Avem teme, căutăm soluții! Am dat startul celei de-a X-a ediții a Patrulei de Reciclare, provocând profesori și elevi din toată țara să găsească, să aplice și să ne comunice soluțiile lor la problemele de mediu ale comunităților în care locuiesc. Viața și sănătatea fiecăruia dintre noi depind de mediul înconjurător, deci și soluțiile pot veni de la fiecare dintre noi, mic sau mare, nu doar de la autorități.
Și dacă ne-am apuca, pur și simplu, să facem ce avem nevoie?
La Ediția a X-a a Patrulei de Reciclare, tinerii și profesorii lor iau inițiativa, căci ei au puterea de a crea, de a schimba! Oferim cadrelor didactice informații și resurse pe baza cărora să implice copiii și tinerii în dezbateri și ateliere pe cele 10 teme de mediu ale anului. Oferim copiilor un cadru în care să își imagineze cum s-ar putea trăi cu mai multă responsabilitate față de mediu, să se organizeze pentru a-și influența comunitatea la schimbări benefice sau să ne comunice inițiativele care dau, deja, rezultate!
Orice grădiniță, școală sau liceu, orice sat, comună, cartier sau oraș poate deveni un exemplu de creativitate și mobilizare în adoptarea unor măsuri utile pentru mediul înconjurător.
Vom vorbi, în 2021, despre economia de resurse, reducerea și reciclarea deșeurilor, ecologizarea și refacerea zonelor naturale degradate. În fiecare lună, vom lansa noi subiecte și vom prezenta soluțiile, planurile și reușitele echipelor de voluntari din diferitele comunități.
Ce a făcut diferența, la colectarea deșeurilor electrice?
Începem cu tema „de tradiție” a Patrulei – colectarea selectivă a deșeurilor electrice. A reprezentat misiunea programului în primii 8 ani, cât a fost desfășurat de Asociația Română pentru Reciclare RoRec. Începem cu acest domeniu nu doar pentru că rămâne una dintre cele mai acute probleme de mediu, ci și pentru că, aici, avem, deja, acele povești despre cum au făcut diferența o mână de copii, un profesor, un părinte, un susținător.
Avem comuna Izbiceni, din județul Olt, unde Patrula a organizat cea mai amplă și de succes acțiune de colectare DEEE din istoria locului, în 2013. Într-un moment când această practică era la început, iar românii abia descopereau cum se procedează cu aceste obiecte, o duzină de elevi și un profesor ambițios – Rudolph Kuttesch, și-au jurat că își vor convinge vecinii să colecteze 10 tone de aparate electrice vechi, în acel an școlar. E drept, n-au reușit 10 tone, ci… 12.
Ne amintim și de Marius Gălan, tânărul botoșănean în vârstă de 9 ani care, din proprie inițiativă, s-a înscris ca voluntar la acțiunile de colectare din anul 2009. Apoi, și-a făcut din promovarea acestui gest o misiune personală care l-a dus până în biroul primarului. Fără audiență. „Când m-a văzut în biroul lui, primarul m-a întrebat: ”Tu cum ai ajuns până aici?” Și am zis: ”Pe scări și pe ușă….” I-am spus că avem nevoie de ajutor și ne-a sprijinit”, spunea, la momentul isprăvii, Marius.
Onorăm, de asemenea, sutele de profesori care au făcut tot ce era necesar pentru ca în școlile lor FIECARE elev, FIECARE profesor, să colecteze cu grijă aparatele electrice și electronice defecte, de la fotocopiatoare la baterii. Profesorii care au schimbat obiceiurile unui cartier întreg, și grație cărora vecinii vin singuri să aducă DEEE, la punctul de colectare din școală. Părinții care au negociat cu asociația de proprietari și au instalat cutii pentru colectarea bateriilor uzate, în holul blocului. Domnul Gaftoneanu, pensionarul care a strâns, singur, sute de kg de baterii consumate, ca să ajute și să încurajeze copiii destonici despre care a auzit la radio.
Avem de unde ne inspira, avem, ca reper, atâtea povești care dovedesc cum se poate mișca, în direcția cea bună, o țară întreagă, cu oamenii care nu așteaptă, ci fac, ei înșiși, ceea ce consideră bun pentru comunitatea lor – că este vorba de școala, blocul, satul, cartierul sau orașul lor.
Saga continuă, cu episoade noi și interesante
În ianuarie, continuăm saga Patrulei la colectarea deșeurilor electrice cu noi povești de succes și modele de urmat. Apoi, vom continua cu teme diferite, dar la fel de importante.
La ediția a X-a, Patrula de Reciclare implică adolescenții, copiii și cadrele didactice într-o acțiune colectivă de anvergură, cu rezultate tangibile, pe 10 teme de mediu. În fiecare lună, echipele vor primi provocarea să descopere, să învețe, să privească în jur, să își dea seama ce ar dori să se schimbe și cum, să găsească acele căi prin care pot genera, ei înșiși, aceste schimbări.
Vă vom împărtăși soluțiile și exemplele lor de bune practici, la care vă invităm să reacționați și să contribuiți cu părerile și experiențele voastre!
Acționând împreună, noi, cei care ne preocupăm, practicăm și încurajăm obiceiurile responsabile față de mediu, vom reuși să transformăm lumea din jurul nostru așa cum ne dorim.
Fiți pe recepție, revenim cu vești și idei bune!