Profesorii și elevii contribuie la colectarea a peste 3.700.000kg de deșeuri electrice, într-un singur an
București, 16 septembrie 2019. România face un salt în colectarea responsabilă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice, cu ajutorul Patrulei de Reciclare. Programul național de educație de mediu încheie ediția cea mai de succes de până acum, anunțând premiile naționale.
Premiile I, II și III merg în județele Ilfov, Suceava și Constanța. În aceste 3 județe, profesorii și elevii voluntari au contribuit la colectarea celor mai mari cantități de aparate electrice pe locuitor, la ediția 2018-2019.
Al patrulea premiu național este câștigat de echipele din județul Bacău. Acestea au reușit să atragă cei mai mulți și mai generoși Suporteri – firme și instituții care au predat aparatele electrice defecte, pentru a susține eforturile de comunicare ale elevilor.
Toate școlile eligibile din județele care au câștigat premiile naționale vor primi materiale didactice utile pentru anul școlar care a început. Aflați care sunt unitățile de învățământ câștigătoare!
Românii s-au mobilizat să colecteze deșeuri electrice mai mult ca oricând, la apelul școlilor – o victorie pentru educația de mediu. Iată, mai jos, cele mai importante recorduri ale ediției.
1. Este prima ediție a programului la care 25 de județe reușesc să se califice la premiile naționale. În mai mult de jumătate dintre județele țării, activitatea Patrulelor de Reciclare a dus la colectarea a peste 100g DEEE/locuitor. Este un progres care demonstrează influența benefică a educației asupra obiceiurilor de colectare a deșeurilor electrice, în România.
2. Peste 2.300 de firme, instituții publice și ONG-uri au susținut activitățile de informare și încurajare a colectării DEEE. Cei mai activi Suporteri din acest an școlar s-au remarcat în județul Bacău, care câștigă, astfel, unul dintre premiile naționale.
3. În cadrul celor 12 luni de program, au fost colectate, în toată România, 3.704.000 kg de deșeuri electrice. Astfel, cantitatea totală de DEEE trimisă la reciclare datorită echipelor de voluntari, de la lansarea proiectului, depășește 7.330.000kg la nivel național.
4. Un nou record a fost obținut și în ceea ce privește cantitatea de baterii colectată la ediția aceasta – 16.200 kg. Dacă numai o mică parte din această cantitate ar fi ajuns în gropile de gunoi, ar fi devenit o sursă de poluare a solului și a apei pentru zeci de ani de acum înainte.
„Patrula de Reciclare culege roadele continuității în performanță și a încăpătânării de a derula un program de educație de mediu care să aibă efecte concrete în comunitate. După 8 ani de eforturi neîntrerupte ni s-a confirmat faptul că schimbarea implică solidaritate. Toate aceste recorduri au fost posibile datorită implicării a mii de susținători ai programului. Vorbim de o echipă națională de „ambasadori” ai colectării selective a deșeurilor electrice: profesorii excepționali care și-au înscris unitățile de învățământ și au activat comunități întregi în căutarea deșeurilor electrice, directorii școlilor participante, echipa și partenerii Asociației RoRec, elevii voluntari și familiile lor, companiile și instituțiile publice care au predat DEEE, jurnaliștii care au scris despre program, liderii și influencerii care s-au implicat în promovarea cauzei noastre. Am dovedit, împreună, că și un gest mic poate declanșa o schimbare notabilă, dacă îți pasă de mediul în care trăiești și îți crești copiii. Viitorul este al celor care pun lucrurile în mișcare, nu al celor care stau și așteaptă să schimbe alții ceva”, declară Andreea Idriceanu, manager de comunicare al Asociației RoRec.
În luna octombrie, școlile din Patrulă vor participa, din nou, la Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice (International E-Waste Day). Elevii și profesorii contează pe sprijinul comunităților lor pentru a contribui la rezultatul României în cadrul acestei sărbători marcate în întreaga lume.