Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Artă și reciclare. Portret de câștigător – Daria Teriș, premiu de creativitate la concursul „Nicio baterie la gunoi”

concurs Nicio baterie la gunoi, arta si reciclare, scoala gimnaziala liviu rebreanu comanesti, cristina vacarasu
25 / 06 / 2020

##niciobaterielagunoi, #editoriale, #generale, #interviuri, #judetul bacau, #premii


Credeți că reciclarea bateriilor nu este o temă care să inspire neapărat o operă de artă? Elevii talentați din Patrula de Reciclare dovedesc contrariul. Experiența din Patrula de Reciclare nu le aduce copiilor numai informații despre mediul înconjurător, ci le stimulează imaginația astfel încât să-și contureze o viziune personală despre rolul lor de ambasadori ai bunelor obiceiuri în comunitate. Voluntarii au libertatea de a articula propriile idei în tot ceea ce creează și de a-și alege mesajele în care se regăsesc.

Daria Teriș, elevă în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu”, Comănești, județul Bacău, este una dintre recentele „revelații” artistice ale Patrulei. Primul dintre cele 3 afișe câștigătoare la categoria ”Creativitate” a concursului „Nicio baterie la gunoi” îi aparține, și ar putea sta în orice expoziție de tineri artiști.

Desenul îmi face zilele mai bune și mai frumoase. Îmi dezvoltă creativitatea și mă ajută să trec peste situațiile neplăcute. Sunt cu atât mai fericită atunci când ceea ce fac este apreciat, deci vă mulțumesc pentru felicitări, mi-au mers la suflet.

Faceți cunoștință cu Daria, autoarea unui tablou care vorbește despre mai mult decât reciclarea bateriilor.

Vreau să arăt cât de mult contează gesturile mici, dacă le facem cât mai des

Profesoara ei, Cristina Văcărașu, a convins-o să intre în Patrula de Reciclare, acum 2 ani. „Ne-a vorbit atât de frumos și din suflet încât mi-am spus că, dacă pot să ajut la ceva așa important cum este protejarea Planetei, de ce să n-o fac? Este prima mea experiență de voluntar și a fost foarte interesantă. Încă din clasa a VI-a am început cu colectarea bateriilor și deșeurilor electrice, în școală, apoi am participat la diferite proiecte. Am ieșit în natură, am creat postere și mascote pe tema respectării mediului înconjurător. Ne-am implicat cât am putut și ne-a plăcut mult.”

Premiul de creativitate la concursul „Nicio baterie la gunoi”, derulat de Asociația Volens și E-Recycling Services nu putea fi o provocare mai potrivită pentru o adolescentă pasionată de desen dar și de protejarea mediului, cum este Daria. „Eram deja hotărâtă să arăt cât de mult contează gesturile mici pe care le facem pentru natură. În desenul meu am pus felul cum văd eu lucrurile și ce este important pentru mine. Cu această ocazie mi-am dat seama cât de multe lucruri am învățat, din Patrulă. De exemplu, de când sunt voluntar, am o atitudine mai protectoare, mai responsabilă față de mediul înconjurător. Fac lucruri mici dar cred că vor conta, pe termen lung. Colectez deșeurile reciclabile, folosesc cât mai puțin plastic de unică folosință, nu mai arunc nicio baterie la gunoi și am decis să fac voluntariat pentru natură și în continuare.  

Am ținut să particip la acest concurs chiar dacă, în același timp, aveam de pregătit și multe planșe pentru Liceul de Arte, unde vreau să mă înscriu. Dar pentru concursul Patrulei mă simțeam inspirată și nu m-am lăsat. Ca să vă dați seama cât de motivată am fost!”

concurs Nicio baterie la gunoi, arta si reciclare, scoala gimnaziala liviu rebreanu comanesti, cristina vacarasu

Nu mai avem timp să stăm fără să schimbăm ceva

În afișul ei, a pus suflet și și-a exprimat convingerile personale cu o grafică originală. „Am vrut să evidențiez ce cred că se va întâmpla, dacă am continua fără să schimbăm ceva în obiceiurile noastre, și să dau o perspectivă a ce am putea să facem ca să evităm aceste consecințe.”

Elementul central – ceasul, trimite la ideea timpului. Pentru Daria, înseamnă că este momentul să realizăm că timpul curge, și, cu fiecare zi în care continuăm să distrugem natura, pierdem lucruri pe care nu le vom mai putea recupera.

„Am inclus ideea să mai lăsăm mașinile, care poluează mult, și să folosim mijloace mai eco, precum bicicleta sau mersul pe jos. M-am gândit, de asemenea, să arăt cum a fost odată, când natura era curată și ne bucuram cu toții de ce găseam în ea. Mi-aș dori să ne străduim să păstrăm aceste lucruri minunate. Am desenat o floare într-un PET pentru că florile cresc, săracele, chiar și înconjurate de gunoi, și ne oferă frumusețea lor chiar și atunci când noi nu avem grijă de ele. Am marcat tema concursului cu baterii și cu simbolul reciclării.”

Sunt și mai mândră de școala mea, datorită Patrulei de Reciclare

Deși încă de la prima vedere, afișul Dariei este remarcat de orice privitor, ea nu a fost sigură că va câștiga. Un artist modest. Iar bucuria premiului a fost mare nu doar pentru că nu era așteptat ci pentru că a contribuit la succesul echipei. „M-am bucurat enorm că am adus această victoriei școlii mele. Noi suntem o echipă foarte unită, mereu ne-am implicat, am strâns deșeuri, am făcut o mulțime de proiecte în cadrul Patrulei de Reciclare. Sunt mândră să spun că școala mea va proteja mereu mediul, cât de mult se poate.”

concurs Nicio baterie la gunoi, arta si reciclare, scoala gimnaziala liviu rebreanu comanesti, cristina vacarasu, patrula de reciclare

Daria Teriș este unul dintre miile de elevi care și-au dezvoltat creativitatea, au câștigat premii, au trăit o experiență formatoare, și-au schimbat stilul de viață și și-au influențat în bine comunitățile, în cadrul Patrulei de Reciclare.

Și, cum vacanța de vară a fost, mereu, o perioadă activă pentru voluntarii Patrulei de Reciclare, continuăm să promovăm obiceiuri bune față de mediu, să colectăm baterii și alte deșeuri reciclabile, să economisim resursele naturale, să respectăm locurile pe care le vizităm, ca turiști și să fim din ce în ce mai responsabili în gesturile noastre zilnice.