Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Gabriela Tranciuc: ”Cred că fiecare putem fi un ambasador al faptelor bune și putem începe chiar astăzi.”

21 / 04 / 2017

#Bucuresti, #editia 2016-2017, #generale, #Ora Patrulei de Reciclare, #Radio Gold FM


Ora Patrulei de Reciclare de la Radio Gold FM a adus-o în direct, la aniversarea a 6 ani de proiect, pe Gabriela Tranciuc, reprezentant RoRec și unul dintre oamenii care s-a dedicat acestui proiect încă de la ediția pilot. Cu o carieră diplomatică în spate, Gabriela a ales să ajute la crearea de ambasadori pentru o lume mai bună și o natură mai curată.

 

Roxana Bichiș, realizatoarea emisiunii: Suntem la ceas aniversar pentru Patrula de Reciclare. Vorbește-mi despre ambasadorii Patrulei.

Gabriela Tranciuc: Prin intermediul Patrulei de Reciclare, încercăm să aducem valoare lucrurilor minunate pe care profesorii, împreună cu elevii lor le realizează, să atragem atenția asupra acestor oameni minunați, să demonstrăm că se poate și… să schimbăm prejudecăți.

Cred că ei sunt mai mult decât ambasadori. Ei sunt creatori de valori, prin copii pe care îi formează și prin activitatea lor susținută. Sunt dascălii care pun pentru prima dată creionul în mâna copilului nostru, cei care îl învață să deseneze prima mascotă, primul fluturaș, pentru că ”educarea comportamentului ecologic responsabil trebuie începută de la o vârstă fragedă.”

Sunt modelele mari, care există, chiar dacă trăiesc într-o lume plină de “modele mici”. Sunt cei care au făcut zeci de mii de copii să creadă în ideea de voluntariat și care au adunat în jurul lor părinții, bunicii, comunitățile pentru a își ajuta copiii să trăiască într-o lume mai curată.

Sunt oameni care mobilizează comunități, oameni care nu renunță la crezul lor, oameni care iau atitudine și schimbă lucrurile în bine.

Cred cu tărie că profesorii Patrulei de Reciclare ar trebui să devină profesorii noștri, ai tuturor.

 

R.B.: Te rog vorbește-mi despre ”Grupul celor 14”.

G.T.: Este vorba de 14 dascăli din toată țara care au participat la toate edițiile programului nostru și pe care noi îi considerăm profesorii ”veterani”, cei cu experiența tuturor edițiilor, cei care au făcut adevărate ”vedete” din școlile și din echipele lor, care au câștigat mai multe premii și au devenit lideri în comunitățile lor. Fiindu-ne alături încă de la început, au format, deja, o ”promoție” de tineri responsabili și încrezători în puterea lor de a schimba ceva în bine. Ei sunt cei care au avut curajul să pornească într-o aventură de pionierat dar și tăria să continue, an de an, alături de noi. Sunt diplomații noștri de nivel înalt, ambasadorii care ne-au însoțit în toți acești 6 ani și care au dus mai departe misiunea și mesajele noastre, iar pentru asta le mulțumim și suntem foarte mândri de ei.

 

RB: Din octombrie 2015, programul național de educație de mediu Patrula de Reciclare se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Maria. Care este semnificația pentru voi?

GT: Este o distincție importantă, pentru noi este în primul rând o recunoaștere a muncii noastre și a valorii proiectului.

Conferirea diplomei de Înalt Patronaj are loc în cadrul unei ceremonii organizate de cele mai multe ori la Palatul Elisabeta. În cadrul unei astfel de ceremonii, Patrula de Reciclare a primit pe 16 octombrie 2015, Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Maria a României, cea de-a cincea fiică a Majestății Sale Regele Mihai.

Ca semn al recunoașterii eforturilor și rezultatelor proiectului, obținute inclusiv prin contribuția profesorilor, pe 27 octombrie 2016, la Palatul Elisabeta, Alteța Sa Regală Principesa Maria a României s-a întâlnit cu profesorii care au contribuit la succesul programului Patrula de Reciclare de-a lungul primilor 5 ani de la lansarea acestuia. Alteța Sa Regală a înmânat trofee profesorilor invitați, a discutat cu aceștia despre cum privesc tinerii ideea voluntariatului și ce planuri au pentru ediția care tocmai a început. Pentru profesori „a fost o întâlnire emoționantă, de neuitat” „Am trăit un moment înălțător”, după cum au declarat ei la finalul evenimentului.

 

R.B.: Gabi, care sunt amintirile tale legate de ambasadorii Patrulei?

G.T.: Îmi amintesc și acum cu emoție de primele prezentări ale programului Patrula de Reciclare pe care le-am susținut în școli. Profesori care își doreau să distrugă mitul profesorului care face titlurile știrilor rele, dascăli care doreau să schimbe lucrurile în bine și care mă priveau cu mare speranță.

Am simțit pe umeri atunci o mare responsabilitate, fiindcă nu doream să-i dezamăgesc. Vedeam în ochii lor dorința de a se implica, satisfacția de a avea la dispoziție un proiect care să le ofere libertate, să le permită să-și pună în valoare creativitatea, originalitatea, depășind cadrul uneori prea rigid al programei școlare.

Cred că mulți profesori s-au regăsit în acest proiect, nu neapărat fiindcă nu se regăsesc în proiectele școlare, ci pentru că în timp noi am învățat să rezonăm cu ei, să oferim răspuns la propunerile lor de îmbunătățire, pe care le-am preluat, o parte din ideile proiectului sunt ecoul lor și s-a creat o comunitate în care comunicăm, împărtășim idei și încercăm împreună să facem lucruri utile și frumoase.

 

R.B.: Te rog, realizează-mi profilul Ambasadorului de Reciclare.

G.T.: Aș începe prin a sublinia, fără falsă modestie, că echipele Patrulei de Reciclare, alături de profesorii lor coordonatori, sunt cel mai bun model de ambasadori. Un model neconvențional.

Spre deosebire de un ambasador în sensul clasic al diplomației, care are ani grei de experiență în spate și folosește metode învățate, intens exersate, ambasadorii noștri sunt tineri sinceri, spontani, creativi, convingători – ceea ce îi califică drept cei mai buni comunicatori/mesageri ai Patrulei.

Sunt responsabili, curajoși, inimoși, știu să lucreze în echipă și să accepte competiția. Le pasă și arată că le pasă în fiecare zi. Sunt adevărate modele pentru adulți.

Iar dacă un ambasador în sensul clasic reușește să ajungă la urechile audienței și să convingă prin mesaje și tactici specifice, prin argumente atent documentate, ambasadorii noștri comunică direct cu inima, iar faptele lor impresionează și vorbesc de la sine, fără a mai fi nevoie de cuvinte, de multe ori.  Ei vin cu puterea exemplului și reușesc să schimbe mentalități.

Odată devenit agent al Patrulei de Reciclare, rămâi ambasador al reciclării toată viața.

Nu cred că există un model de ambasador mai bun. Și cred că fiecare putem fi un ambasador al faptelor bune și putem începe chiar astăzi.