Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Invitat special – Lucreția Presecan, Școala Gimnazială „Mircea Luca” Băișoara, jud. Cluj: „Tinerii de acum vor deveni adulți responsabili.”

15 / 01 / 2019

#editia 2018-2019, #generale, #interviuri, #județul Cluj, #profesori premiati


E și director, și profesor, și coordonator al Patrulei din școala ei. Le face pe toate cu la fel de multă dăruire și profesionalism. Ca mulți dintre dascălii care se înscriu voluntari în program, e dispusă la sacrificii ca să le ofere copiilor cât mai multe șanse să învețe, să se dezvolte, să se implice în viața comunității.

Uneori mă gândesc să mai renunț la unele proiecte sau să le dau altor colegi, dar nu am rezistat fără a fi parte a acestei mari comunități școlare-Patrula de Reciclare. De ce m-am reînscris? Pentru că așa au hotărât elevii mei. La prima oră de limba română, la clasa a V-a, 20 de elevi din 24 au vrut să fie voluntari în Patrula de Reciclare! Nu era prea interesant să recapitulezi subiectul și predicatul, dar era important să fii ales în echipă! Elevii își doresc mult să fie Agenți ai Patrulei iar eu încerc să le ofer această experiență!

Ne-am gândit dacă să vă spunem despre cine e vorba sau doar să vă lăsăm să ghiciți, din propriile ei cuvinte. N-ar fi greu, pentru că, în cei 5 ani de când participă, iau premii și dau noi repere în cadrul programului, Lucreția Presecan și echipa Școlii Gimnaziale „Mircea Luca” din Băișoara (județul Cluj) și-au creat un stil ușor de recunoscut.

O victorie asupra prejudecăților

Pentru cei care își aduc aminte de poveștile primilor lor ani, ca Patrulă de Reciclare, știu că nu le-a fost ușor să câștige adeziunea oamenilor din comună, ba chiar s-au luptat cu reticențe și prejudecăți. Vecinii care refuzau să îi asculte atunci, la început, sunt, acum, Suporterii lor.

Ne-au devenit susținători devotați după ce și-au seama că ceea ce fac copiii lor e educativ, benefic și responsabil!

Aparatele electrice vechi sau defecte ale băișorenilor nu mai pleacă din case decât pe drumul reciclării, datorită doamnei Presecan și voluntarilor ei. Cum?

Văd pe chipul copiilor că fac ceea ce le place. Mă surpinde chiar și acum entuziasmul cu care se implică în activitățile Patrulei. Ei consideră că sunt utili lumii în care trăiesc! Avem săptămânal o întâlnire a echipei, în care îmi împărtășesc din experiența lor de informare a cetățenilor, despre obiectele pe care le-au descoperit în sat și, împreună, gândim ce să facem și mai bine. Copiii sunt creativi. Dacă le dai idei și le stimulezi imaginația, vei rămâne uimit de ce va ieși din mintea și mâinile lor.”

Dăruiește dacă vrei să primești

Unii spun că tinerii de azi nu sunt interesați de nimic. Lucreția Presecan are o altă abordare. Asemeni majorității dascălilor activi în Patrulă, ea reușește aceste performanțe pentru că nu și-a pierdut nicio clipă optimismul și încrederea în potențialul copiilor.

Ei sunt cei care pot schimba în bine lumea în care trăim! Important este ca noi, adulții, să îi ajutăm să știe cum să fie de folos mediului lor de viață. Sunt absolut convinsă că tinerii de acum vor deveni adulți responsabili.”

Unul dintre principiile fundamentale pe care l-a transmis elevilor ei, pe parcursul anilor, este ”Do ut des” (în traducere liberă, „dăruiește dacă vrei să primești”).

Tot ceea ce primim trebuie să dăm înapoi – primim iubire, dăruim iubire, primim atenție, oferim atenție, primim de la natură tot ce ne trebuie să trăim, dăm naturii tot ce putem ca să o protejăm. Dacă observi frumosul din jur, începând de la un fir de iarbă, o floare, o piatră, o pădure, un rău, un munte… este imposibil să nu te înfiori de darul pe care l-ai primit și să nu vrei să îl păstrezi.

Patrula din Băișoara e în plină desfășurare de forțe și la Ediția Suporterilor (2018-2019). Alături de celelalte … școli din Patrula locală, vor să atingă obiectivul de Centenar: 100 de grame la 100 de ani!

Oare, până la 31 august 2019, Patrula clujeană va reuși să mobilizeze gospodăriile, firmele și instituțiile din județ să trimită la reciclare minimum 100g de deșeuri electrice pe locuitor și să se califice la unul din premiile naționale?

Pentru Lucreția Presecan, pentru elevii pe care îi îndrumă cu atâta dragoste și pentru sutele de copii voluntari de la grădinițele, școlile și liceele din județ, ar înseamna cea mai bună încurajare să devină acei „adulți responsabili și generoși” în care ne așteptăm să îi transforme educația.