Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

„Jurnal pentru copii” (Digi24) prezintă Patrula de Reciclare

7 / 05 / 2018

#digi24, #editia 2017-2018, #generale, #jurnal pentru copii, #patrula de reciclare, #patrula in presa


Vi-i prezentăm pe cei mai mici voluntari. Puștii de la Şcoala Gimnazială 195 din București, alături de alți copii din toată țara, ne învață ce înseamnă să fii responsabil şi să ai grijă de natură. Ei fac tot posibilul să îi educe şi pe cei din jurul lor.

Cum plănuiește tânăra generație să salveze natura?

Eu sunt Pământul şi voi trebuie să aveți grijă de mine pentru că şi eu am grijă de voi.”

Dacă eu aș fi Pământul, aş fi trist pentru că Pământul trebuie sa fie mereu curat.”

Pentru Tudor şi Sofia, sănătatea Planetei este o problemă cât se poate de serioasă. Ei fac tot ce pot ca să protejeze natura. Ei sunt membri ai Patrulei de Reciclare – o comunitate formată din profesori, copii şi tineri voluntari care promovează colectarea selectivă a deșeurilor de echipamente electrice şi electronice.

Agenții Patrulei de la Școala 195 spun:

Noi, cu Patrula am învățat să le spunem oamenilor să aducă baterii, aparate electronice şi electrocasnice stricate, uzate şi se pare că au ascultat, se țin de treabă şi România este protejată.”

Eu le-am spus să aibă grijă de natură pentru că şi ea are grijă de noi. Natura ne dă pomii care ne dau oxigen aşa că este important să nu arunce electronicele și să o polueze.

Toate electronicele stricate trebuie să le colectați ca să nu ne facă rău nouă şi plantelor.”

Un record European

Anul trecut am câștigat premiul pentru Cea mai Activă Patrulă din Sectorul 3 şi am fost premiați de Alteța Sa Regală Principesa Maria. Vor fi niște adulți mai responsabili decât a fost generația noastră” declară doamna Grațiela Alexandru, coordonatoarea echipei.

Pentru micii ecologiști, experiență voluntariatului vine cu o mulțime de beneficii educaționale. „Copiii își dezvoltă abilități şi competențe de comunicare, de organizare, de creativitate, de discurs, de convingere, de socializare… Este un sentiment incredibil să vadă că pot să schimbe ceva cu adevărat.  Oricât de mici ar fi, prin ceea ce învață, prin ceea ce fac, prin exemplul lor pot să influențeze şi alţi oameni și pot să genereze o schimbare concretă” explică Ada Lungu, editor PR al programului. „În toți cei 7 ani ai programului s-au colectat 2.700.000 de kg de DEEE – o cifră care, împărțită la toți elevii care au participat, înseamnă o medie de colectare de peste 27 de kg de DEEE per Agent. Este, practic, un record European.”

România se află pe ultimul loc la capitolul reciclare în rândul statelor europene. Până în 2020 ar trebui să reciclăm jumătate din deșeurile de metal, plastic, hârtie și sticlă, conform unei directive a UE. În caz contrar, vom primi amenzi care vor fi plătite din fonduri de stat, adică din „buzunarele” românilor.

Vă invităm să urmăriți reportajul începând cu minutul 08:57

http://