Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Câștigătorii concursului Nicio baterie la gunoi 2023 stabilesc un nou record de colectare a deșeurilor de baterii

22 / 11 / 2023

#2023, #colectare baterii, #comunicat presa, #generale, #nicio baterie la gunoi, #premii nationale


Echipa Colegiului “Nicolae Titulescu” din Brașov a stabilit un nou record la colectarea bateriilor uzate, în cadrul Patrulei de Reciclare, și a câștigat Premiul I la etapa finală a competiției naționale „Nicio baterie la gunoi” – ediția 2023. În total, Asociația Volens a premiat 8 școli din 7 județe pentru cantitățile de deșeuri de baterii și acumulatori (DBA) pe care au reușit să le colecteze selectiv, mobilizându-și comunitățile (lista mai jos). Astfel, se încheie etapa finală a celei de-a IV-a ediții a concursului național de educație de mediu „Nicio baterie la gunoi”, derulat de Asociația Volens cu sprijinul SisCoBat.

Ce a funcționat, pentru câștigători?

În cele 8 luni în care s-a desfășurat competiția anului 2023, echipa din Brașov, coordonată de prof. George Donici, a trimis la reciclare 435 de kilograme DBA. Ei au depășit fostul record stabilit în cadrul programului Patrula de Reciclare în anul 2015.

Colegiul Nicolae Titulescu, Brașov – premiul I și record de colectare

Pentru cei peste 1.000 de elevi ai școlii noastre, dintre care majoritatea s-au implicat în concurs, această victorie este dovada că se poate. Am reușit datorită sprijinului acordat de conducerea școlii și de cadrele didactice, datorită entuziasmului copiilor și, nu în ultimul rând, experienței în Patrula de Reciclare. Participăm de mulți ani la program și practicăm în mod permanent bunele obiceiuri față de mediul înconjurător. Elevii și familiile lor colectează baterii acasă, părinții le aduc și pe cele adunate de la serviciu. Împreună, putem da o nouă viață deșeurilor reciclabile, promovând un viitor verde.

Prof. George Donici

Pe locul II, tot cu o cantitate impresionantă – 405 kg (la doar câteva kilograme sub fostul record!), s-a plasat echipa Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” din Râmnicu Vâlcea, coordonată de prof. Aurelia Tertereanu, aflată la prima participare la concurs.

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Râmnicu Vâlcea, locul II

Campania de comunicare privind efectele nocive ale bateriilor i-a făcut pe elevii școlii să conștientizeze cât de important este să le colectăm pentru reciclare. Ne-am documentat, am aflat cât de mult poluează aceste deșeuri, dacă ajung în gropile de gunoi. Ceea ce am aflat ne-a speriat dar ne-a și motivat. În urma proiectului cu toții am avut de câștigat. Am cultivat o atitudine pozitivă, de respect faţă de mediul în care trăim. În școala noastră, niciun elev nu va mai arunca vreo baterie la gunoi.

Prof. Aurelia Tertereanu

Ce înseamnă noile recorduri la colectarea de baterii?

Ediția din acest an a competiției dedicată bateriilor a avut și o secțiune de creativitate, la care premiile au fost acordate în luna iunie 2023. Pe 21 noiembrie au fost premiate școlile care au colectat cele mai mari cantități de DBA la nivel național.

La ambele categorii de premii s-au calificat 39 de unități de învățământ din 26 localități și 18 județe. Unele dintre aceste școli au fost prezente și la edițiile precedente.

În cele 4 ediții ale proiectului, preșcolarii, elevii și liceenii, alături de profesorii lor, au trimis la reciclare peste 9.000 de kilograme de baterii și acumulatori consumați.

Școala Gimnazială Nr.22, Galați – locul III

Am sperat să depășim recordul din 2015 nu de dragul cifrelor, ci pentru mesajul puternic pe care îl transmite. Baterii consumate există în orice casă. Aceste deșeuri sunt generate din ce în ce mai mult, de la an la an și, cu toate acestea, încă nu sunt reciclate pe cât ar trebui. Este important ca demersul de educație să continue. În spatele acestor kilograme se află sute de ore de voluntariat, prin care copiii și tinerii dobândesc cunoștințe în domeniul protejării mediului, lucrează împreună, își dezvoltă competențe importante pentru viitor și își fac auzită vocea.

Alexandra Arnăutu, directorul programului național de educație climatică Patrula de Reciclare

Miza reciclării este motivația personală

„Nicio baterie la gunoi – ediția 2023” a fost susținut în continuare de SisCoBat, OTR (organizație de transfer de responsabilitate) în domeniul colectării DBA.

Am susținut și această ediție a concursului deoarece continuitatea este cheia schimbării obiceiurilor. Decizia colectării deșeurilor electrice este la consumator. În cazul bateriilor, spre deosebire de alte deșeuri, aruncarea lor la pubelă, alături de deșeurile menajere, pare  la îndemâna oricui, deși este strict interzis. Miza esențială este, așadar, motivația personală profundă, bazată pe un sistem de valori. Numai prin eforturi constante de informare și conștientizare creăm această motivație, care transformă o decizie punctuală într-o practică a vieții de zi cu zi. Recordurile obținute de echipele premiate demonstrează că acolo unde școala este un „pol” de responsabilitate ecologică, bateriile nu mai ajung la gunoi, ci la reciclare. O dată convinși de importanța colectării, copiii și tinerii devin promotori neobosiți ai acestui gest.

Mihaela Șerban, administrator SisCoBat
Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Vaslui – locul III

Câștigătorii concursului Nicio baterie la gunoi 2023

Premiul I: Colegiul „Nicolae Titulescu”, Brașov (jud. Brașov) – Prof. George Donici – record de colectare 435kg
Premiul II: Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Râmnicu Vâlcea (jud.Vâlcea) – Prof. Aurelia Tertereanu
Premiul III (2 școli câștigătoare): 
Școala Gimnazială Nr.22, Galați (jud. Galați) – Prof. Mariana Lenuța Bumbaru
Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Vaslui (jud. Vaslui) – Prof Luminița Popa

Mențiuni

Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu”, Comănești (jud. Bacău) –  Prof. Cristina Mihaela Văcărașu
Școala Gimnazială „Anton Pann”, Râmnicu Vâlcea (jud. Vâlcea) – Prof. Ana-Maria Mihalache
Grădinița cu P.P. „Lumea Copilăriei”, Râmnicu Sărat (jud. Buzău) – Prof. Corina Aurelia Tocmelea
Liceul Tehnologic „Iuliu Maniu”, Carei (jud. Satu Mare) – prof. Nicoleta Popa

Echipele finaliste, care au strâns mai mult de 80 kg de baterii (în ordinea descrescătoare a cantităților colectate):

Școala Gimnaziala „Emil Gârleanu”, Bărăganu (jud. Constanţa) – Prof. Laura Elena Micu
Școala Gimnazială „Gheorghe Munteanu Murgoci”, Bisoca (jud. Buzău) – Prof. Lileana Cojocaru
Școala Gimnazială „Cezar Bolliac”, Sector 3, București – Prof. Neacșa Mihai
Școala Gimnazială nr. 97, sector 4, Bucureşti – Prof. Raluca Călina
Școala Gimnazială „Stefan Cel Mare”, Cârlibaba (jud. Suceava) – Prof. Felicia Chișcari
Liceul Tehnologic “Sf. Antim Ivireanu”, sector 6, Bucureşti – Prof. Mirela Negreanu
Centrul Școlar de Educație Incluzivă Lacrima, Unirea (jud. Bistriţa-Năsăud) – Prof. Emanuela Ioana Avram

Programul național de educație climatică Patrula de Reciclare continuă și în anul școlar 2023-2024. Cea de-a XIII-a ediție care se desfășoară, ca și până acum, cu avizul Ministerului Educației și în colaborare cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.