La aniversarea a 11 ani de când există Patrula de Reciclare, Retail.ro ne-a dedicat un episod din seria „Green Choice in local retail”. Roxana Vasile ne-a provocat să vorbim despre momentele-cheie ale evoluției programului, despre cele mai importante reușite și planurile de viitor.
Cum a început totul
,Patrula de Reciclare a început ca proiect-pilot în 2011, acum 11 ani, la Timișoara. În momentul acela ideea a aparținut Asociației Române pentru Reciclare – RoRec, făcea campanii de sensibilizare și de colectare a deșeurilor electrice peste tot în țară. La Timișoara au decis să propună școlilor de acolo această campanie, acest proiect ca ei să organizeze o campanie de sensibilizare la ei în comunitate. S-a bucurat ideea de un succes atât de mare din partea elevilor, profesorilor, dar și ca răspuns al comunității, încât începând din 2011, Asociația RoRec a decis să propună proiectul mai multor județe din țară și a avut o evoluție vertiginoasă. De la a treia ediție se desfășoară în toată țara.”
Ada Lungu, președintele Asociației Volens
Ghidul Bunelor Eco-Maniere
Patrula de Reciclare desfășoară mai multe concursuri naționale, precum colectarea deșeurilor electrice, colectarea bateriilor consumate, reducerea plasticului de unică folosință și activități de conștientizare a risipei de energie și de apă.
Anul trecut, Patrula de Reciclare a creat Ghidul Bunelor Eco-Maniere, un e-book gratuit pe 10 teme de mediu care ne învață cum să facem lucrurile diferit, cum să fim mai responsabili, cum să trăim mai sustenabil, dar mai ales are o mulțime de povești de la echipele de voluntari din program din țară.”
Alexandra Arnăutu, directorul programului Patrula de Reciclare
Am mai discutat de ce este importantă educația de mediu, ce lecții am învățat în acești 11 ani, cum poți face voluntariat în Patrula de Reciclare și încotro ne îndreptăm, cu noile colaborări internaționale dar acționând în continuare „la firul ierbii” în comunități locale din toată țara.
Citiți articolul integral pe retail.ro și urmăriți interviul aici: