le trimitem la reciclare.

În curând, reciclarea acestor aparate va deveni singura sursă de unde mai putem obține anumite materii și metale, care, la un moment dat, vor fi epuizate ca resurse naturale. Industria reciclării a fost creată ca o industrie a bunilor gospodari, nu neapărat pentru că nu aveam ce face cu obiectele vechi ci pentru că multe dintre resursele pe care acestea le conțin nu vom mai avea unde altundeva să le găsim.

Ș.C.: Eu mă așteptam să îmi spuneți că o problemă este infrastructura. Mă gândeam la câte baterii am aruncat, mă gândeam la radioul analog și pe care nu știu unde să îl arunc pentru că nu mai există acele pubele care erau odată în București.

A.I-C.: Pe site-ul Patrulei de Reciclare (www.patruladereciclare.ro ) există o hartă interactivă, unde puteți introduce adresa dumneavoastră și vi se afișează cele mai apropiate puncte unde vă puteți debarasa de aceste deșeuri : la școli, magazine, benzinării, centre de colectare. Cantitățile mai mari de 20 de kg se preiau gratuit de acasă sau de la firmă, cu o programare la TelVerde 0800 444 800. Pentru copii cel mai important este ca oamenii să știe că există această posibilitate să scape de aparatele electrice vechi și să o folosească oricând e nevoie. Li se face un serviciu în mod gratuit și, în același timp, îi ajută pe cei mici.