Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Marian

11 / 11 / 2022

#2022, #copiii Patrulei de Reciclare, #doneaza, #generale, #voluntari


Pentru Marian, Patrula este echipa în care nu s-a mai simțit doar un copil-problemă.

Marian știa că lucrurile se fac într-un fel anume, așa cum văzuse în satul lui, Drajna de Jos: că mergi pe partea stângă a drumului ca să vezi mașinile, că dai „Bună ziua!” și „Săru-mâna”, că gunoiul se arde în fundul curții, că intri să te scalzi în gârlă pe partea unde nu sunt gunoaie aruncate…

Marian era foarte energic. „Un copil fără astâmpăr”, cum se spunea pe la el prin sat, uneori cu drag, alteori ca o mustrare. Era deștept, dar la școală ieșea în evidență mai mult prin șotii decât prin învățătură. Făcea mereu glume cu colegii și nu părea să-l intereseze ceva în particular. Spre disperarea profesorilor lui, părea de nestăvilit și incapabil să facă vreun efort susținut, în ciuda diverselor lui talente.

Noi l-am cunoscut pe Marian când era în gimnaziu, atunci când Școala Gimnazială „Platon Mocanu”, unde învăța, s-a înscris în Patrula de Reciclare iar Marian, spre surprinderea tuturor, a vrut să facă parte din echipă. Și, dintr-o dată, Marian „cel fără astâmpăr”, a devenit unul dintre cei mai activi elevi din Patrulă. Anda Tatarciuc, profesoara care îi îndruma, a avut grijă ca ideile lui năstrușnice să devină exact doza de creativitate de care avea nevoie echipa lui, pentru a atrage atenția și a avea succes. A început să vină mai cu drag la școală și s-a apropiat de colegii lui și de profesoara coordonatoare.

Școala nu a mai fost doar locul în care era certat și, câteodată, pedepsit, ci și locul unde a filmat de vreo 10 ori („ca să iasă bine”), un video prin care să promoveze colectarea selectivă a deșeurilor și să își roage vecinii să nu mai arunce gunoi pe jos.

Și-a învățat familia să colecteze selectiv deșeurile, să nu mai ardă gunoiul în fundul curții și să fie mai responsabili față de natură. Iar ei chiar l-au ascultat, pentru că au văzut la el o schimbare nesperată. A luat note din ce în ce mai bune, chiar foarte bune și a intrat la un liceu apreciat. Acum e mai matur și spune că Patrula de Reciclare l-a ajutat să-și folosească neastâmpărul care îl mâna la năzdrăvănii într-un mod mult mai constructiv.

În Patrula de Reciclare, an de an, copii rebeli, ca Marian, descoperă că energia lor poate deveni o putere nebănuită prin care schimbă în bine lumea în care trăiesc.