Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

BUZZ: De la proiect de o vară la trust de presă de tineret La nr. 100, interviu cu Ioana Matfeev exclusiv pentru Patrula de Reciclare

Ioana Matfeev, Ziarul Buzz, Botosani, Patrula de Reciclare, tineri reporteri, micii jurnalisti, jurnalism de mediueducatie, reciclare, protectia mediului
22 / 06 / 2020

#editoriale, #generale, #interviuri, #judetul Botosani, #parteneri, #ziarul Buzz Botosani


În 2011, două proiecte de voluntariat, două proiecte create pentru tineri și copii, porneau în două colțuri diferite ale țării. Patrula de Reciclare, o inițiativă de educație de mediu a Asociației RoRec, se lansa în școlile din Timișoara. La sute de kilometri, în Botoșani, 30 de copii se înscriau la un curs de jurnalism și creau primul număr al Ziarului BUZZ, sub îndrumarea unei tinere jurnaliste, Ioana Matfeev. Lucrurile ar fi putut rămâne așa. Patrula ar fi putut fi doar o altă campanie de tineret de succes, pentru reciclarea deșeurilor electrice, iar Ziarul Buzz doar o altă activitate de vară, pentru copiii din Botoșani. Dar, după entuziasmul și rezultatele voluntarilor, atât echipa RoRec, pe de o parte, cât și Ioana Matfeev, pe de alta, au decis că începuse ceva prea bun ca să se oprească acolo.

Doar un an mai târziu, Patrula de Reciclare luase amploare vertiginos și se desfășura în București și în 29 de județe iar Ziarul Buzz era deja o publicație de tineret în redacția căreia se lucra în același ritm ca în presa consacrată. În toamna lui 2012, Patrula intra și în județul Botoșani și, chiar de la acest moment „0„ pe plan local, începea un parteneriat de legendă.

Jurnaliștii BUZZ, ambasadori ai mediului

Ioana Matfeev, Ziarul Buzz, Botosani, Patrula de Reciclare, tineri reporteri, micii jurnalisti, jurnalism de mediu, educatie, reciclare, protectia mediului
Primul număr BUZZ Verde, publicat cu sprijinul Asociației RoRec

În octombrie 2012, Ziarul Buzz inaugura rubrica de mediu „BUZZ VERDE”, cu susținerea Asociației RoRec. În următorii 7 ani, Buzz avea să dedice temei mediului și reușitelor Patrulei de Reciclare o rubrică permanentă, cu redactori „specializați”, emisiuni TV, campanii și evenimente în comunitate, mergând până la cartea cu povești despre reciclare a Isabelei Buhinschi.

Astăzi, BUZZ este primul „trust” de presă de tineret din țară iar Patrula de Reciclare o mișcare națională cu peste o sută de mii de voluntari care militează pentru cauza mediului.

La nr.100 al Ziarului BUZZ, Ioana Matfeev, „creierul” dar și „sufletul” redacției ne acordă un interviu, în exclusivitate.

Citiți cum au putut o tânără de 20 și un pic de ani și o mână de adolescenți să creeze un adevărat fenomen din presa locală românească, ce au schimbat în Botoșani, cine i-a ajutat și ce a însemnat parteneriatul cu Patrula.

Ioana Matfeev, Ziarul Buzz, Botosani, Patrula de Reciclare, tineri reporteri, micii jurnalisti, jurnalism de mediu, educatie, reciclare, protectia mediului
Premianții concursului de discursuri, la conferința pe teme de mediu

Cum ai descrie parcursul proiectului BUZZ?

Totul a pornit ca un proiect de voluntariat, acel ceva de suflet al fiecăruia dintre noi, pe care îl facem pentru că vrem să ieșim din rutină. Am crezut că va fi doar o activitate estivală atunci, în 2011, la prima întâlnire cu primii 27 de micuți. Erau copii curioși să afle ce este jurnalismul, care se înscriseseră la cursul „Micii reporteri” din programul „BiblioVacanța” al Bibliotecii „Mihai Eminescu”.

Ioana Matfeev, Ziarul Buzz, Botosani, Patrula de Reciclare, tineri reporteri, micii jurnalisti, jurnalism de mediu, educatie, reciclare, protectia mediului
Primii „mici reporteri” Buzz

Lucrurile s-au dezvoltat. A rămas un proiect de suflet și după aproape 10 ani de atunci. A trezit ambiții mari atât în rândul copiilor care își doresc să îmbrățișeze cariere frumoase, cât și pentru mine, care m-am văzut în fața unor idei de care nu mă credeam capabilă să le pun în practică. A rămas un proiect de voluntariat, dar s-a muncit enorm zi de zi, chiar și noaptea, pentru fiecare cărămidă pusă la construcția lui. S-a visat mult în toți anii aceștia. Am avut noroc să întâlnesc oameni care au răspuns apelului nostru de a construi această idee în continuare. Tenacitatea și pasiunea sunt cele două cuvinte care definesc acești ani dedicați Buzz-ului.

Ce le aduce copiilor experiența de jurnaliști ai Buzz?

În momentul de față suntem în plin schimb de generații. Copiii care au format Buzz-ul, sunt, acum tineri, cu aspirații mari, se pregătesc să plece la facultăți importante. Vine din urmă o gașcă de copii între 11-13 ani dar care au, deja, 4, 5 ani de activitate în redacția BUZZ. Au, deci, destulă experiență încât să mă bazez pe ei în munca redacțională.

Ioana Matfeev, Ziarul Buzz, Botosani, Patrula de Reciclare, tineri reporteri, micii jurnalisti, jurnalism de mediu, educatie, reciclare, protectia mediului
Redacția BUZZ, în plină activitate

Ceea ce face diferit, poate, Buzz, față de alte activități extrașcolare, e că aici, copiii creează „produse” pe care le dau pe piață, iar asta e mare lucru pentru ei. Înțeleg că trebuie să fie responsabili pentru ceea ce apare cu numele lor în ziar, de pildă. Merg pe teren, însoțiți de mine sau singuri, își pregătesc întrebările, se documentează, au parte de întâlniri cu oameni interesanți din domenii diferite.

Ne îndreptăm spre subiecte pozitive, din care să învețe, să-și dezvolte mintea, să-și contureze personalitatea. De îndată ce intră la Buzz, îi ajutăm să se exprime clar, prin exerciții de dicție. Apoi învață să lucreze cu microfonul, să vorbească în fața camerei. Mergem pe teren, pentru interviuri, încercăm să îi scăpăm de tracul camerei de filmat și, treptat, își găsesc preocuparea care le place. Unora le place mai mult să opereze camera foto ori video, altora să monteze iar pe alții îi pasionează munca de reporter sau prezentator de știri. Le oferim posibilități, iar ei aleg.

Dincolo de asta, se implică în campanii de mediu sau sociale, organizează evenimente și astfel câștigă încredere în propriile forte și abilități cu care vor deschide ușile vieții mai ușor.

Care au fost cele mai neașteptate reușite?

Tabăra de jurnalism „Ai noștri tineri” pe care o organizăm în fiecare vară pentru membrii cercului de jurnalism „Micii reporteri”, cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani. Relu Oneaga de la Memorialul Ipotești mi-a propus această idee. Din 2016, în fiecare vară, la Botoșani, vin oameni din Televiziunea Română și Radio România Actualități și lucrează de dimineață până seară cu acești copii, pe diferite materiale.

Ioana Matfeev, Ziarul Buzz, Botosani, Patrula de Reciclare, tineri reporteri, micii jurnalisti, jurnalism de mediu, educatie, reciclare, protectia mediului

Avem un concurs de jurnalism printr-un proiect susținut de Primăria și Consiliul Local Botoșani. Este ideea mea de a-i face pe copii să înțeleagă exact cum se face meseria aceasta, ce presupune ea, dacă i se pot dedica, pe viitor. Din 2014, tinerii noștri jurnaliști au verile ocupate pentru că se împart pe echipe, caută subiecte, fac reportaje, scriu, montează, iau interviuri etc.

N-aș vrea să închei capitolul reușite fără a aminti de evenimentul nostru din 2018 – „7 ani de acasă”, când Buzz împlinea 7 ani. L-am avut invitat pe jurnalistul Dragoș Pătraru. A fost un eveniment uluitor pentru noi, toți copiii s-au mobilizat și am reușit atunci să adunăm peste 400 de persoane. Și astăzi întâlnim oameni care ne spun: „aaa, voi sunteți cei care l-ați adus pe Pătraru!”.

Sunt multe bucuriile pe care Buzz ni le-a adus și care ne-au încărcat pozitiv, care ne-au dat putere să mergem mai departe.

Ce ați schimbat în bine, în comunitate?

În primul rând, am creat această comunitate de copii și tineri „altfel” – dacă ești membru al redacției Buzz înseamnă că îți place să te implici, să scrii, să crești frumos, pe lângă viața de la școală.

Ioana Matfeev, Ziarul Buzz, Botosani, Patrula de Reciclare, tineri reporteri, micii jurnalisti, jurnalism de mediu, educatie, reciclare, protectia mediului
Patrula de Reciclare premiază reporterii ziarului BUZZ, de Ziua Mediului

În 2017 tinerii de la Buzz au fost implicați în proiectul „GAL – Botoșani pentru viitor”, derulat de Primăria Botoșani, mobilizând comunitatea să transmită nevoile urgente ale orașului. Au organizat concursuri de desene, de eseuri pentru copii, au realizat sondaje, au generat discuții cu oamenii. A fost o mobilizare extraordinară din partea lor pentru a putea câștiga finanțarea europeană necesară orașului. Mi-aduc aminte cu câtă bucurie și satisfacție au privit rezultatul fericit, care a adus Botoșaniului bani pentru investiții importante. Îi puteți vedea pe pagina Facebook „GAL-Botoșani pentru viitor”.

Anul trecut prin centrul de voluntariat „B.O.M.D” (Botoșani, Orașul Meu Drag), am organizat campania „Strada nu e scrumieră” și am mobilizat 250 de tineri ca să arătăm oamenilor că nu este bine să arunce chiștoace de țigări pe jos. Ne-a prins și ploaia dar nimeni n-a plecat acasă.

Sunt lucruri mici făcute cu posibilități materiale reduse, dar care îi pun în centru pe copiii și tinerii reporteri.

Ce a însemnat parteneriatul cu Patrula de Reciclare, în toți acești ani? Ce i-a atras pe micii reporteri să se implice în rubrica de mediu?

Programul Patrula de Reciclare ne-a făcut mai conștienți. Copiilor de la Buzz le place să trăiască responsabil și frumos, și vor să fie un exemplu pentru asta. Rubrica de mediu s-a transfromat, ulterior, în pagina de mediu, care există și astăzi în ziar, și le-a dat posibilitatea să fie modele pentru oamenii mari. Au căutat, la rândul lor, oameni care pot inspira prin comportamentul lor în ceea privește respectarea mediului înconjurător.

Ioana Matfeev, Ziarul Buzz, Botosani, Patrula de Reciclare, tineri reporteri, micii jurnalisti, jurnalism de mediu, educatie, reciclare, protectia mediului
Plan de campanie, pentru activități dedicate Patrulei de Reciclare

Copiii de la Buzz nu mai concep să arunce bateriile sau becurile la gunoi, le aduc la redacție, le colectează cu grijă, pentru reciclare. Au făcut campanii de informare și colectare a deșeurilor electrice, au discutat cu oamenii și le-a plăcut rolul acesta.

Ideile de campanii au pornit permanent de la ei și s-au implicat pe deplin, au străbătut orașul, au făcut filmulețe, au promovat campania pe rețele sociale.

Ce a însemnat BUZZ pentru tine, Ioana?

Buzz e un mod de viață pentru mine, acum. E parte din mine și mai mult decât atât, cred că tot ce am făcut în jurnalism – presă scrisă, radio, televiziune, nu a fost întâmplător. Făcând din toate, înțelegând cum se face fiecare în parte, de fapt m-am pregătit pentru acest proiect, pentru Buzz, unde să-i ajut pe copii să înțeleagă domeniul acesta extraordinar. Este o profesie pe care o faci bine doar dacă pui multă pasiune, le spun mereu copiilor. Cu pasiune, cu perseverență și cu multă muncă vei putea reuși în jurnalism.

Sper ca o parte dintre tinerii Buzz să ajungă jurnaliști, așa cum își doresc, iar cei mici, care încep să fie baza redacției, să fie motivați. Ziarul rămâne pentru copii ca o dovadă, în timp, a ce au realizat, e acel produs palpalbil pe care îl pot arăta, peste ani.

Îmi doresc ca Buzz să rămână familia de acum, să fie în continuare un mod de viață pentru majoritatea celor implicați puternic în construcția lui.

Ioana Matfeev, Ziarul Buzz, Botosani, Patrula de Reciclare, tineri reporteri, micii jurnalisti, jurnalism de mediu, educatie, reciclare, protectia mediului
IOana Matfeel și „familia” BUZZ