Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

„Fă ceva bun, mai puțin plastic de acum!” Nou concurs național cu premii, lansat de Asociația Volens și susținut de La Fântâna

19 / 10 / 2021

#2021, #concurs, #generale, #La Fantana, #reducerea plasticului


Pe 20 octombrie 2021, Asociația Volens lansează un nou concurs național cu premii: „Fă ceva bun, mai puțin plastic de acum!”. Organizat cu sprijinul La Fântâna, concursul este dedicat copiilor cu vârste între 8-15 ani și profesorilor de oriunde din țară. Competiția se va derula în perioada 20 octombrie – 2 decembrie 2021. La final, vor fi oferite 10 premii  pentru copii și un premiu profesorului cel mai activ. 

O nouă inițiativă pentru reducerea poluării cauzate de plastic

Reducerea plasticului Colegiul de Arte Baia Mare Maramures

Patrula de Reciclare vine cu o nouă inițiativă menită să contribuie la reducerea poluării cauzate de deșeurile de plastic, prin educarea și implicarea elevilor și cadrelor didactice.

Peste tot în lume și în România, acumularea deșeurilor de plastic în natură este o problemă de mediu acută. 300 de milioane de tone de deșeuri de acest tip sunt generate anual în lume și, cu toate progresele reciclării, trei sferturi din această cantitate ajung, în continuare, în gropile de gunoi sau în natură. Nefiind biodegradabil, plasticul afectează masiv ecosisteme vitale – păduri, mări și oceane. 

Expresia „ne îngropăm în plastic” nu mai este doar o figură de stil. Deși se studiază deja înlocuirea plasticului cu materiale mai prietenoase cu mediul și se dau legi care interzic anumite produse de unică folosință, nu putem renunța definitiv la plastic, cel puțin nu imediat. Avem, însă, soluții – reutilizarea, alegerea unor alternative biodegradabile, colectarea cât mai riguroasă pentru a ne asigura că plasticul ajunge la reciclare etc. 

Acestea sunt câteva dintre lucrurile pe care elevii vor avea ocazia să le afle, să le discute și să le pună în practică, la concurs. 

De ce îl folosim atât de mult, cum afectează natura și sănătatea oamenilor și cum facem să fie „mai puțin plastic”?

În prima fază (20 octombrie – 18 noiembrie), cu ajutorul prezentării pe care o pot descărca de mai jos, profesorii interesați vor susține lecții, ateliere sau alte activități eco. Această etapă va ajuta elevii să înțeleagă, într-o formă interactivă și prietenoasă, aspecte esențiale legate de contextul complex al plasticului în viața noastră

  • – cum și de ce a fost creat; 
  • – de ce am ajuns să-l folosim atât de mult; 
  • – ce avantaje l-au făcut atât de popular;
  • – cum a ajuns una dintre cele mai importante surse de poluare;
  • – ce efecte nocive are asupra mediului înconjurător și, implicit, asupra oamenilor;
  • – ce putem face, fiecare, pentru a reduce acest impact și a influența în bine perspectivele de viitor.

Informațiile vor fi difuzate și prin postări pe pagina de Facebook a Patrulei de Reciclare. Orice cadru didactic poate lua parte la concurs. Înscrierea în Patrula de Reciclare nu este obligatorie, dar este recomandată.

10 recompense pentru copii și un profesor activ premiat

După ce vor avea toate informațiile necesare, copiii vor fi invitați să răspundă, asistați de un părinte/tutore, la un chestionar online, în perioada 19-25 noiembrie. Completând răspunsurile, elevii își vor valida cunoștințele dobândite, dar vor transmite și schimbările de comportament pe care le-au făcut, în ceea ce privește folosirea și debarasarea de obiectele și ambalajele din plastic. Copiii care răspund la acest chestionar vor putea indica, opțional, și numele profesorului care i-a îndrumat în cadrul concursului. 

În data de 2 decembrie se vor acorda 10 premii, prin tragere la sorți, elevilor care au răspuns corect la toate întrebările. Profesorul numit de cei mai mulți respondenți ca fiind cel care le-a facilitat procesul de învățare va primi, de asemenea, un premiu.

Obiceiuri mai bune, de acum!

În cei zece ani în care am desfășurat Patrula de Reciclare, copiii și adolescenții s-au dovedit foarte dornici să se implice în lupta contra poluării și schimbărilor climatice. Mai mult, au reușit să producă schimbări benefice tangibile în familiile, școlile și comunitățile lor. 

Cultura reciclării PET-urilor – sau, mai precis, absența acesteia din societate – este unul dintre principalele motive pentru care La Fântâna a dezvoltat un produs cu apă de izvor în sticlă reutilizabilă de 8 litri, livrată acasă, prin care se elimină utilizarea unică și aruncarea PET-urilor. 

Prin concursul național „Fă ceva bun, mai puțin plastic, de acum !” derulat de Asociația Volens și susținut de La Fântâna, urmărim atât creșterea nivelului de informare și conștientizare a acestei probleme, în rândul tinerilor, cât și o evoluție reală către obiceiuri mai responsabile, în rândul tuturor celor la care va ajunge mesajul lor.