Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

„Orașele sunt în mâinile cetățenilor, dar ei nu își dau seama de asta, încă” – Grațian Mihăilescu, fondator Urban Talks, interviu exclusiv pentru Patrula de Reciclare

19 / 06 / 2018

#cluj, #editia 2017-2018, #editoriale, #generale, #interviu, #urban talks


Andreea Idriceanu Calev, managerul de comunicare al Asociației RoRec, a prezentat Patrula de Reciclare la Urban Talks, în cadrul Cluj Innovation Days. Inițiatorul Urban Talks, Grațian Mihăilescu, ne-a acordat, în exclusivitate, un interviu despre smart cities – orașele viitorului și rolul din ce în ce mai important pe care noi, cei care locuim în ele, îl avem în dezvoltarea lor, prin intermediul tehnologiei. Educația și simțul personal al responsabilității rămân elementele-cheie care  determină cât de curate, civilizate și sustenabile sunt și vor fi orașele noastre.

Patrula de Reciclare: Cum ți se pare că a mers această ediție a Urban Talks?

Grațian Mihăilescu: Cred că se poate mai bine, tot timpul se poate mai bine. Au fost speakeri extraordinari, gazdele au fost minunate, însă cred că următorul eveniment va trebui să aibă și mai multe persoane în auditoriu. Avem o strategie pentru a atrage mai mulți oameni. Învățăm, la fiecare eveniment, câte ceva nou.

PdR: Ce șanse are inovația urbană în România? Conceptul de „smart city” este aplicabil la orașele noastre?

G.M.: Conceptul de smart city are valoare acolo unde se poate aplica. Inovația apare în principal în orașele care sunt centre universitare. De aceea noi ne propunem să facem Urban Talks acolo unde există deja un ecosistem local viu, format din antreprenori, universitate, business și unde administrația este mai deschisă. Aceste orașe sunt, deocamdată, Iași, Cluj și Timișoara. Și București, bineînțeles. Asta nu înseamnă că dacă cineva ne va chema în alte părți, noi nu vom veni. Cât despre smart city în România…suntem departe față de ce se întâmplă în alte țări, dar e bine că se vorbește, că există unele soluții aplicate deja, că există un grup de oameni și companii care-și doresc să transforme orașele din România în orașe „smart”. Trebuie înțeles, însă, că este vorba de nevoile unor comunități și că aceste soluții trebuie implementate pentru a face viața mai ușoară cetățenilor și nu de dragul de a vinde niște produse sau tehnologii noi administrației.

PdR: Cum s-a încadrat tema reciclării deșeurilor electrice în discuție?

G.M.: Perfect. Colega voastră Andreea Idriceanu Calev a vorbit despre „Green citizens for Smart cities”. Problemele planetei sunt legate de sustenabilitate și de mediu. Apoi urmează tehnologia care ar trebui să rezolve aceste probleme. Trebuie să ne gândim responsabil la generațiile care urmează. Părinții și bunicii noștri din perioada de creștere economică industrială nu au avut o problemă cu mediul. S-au bucurat de produse și de consumul unei societății în boom economic. Noi nu cred că ne mai permitem luxul acesta. De aceea trebuie să fim cetățeni verzi pentru orașe smart.

PdR: Ai aflat ceva din prezentarea Patrulei de Reciclare care te-a surprins?

G.M.: Da, cantitatea de deșeuri electrice și electronice generată la nivel global – 50 de milioane de tone. Imens și șocant în același timp. De aceea e importantă munca pe care o faceți: în primul rând de educare, apoi de colectare și reciclare.

PdR: Ce rol are, în opinia ta, educația civică, pentru orașele viitorului?

G.M.: Totul e legat de educație. Sunt foarte sensibil la acest subiect și cred că am o anumită experiență: am predat 3 ani la Universitate, sunt parte a unui proiect global în domeniul educației care se cheamă EduCaB, vom dezvolta servicii de training cu experții și trainerii UrbanizeHub pe viitor. Noi ne propunem să educăm prin intermediul platformei sau evenimentelor Urban Talks.  Plus că eu însumi sunt un „produs” al educației și am văzut pe pielea mea cât de mult m-a ajutat.

Orașele sunt in mâinile cetățenilor, însă ei nu își dau încă seama. Odată cu evoluția tehnologiei această influență a cetățeanului în procesul decizional va crește. De aceea e important ca atunci când se va face această tranziție cetățenii să fie deja pregătiți pentru a se implica.

Ce putem face, fiecare dintre noi, pentru ca orașele noastre să fie mai moderne și mai curate?

G.M.: În primul rând să fim mai implicați. Să ne pese. Să fim conștienți. Să avem grijă de orașul în care trăim ca de sufrageria noastră. Este locul în care ne desfășurăm activitatea zilnică, în care creștem, în care ne îndrăgostim, în care ne creștem copiii și atunci ar fi bine să îl tratăm cu respect si responsabilitate și să ne implicăm cu ce putem în dezvoltarea sa. Toți ne dorim un oraș deschis, verde, SMART, cu evenimente culturale, un oraș pentru oameni. Avem o mentalitate greșită dând vina tot timpul pe primari. Dar ia întrebați-vă: Când am făcut EU ultima oară ceva pentru orașul în care trăiesc? 

PdR: Ce mesaj putem să le transmitem voluntarilor noștri din partea ta?

G.M.: Să continue munca bună pe care o fac. Nici nu își dau seama ce impact mare va avea acest lucru asupra evoluției lor în viată.

***

Grațian este inițiatorul proiectului UrbanizeHub, o platformă care vine cu soluții smart si sustenabile pentru orașele din România. Urban Talks au fost create de UrbanizeHub dintr-o nevoie simplă de a conecta inovatori, lideri, factori de decizie și companii care împărtășesc aceleași valori și visează la o lume mai bună. Prin discuțiile lor urbane, ne inspiră să ne implicăm în proiecte care modelează viitorul orașelor noastre.

„>

  • 14 Nov 2024

    Înscrie-te în noua ediție a concursului GreenUp my School

  • 25 Oct 2024

    De la deșeuri electronice la instalații artistice: Expoziția itinerantă Recycle Your Technology ajunge la Rezidența9

  • 29 Aug 2024

    Pagina Facebook a Patrulei de Reciclare pierdută în urma unui atac cibernetic

  • Data indisponibilă

    Biodiversitate, oameni, locuri prezentate prin ochii copiilor premiați pentru promovarea patrimoniului natural și cultural din Dâmbovița

  • Data indisponibilă

    Ada Lungu: Susținem profesorii din mediul rural să adopte metode inovatoare de dezvoltare a literației și de incluziune a elevilor vulnerabili

  • Data indisponibilă

    Câștigătorii concursului din cadrul proiectului „Comorile vii de lângă noi”

  • Data indisponibilă

    Vasile Brașovanu: „Normalitatea pedagogică este atunci când toate nevoile copilului sunt puse pe primul plan în activitatea de zi cu zi a profesorului”

  • Data indisponibilă

    Recycle your Technology– tinerii devin artiști ai upcycling-ului

  • 23 Apr 2024

    O nouă aventură începe în Săptămâna Verde: concursul național „Nicio Baterie la Gunoi” 2024

  • 17 Apr 2024

    GreenUp my School 2024 – încă un premiu pentru școlile care colectează cele mai mari cantități de baterii