Lansată în luna februarie, Caravana Reciclării Creative se îndreaptă spre punctul terminus al primei ediții. În 84 de școli din județele Brașov, Călărași, Giurgiu și Sibiu continuă activitățile de educație pentru protejarea mediului până la finalul lunii mai.
Caravana Reciclării Creative 2023 – 84 de școli în care echipele de profesori și elevi amenajează câte 5 zone de învățare activă și recreere
Proiectul este derulat de Asociația PlaYouth în colaborare cu OSCAR Downstream și are ca partener educațional Asociația Volens. Caravana Reciclării Creative ajută profesorii și elevii participanți ca, prin reciclarea creativă a deșeurilor, să crească gradul de conștientizare a efectelor consumerismului asupra mediului înconjurător, în școlile, familiile și comunitățile lor.
În cadrul proiectului, în 84 de școli din 4 județe s-au format 87 de echipe de câte 5 profesori care coordonează, fiecare, un grup de elevi voluntari. Acești profesori, alături de elevii lor, amenajează în unitățile lor școlare 5 zone de recreere și învățare activă:
„Colectare selectivă”,
„Reciclare creativă”,
„Păsări fericite”,
„Grădina minunată”
„Lecturi inspirate”.
Lista școlilor participante este aici.
„Ne-am dorit ca echipele participante să descopere și să transmită mai departe informații despre sustenabilitate, consum rațional și colectare selectivă – prin activități experiențiale și exerciții practice. Copiii descoperă astfel ce beneficii putem aduce mediului și ecosistemului și cum putem economisi, prin transformarea cunoștințelor dobândite într-un hobby”, a declarat Ana Stănescu, fondator al Asociației PlaYouth.
Profesori din Patrula de Reciclare, invitați și participanți
Asociația Volens este partenerul educațional al proiectului și susține Caravana Reciclării Creative prin experiența profesorilor din programul național Patrula de Reciclare.
„Credem mult în puterea colaborării între ONG-uri. Alături de PlaYouth, am oferit profesorilor din Patrula de Reciclare o nouă oportunitate de a împărtăși colegilor lor povești inspiratoare din activitățile lor de educație de mediu. Asemenea practici merită să ajungă în cât mai multe școli, iar dascălii cu inițiativă să fie cât mai valorizați” a spus Ada Lungu, președintele Asociației Volens.
Câțiva dintre profesorii cu vechime în Patrula de Reciclare au fost invitați speciali la evenimentele de lansare a Caravanei, o parte dintre ei devenind și participanți activi :
dna. Corina Kodjabashija – profesor de biologie la Liceul Pedagogic Elena Cuza din București,
dna. Cristina Ioana Roșu – profesor de limba și literatura engleză Școala Gimnazială Nr.1 Valea Argovei, jud. Călărași,
dna. Simona Șuhani – profesor pentru învățământul preșcolar la Grădinița cu Program Prelungit „Lumea copiilor” din Brașov,
dna. Alemănuța Toader – profesor de geografie la Școala Gimnazială Nocrich și Școala Gimnazială „Lucian Bologa” Marpod, jud. Sibiu.
Profesoarele Patrulei și-au destăinuit propriile exemple de bune practici și reușitele obținute prin pasiune și devotament. Au vorbit despre cum au mobilizat elevii și familiile lor pentru a-și conduce echipele către performanțe extraordinare, dar și despre cum această experiență a produs schimbări benefice în viața copiilor și a comunităților în care își desfășoară activitatea.
Ce urmează?
„Am ales să susținem proiectul Caravana Reciclării Creative pentru că OSCAR Downstream crede în educație, în reciclare și în atenția față de mediu. Mediul nu înseamnă doar floarea, pomul și râul. Înseamnă comunitatea în care cresc copiii noștri, grija față de cel de lângă noi, felul în care oferim ceva înapoi locului în care trăim și ne dezvoltăm. Un business sustenabil nu poate trece indiferent prin viața celor care construiesc, alături de noi. Susținem valorile educaționale și inovative ale acestui proiect și le dorim mult succes tuturor celor ce au urcat în Caravana Reciclării Creative: copii, profesori, familii, comunități și organizatori! Fiți încrezători în puterea voastră de a schimba lumea!” au declarat reprezentanții OSCAR Downstream, susținătorul proiectului.
Caravana Reciclării Creative se derulează în unitățile de învățământ participante până pe 31 mai 2023 și se va închide în urma jurizării cu desemnarea câștigătorilor, pe data de 23 iunie 2023. Premiile oferite constau în rechizite și imprimante, dar și într-o Tabără de Creativitate pentru primele 4 echipe clasate, la care vor participa 20 de profesori merituoși.