Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Invitat special: Teodora Popescu, CSEI nr.1 Bistrița-Năsăud – „Producem schimbări în bine cu efect de domino”

9 / 10 / 2018

#editia 2018-2019, #generale, #interviuri, #judetul Bistrita, #profesori premiati, #profesori veterani


De la prima ediție a programului, în fiecare an, doamna Teodora Popescu, Profesorul Coordonator al Patrulei de la Centrul pentru Educație Incluzivă nr.1 din Bistrița-Năsăud se reînscrie cu același entuziasm, cu gândul că „va fi încă o provocare și un bun prilej prin care să schimbăm ceva, să influențăm în bine comportamentul față de mediu al celor din jurul nostru.”

Teodora Popescu și elevii ei sunt autorii ”Cocoșului Reciclării”, mascota consacrată a Patrulei. L-au creat cu un mesaj ecologic complex și inimos, ca să transmită „bucuria copiilor de a promova valorile Patrulei de Reciclare, implicarea lor și a comunității în acțiunile de colectare selectivă a DEEE” și faptul că acțiunile lor „au devenit surse de inspirație pentru Agenții Patrulei din întreaga țară.”

Profesoara are deja reputația unui adevărat magician – pune atâta suflet și profesionalism în ceea ce face încât, sub îndrumarea ei, copiii (dintre care mulți cu dizabilități) își dezvăluie un potențial creativ neașteptat. Lor le aparțin afișe celebre ca „Timpul Reciclării”, „Albinuța”, „Pământul în balanță” și piesa de teatru în versuri „Pentru un Pământ în floare”. „Mă surprind plăcut, în timpul activităților Patrulei, copiii retrași, timizi, tăcuți, apatici care devin, „ca prin minune”, entuziaști, implicați, comunicativi, cooperanți. Încurajez copiii să observe, să pună întrebări, să critice, să conteste, să găsească soluții la probleme, să facă alegeri, să comunice cât mai mult, să acționeze prin forțe proprii, prin jocuri și experiențe de viață diverse.”

Teodora Popescu și școlarii ei au fost premiați la fiecare ediție a programului pentru că au continuat, an după an, să dea tonul creațiilor grafice și sloganelor inspirate, să se promoveze în presa locală și să bată urbea în lung și-n lat ca să-și lămurească vecinii cât de important e să colecteze corect deșeurile electrice. Au descoperit, astfel, cele două „categorii” de locuitori ai orașului: „sunt oamenii conectați și împăcați cu natura, responsabili faţă de protejarea și conservarea resurselor, altruiști și înțelepți” dar și alții, „mult prea grăbiți pentru a lăsa ceva durabil în urma lor, prea puțin interesați de protecția mediului, dacă aceasta nu le aduce câștiguri concrete, imediate.”

O constatare în care se regăsesc mulți dintre Profesorii Coordonatori ai Patrulei de Reciclare, fără a se descuraja, însă. Nici doamna Popescu nu s-a descurajat și, alături de echipa ei, a câștigat numeroși Șuporteri de partea misiunii lor. „Oamenii care ne susțin trebuie să știe cât de mult contează gestul lor pentru educația elevilor. Curajul de a ieși din zona de confort, exemplul lor, timpul petrecut cu copiii sau pentru copii, încurajările, atenția acordată, toate reprezintă o sursa bogată de învățare cu efecte benefice pe termen lung, motivându-i pe copii și ghidându-i pe „drumul cel bun”.

Teodora Popescu și Patrula de la Centrul pentru Educație Incluzivă nr.1 din Bistrița-Năsăud participă pentru al optulea an la acest program, dând un exemplu de perseverență, performanță, dăruire, adică tot ce face ca „acțiunile educaționale ale Patrulei de Reciclare să producă schimbări în bine cu efect de ”domino” la nivelul mentalităților și atitudinilor semenilor noștri, în ceea ce privește protejarea mediului înconjurător.”