Interviu cu Ada Lungu, Președintele Asociației Volens, realizat de Denis Grigorescu
O dată cu lansarea Ghidului Bunelor Eco-Maniere, spre finalul celui de-al zecelea an al programului, Adevărul de Weekend a dedicat un articol Patrulei de Reciclare, pe care l-a numit un „program de educație de mediu care face minuni.”
Iată câteva fragmente din povestea Patrulei din Adevărul de Weekend, scrisă de Denis Grigorescu, jurnalist, și Ada Lungu, Președintele Asociației Volens.
„Cifrele privind elevii şi profesorii implicaţi sunt impresionante. În aprilie 2011, Patrula de Reciclare debuta printr-un proiect-pilot în câteva zeci de unităţi şcolare din Timişoara. În toamna aceluiaşi an, a urmat prima ediţie în 186 de grădiniţe, şcoli şi licee din şapte judeţe. Se prevăzuse ca programul să fie extins în restul ţării în următorii cinci ani, dar aceasta s-a produs în mai puţin de trei ani. Recordul de participare într-un an a fost de 1.018 şcoli înscrise, iar media anuală avea să rămână de 700-800.
Profesorii, campionii programului
Practicând o formă de educaţie incluzivă, Patrula de Reciclare a ajutat copii cu dizabilităţi să aibă performanţe şi să fie premiaţi, copii în situaţie de abandon şcolar să se integreze mai bine în colectiv, copii din comunităţi rurale mici, necunoscute, să se afirme la nivel naţional. Vorbim despre mii de copii care şi-au dezvoltat abilităţi valoroase şi vor deveni oameni responsabili faţă de mediu pentru restul vieţii.
Au fost necesari ani de muncă pentru a vedea schimbări consistente în comportamentul colectiv. Din fericire, profesorii din Patrula de Reciclare au avut multă răbdare şi au perseverat, ediţie după ediţie. Au reuşit să atragă, până la urmă, chiar şi vecinii cei mai indiferenţi sau mai refractari. Au obţinut un angajament permanent de colectare din partea firmelor, a altor şcoli şi chiar a primăriilor. Profesorii sunt campionii pe umerii cărora se aşază succesul programului. Schimbările rezultate din efortul şcolilor pe plan local sunt profunde şi de durată. Aceasta este contribuţia inegalabilă a educaţiei, spre deosebire de campaniile punctuale – nu oferă doar motivaţii temporare, ci introduce noi valori în stilul de viaţă al oamenilor.
Trăim o criză climatică
Merită să devenim conştienţi că răul pe care îl producem sau îl perpetuăm printr-un comportament iresponsabil de consum şi debarasare este mult mai mare decât penalizările financiare. Trăim deja o criză climatică care nu ne mai permite luxul indeciziei. Riscurile cele mari nu vin de la Uniunea Europeană sau de la vreun alt organism formal. Dacă nu acţionăm acum, individual şi colectiv, natura este cea care ne va sancţiona cu o «amendă» pe care nu o vom plăti doar noi, ci şi generaţiile viitoare.”
Citeste mai mult: adev.ro/r13oei