Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Sezonul X, episodul 7 – ce alte tipuri de deșeuri există și cum le colectăm corect?

12 / 05 / 2021

#alte tipuri de deseuri, #colectare deseuri, #colectare materiale de constructii, #colectare medicamente expirate, #colectare resturi vegetale, #colectare ulei uzat, #editia X, #generale


Deșeuri electrice, menajere, de ambalaje, reciclabile și nereciclabile, biodegradabile și non-biodegradabile, la ediția a X-a a Patrulei de Reciclare am trecut deja printr-o mulțime de categorii. Sunteți deja avansați în cunoștințele legate de ele și de cum poate fi diminuat impactul lor asupra naturii! Dar ce alte tipuri de deșeuri există și cum le colectăm corect?

Tema nr.7 vă va dezvălui secretele celor mai puțin „cunoscute” tipuri de deșeuri. Le considerăm așa doar pentru că nu prea știm, deocamdată, cum să ne debarasăm în mod corect de ele. Altfel, le știm cu toții, pentru că tot noi le producem, în mod frecvent. 

Cum procedăm corect cu uleiul prăjit, cu medicamentele expirate, cu materialele rămase de la renovare, cu resturile organice sau chiar cu rămășițele de produse cosmetice? 

Alte tipuri de deșeuri, nu mai puțin periculoase

Uleiul alimentar uzat, odată ajuns în sistemul de canalizare şi/sau în gunoi, constituie un element toxic. Atunci când este deversat în apele naturale, acesta împiedică transferul de oxigen, distrugând vietăţile aflate în apă. Medicamentele expirate se încadrează în categoria deșeurilor menajere periculoase și nu pot fi aruncate pur și simplu la gunoi, în chiuvetă sau la toaletă. Deșeurile de construcții conțin și materiale periculoase iar arderea deșeurilor vegetale (o practică obișnuită) produce nu numai CO2, dar și alte substanțe organice volatile care poluează aerul, devenind nocive pentru oameni.

Am pregătit, o prezentare și fișe de lucru pentru dascălii dornici să își ajute elevii să identifice ce alte tipuri de deșeuri există (în afară de cele pe care le-am studiat până acum), cum afectează ele mediul înconjurător, care sunt obiceiurile greșite pe care (încă) le practicăm și cum le-am putea schimba.

Sunteți gata? Descărcați! 

La lecția nr. 7 vom completa colecția de bune practici în ceea ce privește colectarea selectivă, responsabilă, a tuturor marilor categorii de deșeuri. 

Jocurile și provocările din fișele de lucru vor face totul ușor de reținut și, sperăm, vor stimula creativitatea copiilor în a găsi soluții pentru familiile și comunitatea lor. Este, în același timp, o temă la care suntem foarte curioși să descoperim exemplele celor care colectează deja în mod corect aceste categorii de deșeuri. Ce fac? Cum au început? Ce obstacole au întâmpinat și cum le-au depășit? Aveți astfel de povești? Dacă da, acum este momentul să ni le împărtășiți!

Click pentru a descărca fiecare material :
Prezentare Tema 7 – colectarea altor tipuri de deșeuri
Fișa de lucru 1 – full color
Fișa de lucru 1  – alb-negru
Fișa de lucru 2 – full color
Fișa de lucru 2  – alb-negru
Fișa de lucru 3 – full color
Fișa de lucru 3  – alb-negru

În cursul lunii mai, așteptăm să ne povestiți cum se petrec lucrurile în familia, școala sau localitatea dumneavoastră!