Pentru copiii, elevii și profesorii din județul Iași, noua ediție a programului național de educație de mediu Patrula de Reciclare începe cu… premii.
”Desfășurăm simultan 2 momente-cheie ale Patrulei de Reciclare, în județele câștigătoare la nivel național. Pe de o parte, acordăm premiile naționale și sărbătorim câștigătorii ediției precedente. Pe de altă parte, înscriem școlile în ediția care tocmai începe, 2016-2017. Iașiul a fost surpriza cea mai frumoasă a acestei ediții – Patrula județeană a convins comunitatea să trimită la reciclare o cantitate de deșeuri electrice de 12 ori mai mare decât la ediția precedentă. Progresul Patrulei ieșene este un record în istoria programului. Ziua Patrulei de Reciclare este un mod ideal de a ne lansa într-un nou an, pe fundalul performanțelor și al entuziasmului premianților” explică Ada Lungu, editorul PR al programului.
Într-adevăr, căștigătorii și-au sărbătorit cu entuziasm reușita, sâmbătă, 1 octombrie. Palas Mall a fost gazdă și partener al evenimentului la care au participat sute de copiii din grădinițe, școli și licee din județ, mândri că au convins oamenii să adopte un comportament responsabil față de mediul înconjurător și să colecteze selectiv peste 140.000 kg de deșeuri electrice, în perioada septembrie 2015- august 2016.
Campionii colectării din județul Iași au avut parte de experiențe creative și provocări artistice, la ateliere dedicate lor: au realizat obiecte decorative și afișe inspirate, au învățat cum să își susțină misiunea cu argumente convingătoare, cum să folosească muzica și dansul în evenimentele pe care le organizează, să facă fotografii de impact. Atelierele de artă decorativă și de creație de afișe au fost susținute chiar de profesori coordonatori premiați din județ: doamna Maricela Tăbăcaru, coordonatoarea echipei de la Școala Gimnazială ”Aron Vodă” din comuna Aroneanu și doamna Cristina-Mihaela Simion, coordonatoarea echipei de la Școala Gimnazială Glodenii Gândului.
”Voluntarii mici și mari fost încântați să se cunoască, să fie împreună, ca membri ai echipei județene. Au fost grupuri de copii care au ieșit pentru prima oară din satul lor, la Ziua Patrulei de Reciclare! Acest moment le va rămâne drept o amintire frumoasă a copilăriei. Împărtășim bucuria lor celor care ne-au ajutat să le oferim acest eveniment: cetățenii, firmele și instituțiile care au colectat deșeuri electrice în urma apelului ecologic al tinerilor și profesorilor” a declarat Simona Ghiga, reprezentantul local al programului.
”Pentru mine a fost ceva uimitor” a scris în caietul de impresii o elevă de la Școala Gimnazială Bălțați. ”Elevii Scolii Țopile au fost super încântați. Anul acesta vor ținti locul I la reciclare!” a spus doamna Oana Stavarache, profesorul coordonator al Patrulei din Țopile.
Tot agenții ieșeni au fost primii care au putut testa aplicația pentru smartphone (Android) DEEECollect, realizată de Patrula de Reciclare cu sprijinul Fundației Telekom România. DEEECollect va susține misiunea ecologică a programului și îi va ajuta să colecteze responsabil deșeurile electrice pe toți cei care doresc să ajute tinerii să câștige, din nou, un premiu național.
Evenimentul s-a bucurat de participarea reprezentanților partenerilor de tradiție ai Patrulei: doamna Alla Apopei, Inspector pentru activități extracurriculare la Inspectoratului Școlar Județean Iași, doamna Gabriela Chirica, Consilier Superior în Implementarea Proiectelor de Mediu la Primăria Municipiului Iași, domnul Constantin Vlonga, Comisar al Gărzii Naținale de Mediu – Comisariatul Iași, doamnele Galea Temneanu, Șefa Serviciului Calitatea Factorilor de Mediu și Dr.ing.chim. Irina Petruc, de la Agenția de Protecție a Mediului Iași și doamna Dr.ing. Ana Maria Șchiopu, șef Birou Management Mediu Salubris S.A.
Cadre didactice din grădinițele, școlile și liceele din județul Iași se înscriu deja în ediția 2016-2017 a programului. Tinerii ieșeni speră să fie sprijiniți în continuare de comunitățile lor și de Suporteri. Cetățenii, instituțiile, firmele care predau la reciclare deșeuri electrice ca răspuns la apelul Patrulei de Reciclare încurajează copiii în misiunea lor de voluntari pentru protecția mediului înconjurător și le cresc șansele să câștige încă un premiu, în competiția națională.