Comparativ cu trei sferturi din populația lumii, am putea spune că avem noroc. Noroc să fim în Uniunea Europeană, entitatea cu cele mai avansate practici de mediu din lume. Printre multe alte performanțe eco, UE are cele mai bune cote de reciclare ale deșeurilor și cel mai ambițios obiectiv în domeniu – neutralitatea climatică până în 2050. Aceasta înseamnă ca viața de zi cu zi, transporturile, industriile din Europa să se transforme atât de mult încât emisiile de carbon să dispară, în Europa, în următorii 30 de ani.
Îndeplinirea unui țel atât de copleșitor presupune asumarea unor noi priorități, care să ne traseze drumul către această destinație. Iar noile priorități ale UE nu sunt numai decizii de legi și standarde oficiale. Pentru ca, în următorii 30 de ani, să ne recâștigăm Planeta, sustenabilitatea trebuie să devină un subiect integrat în întregul proces de educație. Cu alte cuvinte, liderii europeni spun că ceea ce facem de 10 ani – educație de mediu, trebuie să depășească, urgent, stadiul de activitate „extra-curriculară” și să intre în programa școlară, ca disciplină esențială care dezvoltă copiilor abilitățile viitorului.
Și iată cum, în anul 2021, noi, cei care facem educație de mediu, devenim actori principali ai celei mai revoluționare agende climatice din lume. Și, ca să nu rămână un deziderat teoretic, cu noi și pentru noi se creează Coaliția Europeană pentru Educație de Mediu.
Am contribuit la design-ul Coaliției, acum începe treaba
Rețineți această dată – 22 iunie. Este o zi mare pentru noi, cei care am înțeles că educația de mediu este unul dintre principalele moduri în care putem combate criza climatică. Pe 22 iunie și-a început oficial activitatea Coaliția Europeană pentru Educație de Mediu (ECCO) – o comunitate din care face parte și echipa Patrulei de Reciclare (reprezentată prin Asociația Volens).
ECCO este o comunitate de profesori, elevi, oameni de știință, ONG-uri, consilieri, comunicatori, profesioniști din structuri naționale și europene. Toți vor să colaboreze astfel încât să contribuim, cu toții, mai eficient, la tranziția către o economie verde. I-am cunoscut pe acești oameni. Sunt, ca și noi, dedicați convingerii că educația este șansa noastră la supraviețuire și creează, de ani de zile, proiecte inovatoare care să genereze schimbări de mentalitate și de stil de viață. Am lucrat, împreună, timp de 3 luni, sub coordonarea experților Comisiei Europene, să stabilim obiectivele Coaliției și cum ar trebui să funcționeze ca să ne ajute cu adevărat și să crească impactul eforturilor noastre, în țarile și comunitățile unde activăm.
Ce beneficii ne aduce implicarea în ECCO?
Coaliția Europeană pentru Educație de Mediu este o platformă de colaborare dar nu numai. Este o platformă unde vom găsi resurse noi și relevante, vom putea obține sugestii și validare pentru idei de proiecte, ne vom putea conecta cu posibili parteneri, vom ridica problemele noastre legate de educația de mediu în atenția instituțiilor europene, și, mai ales, ne vom raporta la țelurile climatice ale Uniunii.
Vom avea acces la alți profesori care ne pot inspira, la tineri care ne pot spune perspectiva și nevoile lor, la specialiști care ne pot ghida, la antreprenori care ne pot da exemple de afaceri sustenabile și lideri care pot oferi susținere politică inițiativelor noastre, ale societății civile.
Vorbim, dacă vreți, de „următorul nivel” al evoluției Patrulei de Reciclare, în termeni de impact, rezultate, metode și vizibilitate. Vom continua să facem ceea ce știm să facem atât de bine, să activăm formatori, copii, comunități, dar, în plus, de acum, avem o „voce” puternică și la nivel european.
Ce este, de fapt, Coaliția Europeană pentru Educație de Mediu (ECCO)
Este o comunitate a cărei forță vine de la contribuțiile fiecărui participant, nu o autoritate care ne spune ce să facem.
Este o platformă colaborativă, nu dedicată exclusiv specialiștilor. Aici, inclusiv elevii sunt bine reprezentați și încurajați să se manifeste! Adolescenții cu care am colaborat până în prezent ne-au impresionat prin maturitatea, creativitatea și seriozitatea lor.
Este o cale să ne facem ascultați de cele mai puternice foruri ale Uniunii, nu o entitate formală, un produs al birocrației europene.
Este un beneficiu și o resursă, în plus, pentru ca ceea ce facem să fie mai ușor, mai eficient și mai relevant și nu un efort în plus, pentru voluntarii Patrulei de Reciclare.
Vă vom ține la curent cu oportunitățile pe care ni le aduce acest dar neașteptat pe care l-am primit la aniversarea celor 10 ani de când există Patrula de Reciclare. ECCO se mișcă într-un ritm alert și sigur vom avea vești interesante, curând. Între timp, merită să sărbătorim și să continuăm. Este oficial, confirmat la cel mai înalt nivel – ceea ce facem schimbă în bine lumea din jur și scrie, cu fiecare zi, un viitor optimist pentru copii și pentru noi toți.