Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Cât contează o oră?

29 / 03 / 2018

#editia 2017-2018, #generale, #Ora Pamantului


De câțiva ani, Patrulele de Reciclare din toată țara sting lumina și organizează diferite activități de Ora Pământului (Earth Hour), „cea mai mare mișcare voluntară de mediu din toate timpurile” așa cum o declară inițiatorii săi, WWF (World Wide Fund for Nature). De Ora Pământului 2018, pe 24 martie, WWF România ne-a provocat să ne regândim relația cu natura.

Tot ce facem în prezent nu este de ajuns, având în vedere starea actuală de degradare a Planetei.

Biodiversitatea și atenuarea efectelor schimbărilor climatice sunt condiții esențiale dezvoltării umane, succesului civilizației noastre. Este timpul să luam în serios relația noastră cu natura și să facem mai multe eforturi pentru a menține această relație. Este timpul să ascultăm mesajul Naturii. Noi suntem cei care avem puterea de a crea o lume mai bună sau de a epuiza planeta. Ora Pământului este momentul în care ne angajăm că vom începe să acționăm, mai mulți, mai responsabili, pentru protejarea Pamântului”, a spus Dr. Orieta Hulea, Director WWF România.

„Trăim într-o lume a conexiunilor, mulțumită tehnologiei, dar, în același timp, când vine vorba de mediul înconjurător, nu facem legătura între cauză și efect, ne este greu să facem legătura între activitățile noastre de zi cu zi și transformările care au loc în jurul nostru, în natură” afirmă comunicatul WWF.

Așadar, cât contează o oră și cât înseamnă un gest simbolic? Mult. Foarte mult. În primul rând pentru că este momentul culminant al acțiunilor a milioane de oameni care se străduiesc să trăiască în echilibru cu natura, în fiecare oră a fiecărei zile, și în restul anului. Înseamnă mult și pentru că reprezintă manifestarea unor valori care, aplicate la nivel global, aduc schimbări benefice substanțiale.

Pentru Patrulele de Reciclare, Ora Pământului e un prilej să-și includă comunitățile în această mișcare globală și să se aducă în rândul preocupărilor atenția față de impactul pe care îl avem asupra mediului înconjurător.

Ceasurile au fost potrivite. Sâmbătă 24 martie la 20.30 stingem lumina pentru a aprinde în mintea celorlalți dorința de a proteja Pământul prin limitarea risipei de resurse naturale și energie și prin reciclarea corectă a deșeurilor. Doar împreună putem să tragem un semnal de alarmă. Pământul este casa noastră. Omul și Societatea fac parte din biosferă și fiecare dintre noi depindem de resursele ei” ne-a povestit doamna Daniela Avram, coordonatoarea Patrulei de Reciclare a Școlii „Radu Tudoran” din Blejoi (județul Prahova).

„Vom participa la Ora Pământului. Vom stinge o oră lumina, indiferent de cum este vremea” a decis Adina Maria Neagu Bumbu, profesorul coordonator al echipei Școlii Gimnaziale „Mareșal Al. Averescu” din Adjud (județul Vrancea), alături de Agenții ei.

Ora Pământului a fost sărbătorită la Școala Băișoara! Am organizat activități de informare despre acest eveniment mondial în cadrul întâlnirii cu elevii , o campanie de informare a cetățenilor și celor ce lucrează în administrația publică – primărie, asistență socială, vizita reprezentanților patrulei la colegii lor de la grădiniță și clasele primare, o lecție despre inventatori celebri, (ca, de exemplu, Edison și becul său). Se poate ca, pentru O ORĂ, să lăsăm deoparte orice activități care presupun electricitate și să fim împreună, să spunem povești la lumina unei lumânări, să ne reconectăm cu oamenii din jur și să ne gândim la natură? Noi zicem că se poate, pentru că, astfel, spunem: „Te iubim, Planetă Pământ!” a fost mesajul Patrulei de la Școala Gimnazială „Mircea Luca” din comuna Băișoara (județul Cluj), îndrumată de doamna Lucreția Presecan.

Din 2011, Earth Hour a intrat în etapa Mai mult decât o oră pentru planetă (Beyond the Hour). Astfel, pe lângă gestul simbolic de a stinge lumina, oamenii au început să se implice în acțiuni de mediu în fiecare zi, să-și schimbe comportamentul, pentru a avea un impact mai mic asupra naturii. Voluntarii Patrulei de Reciclare sunt printre acești temerari.