Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Mihai, olimpic la colectarea de baterii

Copiii cu nevoi speciale se dezvolta prin educatie climatica in Patrula de Reciclare
27 / 06 / 2023

#2023, #copiii Patrulei de Reciclare, #generale


Nu mulți l-ar considera pe Mihai un copil norocos.

Avea doar 5 ani când viața i-a scos în cale prima mare cumpănă. A fost operat de tumoră pe creier. A luptat și a trecut cu brio intervenția ce l-a făcut aproape bine. Este un copil cu cerințe educaționale speciale dar nu a lăsat boala să îl copleșească, dimpotrivă. Azi are 11 ani și este un băiat puternic, bun și ambițios. Elev la un Centru Școlar pentru Educație Incluzivă din județul Bistrița-Năsăud, se străduiește în fiecare să arate că și el e talentat, capabil, isteț. Iar Patrula de Reciclare și profesoara care le îndrumă echipa, doamna Emanuela Avram, îl ajută să-și vadă acest vis cu ochii. 

O bucurie la fiecare baterie

Pentru copiii cu nevoi speciale activitățile extra-curriculare, practice, de echipă, sunt esențiale. Sunt cea mai bună cale prin care se pot descoperi pe ei înșiși, prin care pot învăța, explora și se pot simți la fel de capabili ca alții copii. 

Mihai a văzut, în noul lui rol de agent al Patrulei, șansa de a dovedi, atât celorlalți cât și lui însuși, că e acel copil responsabil, creativ și răzbătător, care nu se lasă definit de dizabilitățile lui. 

”Mi-am dorit să fac parte din patrula școlii ca să ajut să nu mai fie atâta poluare. Le-am explicat vecinilor că nu e voie să arunce bateriile consumate oriunde și că noi le adunăm ca să fie reciclate” spune el.  

S-a pus pe treabă de la bun început. El a adus primele baterii la punctul de colectare din clasă, mândru foc că a dat tonul la campanie. A mers la toate rudele și vecinii și a început să vină la școală în fiecare zi cu buzunarele pline. „Îmi povestea de fiecare dată pe unde a mai fost să colecteze baterii” își amintește dna Avram. 

Profesoara l-a lăudat și l-a încurajat, iar Mihai a prins aripi. În fiecare săptămână mergea pe la rude și vecini, pe la colegii de la celelalte clase, să întrebe cine a mai strâns baterii pentru punctul de colectare. Oamenii îl așteptau zâmbind, știind cum i se luminează fața la fiecare punguță de baterii primită. Găsise, în sfârșit, ceva la care putea fi „cel mai bun” iar asta îl motiva din ce în ce mai mult. Și-a cooptat și cei mai buni prieteni iar „vânătoarea de baterii” a ajuns joaca lor preferată. 

„Ieșeam împreună cu colegii mei, mai căutam pe uliță, prin șanțuri sau la vale. Făceam concurs cine găsește cele mai multe. În timp, am învățat să facem echipă, pentru că așa avem mai mult de câștigat. Am găsit chiar foarte multe baterii aruncate în diverse locuri. Eu sunt mândru că le-am luat din natură.”

O dată cu intrarea în Patrula de Reciclare, Mihai a descoperit și alte bune ecomaniere. „Știu să fac compost din resturile de mâncare. Sunt atent să sortez sticlele de plastic și ambalajele produselor. Știu unde sunt punctele de colectare și le duc acolo.”

Împreună dăm o șansă în plus la fericire copiilor vulnerabili

Cu încurajările și iubirea profesoarei lui, Mihai e astăzi „cel mai tare” agent al școlii, „olimpic” la colectarea de baterii. O știe tot satul lui, iar Mihai nu-și mai încape-n piele de mândrie. 

Pentru Mihai, această bucurie a fost posibilă numai datorită celor care ne-au susținut pentru ca Patrula de Reciclare să continue și în anul școlar 2022-2023. Mihai este unul dintre sutele de copii din cele 30 de Centre pentru Educație Incluzivă (CSEI) din toată țara, care au putut participa la Patrula de Reciclare grație donatorilor Asociației Volens. 

Pentru acești copii, Patrula înseamnă mai mult decât reciclare. Este locul în care și-au făcut primii prieteni, în care au învățat ce înseamnă ca cineva să aibă încredere în ei. Patrula e despre copii vulnerabili care găsesc un sens să vină la școală, care devin responsabili, dar mai ales fericiți, așa cum e Mihai. 

Acești copii au în continuare nevoie de ajutorul nostru, iar noi avem nevoie de ajutorul tău. Cu o donație de 50 de lei, o echipă de copii cu nevoi speciale primește timp de o lună resursele care le pot aduce aceste beneficii.  

Donează 50 de lei ca să să ajungem la copiii care au nevoie să creadă în ei înșiși și în viitorul lor!

  • 14 Nov 2024

    Înscrie-te în noua ediție a concursului GreenUp my School

  • 25 Oct 2024

    De la deșeuri electronice la instalații artistice: Expoziția itinerantă Recycle Your Technology ajunge la Rezidența9

  • 29 Aug 2024

    Pagina Facebook a Patrulei de Reciclare pierdută în urma unui atac cibernetic

  • Data indisponibilă

    Biodiversitate, oameni, locuri prezentate prin ochii copiilor premiați pentru promovarea patrimoniului natural și cultural din Dâmbovița

  • Data indisponibilă

    Ada Lungu: Susținem profesorii din mediul rural să adopte metode inovatoare de dezvoltare a literației și de incluziune a elevilor vulnerabili

  • Data indisponibilă

    Câștigătorii concursului din cadrul proiectului „Comorile vii de lângă noi”

  • Data indisponibilă

    Vasile Brașovanu: „Normalitatea pedagogică este atunci când toate nevoile copilului sunt puse pe primul plan în activitatea de zi cu zi a profesorului”

  • Data indisponibilă

    Recycle your Technology– tinerii devin artiști ai upcycling-ului

  • 23 Apr 2024

    O nouă aventură începe în Săptămâna Verde: concursul național „Nicio Baterie la Gunoi” 2024

  • 17 Apr 2024

    GreenUp my School 2024 – încă un premiu pentru școlile care colectează cele mai mari cantități de baterii