Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Szekelyhon – Elektronikai hulladékgyűjtés középiskolában

30 / 01 / 2015

#editia 2014-2015, #judetul mures, #Patrula de Reciclare in presa, #szekelyhon


Becze Dalma

Elektronikai hulladékot gyűjtenek a marosvásárhelyi Ion Vlasiu Szakközépikola ökológia szakos diákjai. A középiskolások egy országos versenybe neveztek be, amelyen a legtöbb hulladékot összegyűjtő csapat jutalomban részesül.

Ilustratie articol Szekelyon

Maros megyéből 17 iskola csapata nevezett be a versenyre, ami azt jelenti, hogy tanintézetük gyűjtőközponttá válik. Szászrégen, Dicsőszentmárton és több vidéki település diákjai is gyűjtik az elektronikai hulladékokat, Marosvásárhelyen pedig a kereskedelmi középiskola és a Ion Vlasiu Szakközépiskola tanulói.

A versenyt a Romániai Újrahasznosítók Egyesülete (RoRec) szervezi, a nyerteseket kirándulással vagy elektronikai cikkekkel ajándékozzák meg – tudtuk meg Hampel Emőkétől, a Ion Vlasiu Szakközépiskola kémia szakos tanárától. „Ősszel hirdették meg a versenyt, ami májusig tart. Mivel a diákok számára is zsúfolt volt ez a félév,  most tudunk igazán foglalkozni vele. A verseny célja, hogy minél több elektronikai hulladékot összegyűjtsenek a diákok, ezáltal is népszerűsítve a szelektív hulladékgyűjtést. A 15 fős csapat felszerelte az iskolában a szervezet által küldött dobozokat, amelyekbe el helyezni a használhatatlanná vált elektronikai eszközöket. Szórólapok segítségével népszerűsítettük az akciót, továbbá február folyamán vetítéssel egybekötött bemutatókat fogunk tartani, amelyek segítségével szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy az elromlott készülékeket ne a szemeteskukába dobjuk” – mondta a vezető tanár.

Arra is volt már példa, hogy a diákok a tanárnőt keresték meg azzal, hogy hallottak az akcióról, és nekik is lenne mit tenni a szelektív dobozokba. A lemerült elemektől kezdve, elhasznált villanykörtéken, neoncsöveken át bármit lehet hozni, például melegszendvics-sütőt vagy számítógépet is. Akiknek nagyobb elektronikai cikkei vannak, például mosógép vagy hűtőszekrény, azt elszállítják, csak kérni kell ezt a 0800-444 800-ás zöld telefonszámon.

Amennyiben ezt a lehetőséget választják, meg lehet említeni a Ion Vlasiu iskola nevét, ugyanis ez beleszámít a versenybe. Az iskola diákjai már túllépték a 4 kg hulladék/fő minimális követelményt, most már az első helyért hajtanak. A csapat 75 kg-nál tart, s továbbra is várják a hozzájárulásokat.

Szekelyhon.ro