137 de echipe de preșcolari și elevi, coordonate de profesori voluntari, au participat, în perioada februarie – mai 2023, la cele două competiții lansate în cadrul programului național de educație climatică Patrula de Reciclare: Nicio baterie la gunoi – 2023 (concurs național) și GreenUp my School (concurs regional).
15 echipe au fost premiate pentru impactul în comunități al activităților lor de promovare a colectării selective a deșeurilor electrice (aparate electrice vechi sau defecte, baterii și acumulatori consumați, becuri și neoane arse).
Câștigători Nicio baterie la gunoi 2023
Cea mai inspirată acțiune de informare a comunității
- Școala Gimnazială Nr. 97, Bucureşti (Sector 4) – prof. Raluca Călina
- Școala Gimnazială „Anton Pann”, Râmnicu Vâlcea (jud. Vâlcea) – prof. Ana-Maria Mihalache
- Școala Gimnazială „Mircea Eliade” Craiova (jud. Dolj) – prof. Florentina Radu
- Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”, Baia Mare (jud. Maramureş) – prof. Delia Diana Tarța
- Grădinița cu Program Prelungit Nr. 12, Sighetu Marmației (jud. Maramureş) – prof. Andreea Luminița Țiplea
- Școala Gimnazială „Emil Gârleanu”, Bărăganu (jud. Constanţa) – prof. Laura Elena Micu
- Școala Gimnazială Șăulia, Șăulia (jud. Mureş) – prof. Marinela Nemeș
Câștigătorii GreenUp my School 2023 îi găsiți aici.
Opțiuni căutate de profesori și elevi, în Săptămâna Verde
La „Nicio baterie la gunoi – 2023” (organizat de Asociația Volens cu sprijinul SISCOBAT) au luat parte grădinițe, școli și licee din toată țara. A fost cea mai de succes ediție a competiției „Nicio baterie la gunoi”, din toți cei 4 ani de când este desfășurată, cu o participare de 90 de echipe.
„Copiii reușesc să impulsioneze în mod semnificativ colectarea corectă a bateriilor și acumulatorilor consumați. Adevărați mesageri, mii de copii au devenit practicieni permanenți ai obiceiului colectării selective, datorită activităților de informare, iar părinții și vecinii lor s-au obișnuit, la rândul lor, să se debaraseze corect de acest tip de deșeuri. În acest fel se creează bunele obiceiuri și treptat, nicio baterie nu mai ajunge la gunoi, acesta fiind și scopul competiției.”
Mihaela Șerban, administrator SISCOBAT
GreenUp my School a fost dedicat celor din județele Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj. Aflat la prima ediție proiectul s-a bucurat, de asemenea, de un mare interes. Unii dintre profesori și-au înscris echipele la ambele competiții.
În urma succesului ediției-pilot a GreenUp my School, organizatorii intenționează să reia proiectul și la începutul anului școlar 2023-2024, cu aspirația de a-l transforma într-o competiție anuală.
Ce a adus copiilor implicarea în aceste proiecte și de ce a depins, de fapt, succesul?